Защо Ердоган стана анти-евроатлантик?

6fe8b35f933ed22aab19b5a2699410a02d595612

Руските въздушни бомбардировки в Сирия бяха изключително ефективни. Тяхното предназначение бе да създадат пробойни в позициите на ислямистките бунтовници. Сирийските сухопътни сили успяха да се възползват от това и в резултат освободха над 50% от окупираната територия. ЦРУ и Пентагонът не съумяха да създадат единна армия, която да се противопостави на армията на Башар Асад в Сирия. За разлика от Русия, водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава не успя да нанесе значителни щети на терористите за повече от две години бомбардировки – тя просто не бе съпътствана от съюзническа сухопътна войска, която да се възползва от предимството.

Поради тази причина през януари 2016 г. Белият дом реши да промени стратегията си и въведе използването на кюрдски пехотни войки като част от своята кампания срещу Ислямска държава. САЩ прецениха много добре последиците от своя стратегически план, който автоматично води до създаването на кюрдска държава, подкрепена от Вашингтон. Кюрдистан навярно би обхванал огромната територия от 390 000 кв. км., която понастоящем принадлежи на Турция, Сирия, Ирак и Иран, и би имал население от над 30 милиона души.

contemporarykurdistanmap2005

Планът е базиран на една статия от Ралф Питърс, пенсиониран подполковник от американската армия, публикувана в изданието Armed Forces Journal през 2006 г. (http://armedforcesjournal.com/blood-borders/) – пет години преди началото на гражданската война в Сирия и осем години преди оформянето на Ислямска държава в настоящия ѝ вид.

Тук се крие въпросът: планирани ли са войните в Ирак и Сирия отдавна, за да могат САЩ да преначертаят картата на Близкия Изток? Особено като се има предвид, че този план би позволил на американците да изградят мрежа от кюрдски и катарски газопроводи, които да снабдяват Европа, заобикаляйки Турция през Кюрдистан и изваждайки Русия и Иран от сметките.

ralphpeters

Турция обаче има стратегическа цел, която включва прехода от Европа към Азия и Африка през Босфора и Дарданелите. Освен това въздушните операции на САЩ срещу Ислямска държава зависят от използването на турската военновъздушна база Инджирлик. Ето защо САЩ се нуждаят от Турция, а не обратното. Това, че съществува потенциална опасност Турция да загуби до 45% от сегашната си територия, дълбоко разгневи Реджеп Ердоган. Импулсивният президент може да бъде критикуван и обвиняван за много свои действия, но е факт, че голямата част от турския народ му прощава, тъй като той демонстрира патриотизъм. Именно поради тази причина потенциален нов опит за военен преврат също не би имал успех.

Тази черта на Ердоган е известна на американците и изглежда, че едновременно с осъществяването на стратегическия план в Сирия, Белият дом е изготвил и план за премахването на турския президент от власт. Този план трябваше да бъде осъществен от евроатлантическите елити от мрежата на Гюлен. Ердоган твърди, че неговият враг – получил убежище в САЩ – работи за ЦРУ, а евроатлантическата мрежа в Турция е подобна на тази на Сорос, обхванала бившите комунистически страни след падането на Желязната завеса. Процесът по набиране на кадри, използван от мрежата на Гюлен, включва предлагането на програми и стипендии в престижни западни институции с помощта на американското правителство и ЦРУ.

photo_verybig_117697

Фетхуллах Гюлен

 

Мрежата на Гюлен е насочена предимно към младите офицери от турската армия, които получават покани за присъствие на важни курсове, организирани от НАТО. След това Пентагонът оказва натиск върху турския Генерален щаб да назначи тези офицери като представители на държавата в различните структури на НАТО. Тъй като това са младши офицери без практически опит в армията, те трябва да са изключително напред с материала, за да „прескачат“ по два-три ранга до достигането на ранг майор, подполковник или полковник, както е изискването в структурите на Алианса. За да надвиши чина майор в турската армия и да командва батальон, бригада, дивизия или корпус, един военен трябва да премине през дълга служба и да изпълни цял куп условия, да покаже добри резултати на обученията по военна подготовка и едва тогава да бъде допуснат до изпит за влизане в академията в Истанбул. Следват 1-2 години задължителна работа в НАТО, за която Пентагонът оказва натиск на Турция да изпрати определени офицери, в последствие назначени на важни позиции в Генералния щаб или командната структура.

Поддръжниците на Ердоган твърдят, че хиляди турски офицери от мрежата на Гюлен са се изкачили „бързо-бързо“ по военната стълбица, достигайки ранговете генерал и полковник на ключови позиции в армията. Същевременно с това също толкова опитни военни са останали с ранг капитан или майор. Тази изкуствено създадена разлика е една от причините за провала на военния преврат.

Самият Ердоган твърди, че мрежата на Гюлен е успяла да привлече на своя страна около 20-25% от висшите държавни служители (заемащи постове в армията, висшите учебни заведения, медиите, правосъдието, полицията, правителствения апарат и т.н.). Той заявява, че това е предателска мрежа, която получава заповеди от врагове на Турция, и по тази причина започва да премахва нейните членове от длъжностите им по примера на „Ленинградското дело“ на Сталин. Независимо какви са плановете на САЩ в Близкия Изток, залогът за Ердоган е голям: териториалната цялост на Турция.

obama-erdogan

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: Katehon

Още от автора: Валентин Василеску

Валентин Василеску

Валентин Василеску е румънски военен анализатор. Бивш заместник-командир на летище Анри Коанда, Букурещ.

  1. Мишо Константинов каза:

    Проблемът на България е следният. След като държавата Кюрдистан стане факт (ако кюрдите все пак някак се обединят) и Турция загуби 1/3 от територията си, дали пък няма да се обърне за териториални компенсации към България. Чрез, примерно, анексиране на Кърджалийско. А и на части от Бургаско. И понеже не можем да им спрем армията, ако тръгне, би било добре да имаме някакво оръжие на възмездието, което да може да причини неприемливи щети на Истанбул, или даже само на Одрин. Но ние такова оръжие нямаме. И остава вариантът със супата.
    Бъдете здрави!

    • deepzone каза:

      Проблем вече не са само турците. Тези икономически емигранти, които сега щурмуват богатите европейски държави като Германия и Швеция примерно ще дойдат и тук. Това е неизбежно. Турците могат да бъдат спрени ако се обърнем към Русия. С тези орки ще трябва да се оправяме сами, а нямаме с какво. Армия нямаме, полицията е корумпирана и неефективна.

    • udjs каза:

      Ти сульо,като ги пишеш тези глупости,вярваш ли си?Дали пък турците ще направят референдум в Родопите.Освен това кримчани масово са си чисти руснаци,и територията на Крим векове е била руска,затова справедливото отношение към „анексията“ на Крим на свестните хора е положително!
      Що се отнася до Кърджалийско,тази земя ,като изключим 500 те години робство,винаги си е била българска,освен това помаците в Кърджали са си чисти потурчени българи,запазили езика си-език се променя по-трудно и от вяра и това доказва със сигурност,че повечето жители на Кърджалийско са си българи,затова справедливото отношение към анексията на Кърджалийско на свестните хора е ОТРИЦАТЕЛНО!
      Разбра ли бе ,келеш?

  2. Dimitri Yovchev каза:

    Komentara na Misho Konstantynov NE E za PODZENYAVANE!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни