Комисията на илюзионистите

TheCETAIllusionist

imagesВсеобхватното търговско-икономическо споразумение между Канада и ЕС (CETA) предстои да бъде приложено, а преговорите приключиха още в края на 2014 г. В края на юни т.г. председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер настоя Споразумението да влезе в сила без да бъде ратифицирано от националните парламенти. Срещу това намерение се изправиха категорично страни като Германия, Австрия, Унгария, Холандия, тъй като разпоредбите за защита на инвестициите на практика дават предимства на корпорациите пред интересите на държавите. В резултат на тази съпротива ЕК реши да се съобрази с правителствата на несъгласните страни-членки и СЕТА да бъде предварително ратифицирана от националните парламенти.

Но, въпреки това, Европейската комисия обяви миналата седмица намерението си да се откаже от обещаното ратифициране на СЕТА от националните парламенти. Официалният сайт на Европейската инициатива срещу TTIP и СЕТА публикува този текст-апел по повода.

Решението на Европейската комисия да предложи CETA като „смесенo“ споразумение – което означава, че тo изисква ратификация от всички национални парламенти – генерира смесени чувства. От една страна, гражданските общества могат да си отдъхнат с въздишка на облекчение след дългата и тежка битка, а от друга – апологетите на свободната търговия разкритикуваха предложението на Комисията като „политическо“.

ЕК беше убедена да се извини и да изясни, че в съответствие със своите правни експерти, CETA е трябвало да бъде внесена като ексклузивна сделка за ЕС. Въпреки това, заради заявената различна позиция от правителствата на ЕС, изправени пред натиска на своите граждани, Комисията беше принудена да поддаде на исканията им и да обяви Споразумението като споделена компетентност с държавите-членки.

Това решение не беше изненада. То беше взето в момент, когато димът от референдума Brexit все още се стелеше на дебели талази и трябваше да се избегнат по-нататъшни обвинения за „принос“ към подронването на демокрацията в европейския процес на вземане на решения. Затова решението беше коригирано в съответствие с позицията на най-влиятелните правителства на ЕС (по отношение на тяхната тежест при гласуване в Съвета).

ceta-march

Протест срещу СЕТА

 

И все пак, подобно на това, което един не толкова талантлив, но находчив илюзионист би направил, скоро след като димът на сцената започна да се разсейва, Комисията изобрети поредния евтин трик. Този път тя предложи „временно прилагане“ на CETA. Какво означава това?

Според законодателството на ЕС, когато някое търговско споразумение влезе в Съвета на ЕС (състоящ се от ресорните министри на всяка една от страните членки – бел.ред.), те могат да решат да изпълнят всичко или части от него веднага; а това означава, че не се налага да се чака одобрение от парламентите на национално ниво. В този случай най-вероятният сценарий е този, в който ще видим CETA за ратификация в Европарламента в края на тази година и след това, с благословията на Съвета на ЕС, повече от 90% от CETA ще влезе в сила. Останалите части от Споразумението ще изискват ратификация от националните парламенти. С други думи, тази процедура заобикаля националните парламенти и де факто подкопава предложението на Комисията за споделени компетенции. Този сценарий може да има три основни последствия.

Първо, чрез изключването на по-голямата част от сделката от националния парламентарен контрол, се елиминира демократичната процедура от процеса на ратификация и с това настоящите опасения на гражданското общество по въпроса остават.

Второ, ако CETA се приложи временно, това означава, че икономическите оператори незабавно ще започнат прилагането на неговите разпоредби. Тъй като останалата част от сделката ще отиде в националните парламенти на по-късен етап, вече взетото решение ще окаже натиск върху тях да ратифицират CETA, защото обратното би означавало да има висока икономическа цена.

На трето място, заобикалянето на националните парламенти и игнорирането на общественото мнение е опасно политическо решение, което може да доведе до повишаване на настроенията „анти-ЕС“, както показват последните събития.

За да се постигне някакъв ред и смисъл в цялата тази каша, ние добавихме отговорните държавни служители, които са в Съвета на ЕС, към нашия онлайн CETA CHECK. Тук можете да ги попитате за изясняване на въпроса – на чия страна стоят?!

Ние не искаме повече зайци от шапки или цветя, които изскачат от пръчици. Ние искаме политици, които зачитат волята на онези, чийто живот е засегнат от техните решения. За да се постигне това, не са необходими трикове, а само добри слушатели и здравословен диалог!

white-rabbit


 

* 3,5 милиона души подписаха онлайн петицията на Европейската инициатива срещу ТПТИ и СЕТА. Имате възможност да се присъедините и вие, като я подпишете в дясната вертикална лента на нашия сайт – или още сега в този линк – STOP TTIP!

*Материалът може да се препубликува в други издания не по-малко от 12 часа след излизането му в Memoria de futuro, с активен линк към оригиналната публикация тук.

Превод: Memoria de futuro

Източник: European Initiative against TTIP and CETA

  1. Гонзо каза:

    Забавлява ме колко си жалък.

  2. Безименен :-) каза:

    http://www.stream.pm/videos/2fEpA7

    Това „за кон-дателство“ следва да обслужва изпълнителното звено на „бъдещото“ планетарно правителство на супра-елита, за това е тоя зор. Никакви „свободни“ търговии. Това уза-коня-ва монопола и олигопола ;-). Крайна цел планетарна Монархия(Олигархия) ;-).

    Както го е рекъл основателя на фамилията Ротшилд, дайте ми правото да печатам „парите“ на държавата и не ме интересува кой пише законите и.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни