Кунева дава 2 млн лв за реклама на образованието със запалки и ключодържатели

5016442

Кунева дава 2 милиона лева, за да рекламира образованието със запалки, ключодържатели и антистрес топки

Министерство на образованието и науката обяви обществена поръчка за сувенири и рекламни материали на стойност 2 050 000 лв., без ДДС. Финансирането е за сметка на държавния бюджет и на европейските фондове, става ясно от заданието, обявено в разгара на летните отпуски, предаде репортер на БГНЕС.

Срокът на изпълнението на поръчката е четири години, т.е. отвъд редовния мандат на настоящото правителство.

За да не обявява серия от обществени поръчки за рекламни материали, ръководеното от вицепремиера по европейските въпроси, борбата с корупцията и министър на образованието Меглена Кунева, ведомство е решило да обяви една процедура за сключване на рамково споразумение с трима изпълнители. Според Министерство на образованието и науката така щяло да се постигне цялостна визия на рекламните материали и сувенири, които ведомството ще поръчва до края на 2020 година. Министерствата, които оперират с европейски средства нямат практиката да обявяват толкова мащабни обществени поръчки, нито за толкова продължителен времеви период – 48 месеца. През април месец тази година например Министерство на транспорта сключи договор за рекламни сувенири на стойност 240 000 лв. или близо десет пъти по-малка сума от тази, която ведомството на Кунева възнамерява да контрактира.

Макар документацията да е подписана от главния секретар на МОН Красимир Велчев, решение за обявяване на обществена поръчка за рамково споразумение на стойност от над 2 млн. лв. е немислимо, без знанието на политическото ръководство на ведомството. Изрично се уточнява, че сумата от два милиона и петдесет хиляди лева е ориентировъчна, а не пределна. Ведомството на Кунева не държи на най-ниската предложена в офертите цена, става ясно още от документацията. Изборът на доставчици ще се основава на комплексна оценка, включваща и субективна преценка на комисията за дизайн и качество на сувенирите. Право да участват ще имат кандидати, които в последните три години са имали оборот от минимум 750 000 лв. в сферата на рекламните материали и сувенирите.

221 000 ключодържатели и антистрес топки са сред артикулите, с които Кунева възнамерява да популяризира дейностите по финансираната от ЕС оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. По нея българските училища, университети и научни институти би трябвало да получат около 1 млрд. лева.

МОН възнамерява да купи и 35 100 шапки, тип “бейзболни”, става ясно още от документацията, както и 35 050 тениски – мъжки и дамски. Предвидена е поръчката и на 50 луксозни тефтера, които трябва да са на английски и български езици, а кориците да са от естествена кожа. Не са пропуснати и лазерно гравирани луксозни химикалки – също 50 броя. Планирано е закупуването на още хиляди химикалки, моливи, тефтери и т.н.

Авторите на заданието на обществената поръчка не са пропуснали сред артикулите, с които МОН ще популяризира науката и образованието, да включат дори и 50 (словом: петдесет) запалки, които да позволят брандиране, да имат кожен калъф, както и да са метални. Както и още 100 запалки, но пластмасови. От документацията не става ясно дали те ще подаряват на ученици или на техните учители.

Освен луксозни сувенири, с пари на български и европейски данъкоплатци, подчинените на Меглена Кунева, която отговаря и за подготовката на Българското председателство на ЕС, са решили, че могат да се закупят 10 комплекта с инструменти – отвертки, клещи и други, които също трябва да бъдат брандирани. Пари ще се дават и за 50 стъргалки за лед за автомобили, които трябва да са в комплект с метлички. И този артикул следва да се брандира.

На фона на подаръчните комплекти за автомобили, МОН планира да закупи едва около 6000 USB флаш памети, които със сигурност биха били полезни, както за преподаватели, така и за учащи. За сметка това от бюджета от над двата милиона лева, сериозно количество ще отидат за отпечатването на стотици хиляди брошури, дипляни, плакати, флаери и други хартиени носители. Всичко това на фона на загрижеността на Европейския съюз към опазването на околната среда. Офертите на компаниите, които подадат документи, ще бъдат отворени на 19 септември 2016 г. Ако не се стигне до обжалване на процедурата, то тя би могла да приключи около президентските избори на 6 ноември 2016 г., така, че дори и при сценарий, че ГЕРБ загубят вота и премиерът спази обещанието си да подаде оставка, то Кунева ще остави колосално наследство на потенциалния си наследник от дребни сувенири, както и едри такива – чаши, пазарни чанти, куфари на колела, светлоотразителни гривни, часовници, календари, дъждобрани и много други артикули.

Обявяването на поръчката от ведомството на Меглена Кунева (на 12 август, петък – бел. ред.) става на фона на позатихналия скандал отпреди две седмици, когато стана известно, че неин съпартиец е спечелил обществена поръчка за изработка и поддръжка на сайта на Българското председателство на ЕС през 2018 г., което е отговорност на вицепремиера. Към днешна дата на интернет-страницата продължава да липсва нужната информация за хода на подготовката на Председателството на ЕС за първото полугодие на 2018-та година.

Преди два месеца вицепремиерът Меглена Кунева, която вече близо две години настоява за приемането на антикорупционен закон, лично пое управлението на Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. Това стана след като неправителствена организация сигнализира за злоупотреби при три проекта. Две години и половина след началото на програмния период по ОПНОИР е усвоен 0,17% от бюджета. Справка на БГНЕС в интернет-страницата за изпълнение на оперативните програми показва, че тази, която МОН управлява е на последно място.

2016-08-17_135924Цялата система на образованието и науката са в стрес. От няколко месеца министерството на образованието и науката (МОН) не плаща абонамента за поддържане на достъпа на българските учени до международната информационна мрежа. Без тази информационна мрежа нито един учен в България не може да работи. Това заяви пред БГНЕС акад. Георги Марков по повод скандалната обществена поръчка на стойност 2 милиона лева на Меглена Кунева за рекламни материали – запалки, ключодържатели, антистрес топки и др.

„Нямало пари за тази международна мрежа, но виждаме, че имаме пари за запалки. Освен и цигари да раздаваме на учениците. За съжаление, МОН не се ръководи от компетентни хора. Самата Меглена Кунева няма понятие от образование и от наука, но беше сложена на този отговорен пост по партийна линия. Нямаме късмет с просветните министри. Много одумваха предишния министър, но той поне беше преподавател от Софийския университет. Обявяването на подобен род поръчки е скандално. Крайно време е в МОН да разберат, че има приоритети и да се рекламира по този начин образованието е повърхностно. Да, водещи световни сили могат да си позволят подобен вид реклама, но те отделят милиарди за наука и образование. Ръководството на МОН трябва да спре да говори с кухи фрази от типа на „силата на знанието“ и подобни. Парите трябва да се дават там, където са крайно необходими“, каза още академик Марков.

Източник: БГНЕС

 1. Милена Кирилова каза:

  Тази си играе с търпението на хората. Усещат, че времето им изтича и стават все по-нагли. Имам въпрос: какви са възможностите да бъде уволнена незабавно? Едва ли ще се сети сама да си подаде оставката…

 2. budnasuvest каза:

  Бясна съм. Изгубих ума и дума. Тази некадърница моментално да напусне Министерството. Продажна к..ка. Безсрамница. Станахме за резил. Тя това и целеше. Стига далавери, стига облагодетелстване на „наши“ фирми, стига са ни правили на маймуни. Призовавам за ОСТАВКА на целия кабинет. ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ. ПРОТЕСТИ! ПРОТЕСТИ! ПРОТЕСТИ!

 3. Мехмедалиев каза:

  …..Ашкулсум бабо машаллах……..

 4. Тодорова каза:

  Още когато името й се завъртя в пространството като кандидатура за министър на образованието, в социалните мрежи се изписаха хиляди постове, които не одобряваха това назначение, изрисуваха се десети колажи и всичко това беше излян гневът на хората. Въпреки всичко, Народното събрание я гласува и въпреки срамния резултат Бойко Борисов й поднесе и това министерство – за да го съсипе, за да разпредели на приятели, авери и съпартийци милиони левове. Стои до нея един мушморок, кадър на ГЕРБ, който беше директор, от ония, които ходеха в сутрешните блокове на „нашите “ телевизии, директор от ранга на кметицата, която от доста време е като мишка в чувал с брашно. Едни смешни матури с катастрофални резултати и безумни анализи и обяснения кой е виновен, после се продължи с едни прекръствания на училища, което не е никаква реформа, после излязоха едни 6 -цифрени суми за далаверски договори, изплуваха Сорос ,Отворено общество, Америка за България. Някой съмнявал ли се е с какво ще се занимава г-жа Йес ? И сега – нови не двайсет, не двеста, както казва народът, нови 2 милиона ! Аз знам как ще завърши всичко това – никак !Някои говорят за оставки – в това правителство никой не знае значението на тази дума. Знаят я достойни хора, хора на честта, а не хора, които крадат и грабят като за последно, сякаш след тях България няма да я има

  • Милена Кирилова каза:

   Право казвате… Но такъв гняв ме души, че се сетих за Вазовата „Грамада“… Какво друго:
   ПРОКЛЕТА ДА Е Миглена Кунева!

 5. Филка Ананиева каза:

  Евала…..
  Оставам без думи и без дъх

 6. лакотавакан каза:

  Чета пусти коментари, тюхкам се, че толкоз народ се възмущава от „творбите“ на родни политици… но … а бе някой от вас, поне един от вас, „възмущающите се“ , не се ли сеща, че тез лица, политиците, не са чак толкоз глупави…или поне кукловодите им? Че докато ние врякаме, втренчили разярен поглед в ТВ-тата, че разливаме кафета, побеснели от новините по вестниците … някъде там, в другата стая, тихомълком се правят и списват неща… които дори и без звук, ще ни затрият… нас и по-лошото, наследниците ни…? Ама в училищата и образованието ставали подли и некоректни неща, корупцията е навсякъде… Ами, хубаво, а къде са, питам, родителите? Видно е, че не можем да се преборим с обществените проблеми, добре, но … в къщи защо да не говорим за истината с децата си? Наскоро четох, че някой си пак започнал да твърди, че земята била плоска, а снимките на НАСА от близкия космос били… фалшифицирани… Ново (старо)твърдение, но… а бе защо изобщо излиза по новините тази версия?!! Ясно е…за да ни пробват, колко сме затъпели! И да, затъпели сме, защото сред някои от моите познати се появи съмнение, че, виж ти, щом го пишат…може и да е вярно…ВЯРНО?!!! Е, нямам повече коментар. Но…тихо, тихо… чувам някакво шептене в другата стая… Ще отида да видя… да бе, хич няма да се завирам сам сред шамарите, ще взема да се поразходя навън… Страх ме е…

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни