Ердоган прочиства гюленистите, но не може да хване пучистите

 APACHI-696x387

Турските власти започнаха акция срещу привържениците на духовника Фетхуллах Гюлен, но все още не успяват да заловят всички онези, които наистина са участвали в преврата срещу Ердоган.

Освен това, Анкара, съдейки по всичко, до този момент няма цялата информация за метежа и прикрива неговите мащаби. Турските власти твърдят, че висшето командване не е участвало в преврата, но то може да е променило мнението си, след като превратът започна да се „разпада“. Например, странна е ситуацията с началника на Генералния щаб Хулуси Акар. Първоначално се твърдеше, че е взет за заложник, след това – че е  освободен, но истинската му съдба остава неясна. Известно е, че Ердоган назначи за нов началник на Генералния щаб Юмит Дундар и заяви, че не знае местонахождението на Акар.

Анкара официално заяви, че основна сила на метежниците са били ВВС и военната полиция – жандармерията. Освен това на страната на пучистите застанаха офицерите и войниците от Първа и Втора армия, флотът и полицията. Според турските медии  инициатори на преврата са били бившият командир на ВВС на страната Акин Озтюрк и действащият командващ на сухопътните войски Метин Лидил.За идеолог на преврата Анкара назова ислямския духовник Гюлен, който живее в САЩ.

Това, че Ердоган отдавна има сметки за уреждане с влиятелния турски изгнаник, отдавна е известно. Затова да се определи днес дали превратът е бил опит на военните (както и преди) да се спре ислямизацията на страната, или заговор на духовника, е трудно да се каже. Въпреки това, от чистките навярно са засегнати много поддръжници на Гюлен, които нямат никакво отношение към опита за преврат.

Турски анализатори смятат, че чистката сред гюленистите е била планирана преди преврата. „Турски прокурор, който е отстранен от работа заради преврата,  е починал преди два месеца. Това показва, че прочистването е било планирано“, написа в Twitter турският анализатор и журналист Махир Зейналов.

Кораби-призраци и авиобази без ток

401296553

Военновъздушната база «Инджирлик»

 

Въпреки успешното разчистване на привържениците на Гюлен, Анкара не може да се похвали със същия успех в задържането на действителните участници в опита за преврат. Условно незаловените метежници могат да се разделят на такива, които са известни на властите и такива, които не са. А вторите, както може да се окаже, хич не са малко. В момента всички военни въздушни бази в Турция са със спряно електричество. „В противен случай самолетите на терористите могат да излитат и това е сериозна заплаха за народа и нацията „, каза Ердоган пред американския телевизионен канал CNN, обяснявайки защо беше блокирана и военновъздушната база в Инджирлик, на която са базирани Военновъздушните сили на САЩ.

„Разбира се, това е временна мярка, до второ нареждане“, каза президентът на Турция. Засега ни е известно само това, че турски изтребители F-16 унищожиха два хеликоптера с метежници, които атакуваха парламента, резиденциите на президента и на министър-председателя, държавната телевизия TRT, военни сгради в Анкара и Истанбул. Къде са отишли ​​останалите, един Господ знае. На един от тях 8 турски военни отлетяха за Гърция. Там те заявиха, че не са знаели за заговора, а когато хеликоптерът им е бил обстрелван от полицията, смятали, че са станали жертва на преврата. Въпреки това те поискаха политическо убежище в Гърция, а Анкара поиска тяхното екстрадиране. Засега Атина е върнала само хеликоптера, а турските военни са дадени на съд.

1200x-1

Хеликоптерът, с който турските военни избягаха в Гърция в нощта на неуспелия преврат

 

Турските власти опровергаха ​​съобщенията, че по време и след провала на преврата метежниците са завзели 14 кораба. Например – фрегатата „Явуз„. Както писа турското издание Daily Sabah, тя е бил превзета от превратаджиите на базата Гелджюк в Мраморно море, заедно с командващия на турските ВМС. Освен това беше съобщено, че изчезналите кораби и дори подводници се намират в Черно и Егейско море.

Друга информация не се появи, въпреки че, както се оказа, трябва да се отнасяме с повишено внимание към официалните изявления. В сряда турски военни, верни на Ердоган, проведоха активно търсене на метежници в Егейско море, недалеч от курорта Мармарис, където превратът завари президента на Турция, и в района на гръцкия остров Родос. Както писаха на своите страници местни активисти, които се занимават с проследяване на движението на корабите, в региона активно работят хеликоптери Eurocopter Cougar, Sikorsky SH70 Seahawk, изтребители F-16 и ракетни кораби от типа Dogan.

„Турската армия търси бунтовниците между Актур, Датча и Сими, Гърция“, написа в Twitter Йорюк Ишик.

Кореспондентът на телевизионния канал Euronews  Янис Карагиоргас от своя страна, заяви, че в Егейско море се издирват два кораба с метежници. „Гръцки ВМС стоят на границите на териториалните води, в Турция изтребители F-16 търсят пучисти. През нощта корабите (с военни, които бягат от Турция, бел.ред) може да влязат в гръцки води“, писа журналистът в Twitter. Местните турски медии обаче съобщиха, че метежниците са влезли ​дълбоко в териториалните води на страната.

Фактът, че властите издирват кораби в Егейско море, потвърди пред Ройтерс и източник от Министерството на отбраната на Турция. Той каза, че става дума за два кораба на бреговата охрана.

3e40c13a5ed94c4bdd89109a882f348d

В четвъртък в социалните мрежи беше разпространена информация, че е заловен един от командосите, който в нощта на петък срещу събота е долетял с хеликоптер до хотела в Мармарис, за да арестува президента на Турция. Той е бил задържан в един от районите на града-курорт. Което, обаче, на фона на другите „успехи“ на Анкара не променя картината.

Провалът на бързото неутрализиране на всички участници в опита за преврат може да се разглежда като една от причините Ердоган да обяви тримесечно извънредно положение в Турция и да бъде преустановено действието в страната на Конвенцията за правата на човека. Много от арестуваните участници в опита за преврат, особено редовите, твърдят, че са получили заповед за  учение и не са знаели, че се извършва преврат. Такава версия едва ли устройва властите, на тях им е нужна пълната картина. А участниците в преврата едва ли ще поискат да си признаят, дори и да знаят нещо, особено сега, когато в Турция обещаха да върнат смъртното наказание. Мъченията могат и да помогнат за това бунтовниците да станат по-откровени. А на тези, които избягаха, Анкара със своите заплахи не остави друг избор, освен да се борят до последно.

Превод: Memoria de futuro

Източник: EAdaily

Още от автора: EADaily

EADaily

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни