Да бягаш от бежанците

DSCF1403

Балатон, Унгария – най-голямото езеро в Централна Европа

 

alexanderАлександър Александров е журналист, завършил НЕГ „Проф. К.Гълъбов“, София и Немска филология в СУ „Св Климент Охридски“. Работил е като отговорен редактор и зам. главен редактор в Радио България на БНР (програмите на чужди езици на националното радио). Преводач от немски език.

Мигрантската вълна залива Европа от Югоизток на Запад. От години. Но напоследък се среща и обратното явление – германци емигрират на Изток – засега в Унгария. И тъй като не става дума за единични случаи, преди движението да стане по-масово, германски медии от няколко месеци насам все по-често се спират на темата. Така например – баварското радио и телевизия Bayerischer Rundfunk излъчи  в края на май обширен репортаж под заглавие „Да бягаш от бежанците. Когато германците се изселват в Унгария“.

Бягащите от Германия са недоволни от политиката на своето правителство относно бежанците и се страхуват от доминацията на чуждото  присъствие и влияние. В Унгария тези хора намират своя нова родина – пише в сайта си Bayerische Rundfunk. В Унгария премиерът Виктор Орбан пази границите си от бежанци и следва рестриктивна миграционна политика. Брокери на недвижими имоти говорят за нов феномен около езерото Балатон – търсят се къщи от германски изселници, които сочат германската политика като причина за тяхното решение. Според анкета, осем от десет германци сочат тази причина.

В офиса на брокерска фирма в малко градче на юг от Балатон, семейство Дорис и Георг Кирш подписват нотариалния акт за новото си жилище – малка къща с градинка. Тук пенсионерите от Мюнхен ще прекарат остатъка от живота си, обратно в Германия не смятат да се връщат, преди всичко заради новата ситуация там. „Страхувам се в Германия…“„хайде, кажи го спокойно“ – казва Дорис на съпруга си – … „страхувам се да изляза спокойно на улицата –  продължава Георг – Тези млади мъже… Срещу семействата, децата, никой няма нищо против, но това, което виждаме по телевизията, тези тълпи от млади мъже…“

deutsche-auswanderer-ungarn-100~_v-img__16__9__xl_-d31c35f8186ebeb80b0cd843a7c267a0e0c81647

Семейство Дорис и Георг Кирш

 

Целият репортаж – вижте ТУК

Германците продават своята собственост в родината, за да се заселят в Унгария. Историята на семейство Кирш се повтаря в разказите на други недоволни германци, които репортерката Анна Тилак среща край езерото Балатон. Какво харесват изселниците в Унгария: унгарският народ е християнски, мигранти почти няма, унгарците са любезни, какво от това, че са от една от бедните страни в Европа.

deutsche-auswanderer-ungarn-106~_v-img__16__9__xl_-d31c35f8186ebeb80b0cd843a7c267a0e0c81647Михаел Мюлер, привърженик на дясната партия „Алтернатива за Германия“, заяви пред Bayerischer Rundfunk , че обмисля да се премести за постоянно в Унгария, защото в родния му град „почти не можеш да чуеш едно правилно изречение на немски“.

2016-08-15_234940

Михаел Мюлер оглежда новия си дом

 

„Не знаем що за хора са, само като си помисля какво ще стане като ни залеят с джамии“ – допълва Симоне Лутер, която от две години се е заселила край Балатон.

2016-08-15_235634

Симоне Лутер от две години живее в Унгария край Балатон

 

„Бягство от бежанската политика на Меркел“ е озаглавил Щефан Мерзебургер своя репортаж от Унгария, излъчен на 10 август от германската телевизия ZDF. Много германци отдавна ги тегли към Балатон. Животът е евтин, обстановката е близка. Обаче германците сега се стягат да живеят край Балатон и поради други причини, твърди авторът. Орбан прави политика, която им липсва при Меркел –  не само пенсионери, но и млади хора търсят нова родина – например младата двойка Дженифър и Валентин Дуреде от Бавария. Те бягат от страната си, отворила границите си за бежанци, предимно мюсюлмани. „Получават подслон, безплатна храна – на практика им дават парите даром, а ние, германците, трябва да затягаме коланите“, каза Дженифър след оглед на малка селска къща.

2016-08-15_232046

Дженифър и Валентин Друеде на оглед пред малка къща край Балатон

 

„Бизнесът с недвижими имоти върви добре“, казва техният брокер Отмар Хайде и пояснява: „На тези хора им е писнало от това, че в Германия става все по-напрегнато. Те искат да живеят спокойно, както беше преди. Казват ми, че става все по-зле“.

Той пояснява, че 80 процента от заявките, които получава, са от германци, неодобряващи миграционния наплив. „Много от клиентите ми приветстват позицията на унгарския премиер Виктор Орбан, който много ясно заяви, че страната му не желае да приема бежанци. Унгария издигна ограда по границата  със Сърбия срещу мигрантите, които са предимно мюсюлмани от Сирия, Ирак и Афганистан, и се обоснова с нуждата да защити християнската цивилизация в Европа. Орбан възприема Унгария като източноевропейския модел, противостоящ на западноевропейските общества, приемащи мигранти. Политиката на мултикулти се провали, заселването на мюсюлмани носи със себе си терор. Обратно, Унгария е хармонична държава без мюсюлмани, в която досега липсват терористични атаки. В това брокерът Отмар Хайде също вижда аргумент в полза на заселването на германци тук. „Фактът, че тук почти няма мюсюлмани, аз лично намирам това за добре. Както виждате, тук няма турци. Nix.“

2016-08-15_230316

Брокерът Отмар Хайде пред една от къщите, която продава на германско семейство

 

Малката къща, която младата двойка от Бавария смята да купи край Балатон, се нуждае от ремонт, няма нито парно, нито модерна баня. Но това не ги плаши. Цената също – за 14 000 евро в Бавария няма да можеш да получиш нищо подобно, дори и в най-затънтеното кътче.

859e6bb93f3e8a32948c63a7c5fba682

Балатон

 

Обобщение и превод от немски: Александър Александров / Memoria de futuro

Източници: Bayerischer Rundfunk; ZDF

 

Още от автора: Александър Александров

Александър Александров

Александър Александров е журналист, завършил НЕГ „Проф. К.Гълъбов“, София и Немска филология в СУ „Св Климент Охридски“. Работил е като отговорен редактор и зам. главен редактор в Радио България на БНР (програмите на чужди езици на националното радио). Преводач от немски език.

  1. Бай Тоя каза:

    Оказва се че една диктатура, каквато е Унгария в момента, но умно направена диктатура, защитаваща народа, е по-привлекателна за живеене, отколкото „либерасткия западен рай“!
    Така че българи, учете унгарски, най-близката свободна страна до нас е Унгария. Ще ни се наложи да бягаме и ние, нашите продажни управленци ще ни напълнят с тая мюсюлманска измет!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни