Борисов е наясно – няма българин, който да вярва, че за нас Русия е заплаха

0,,18289263_303,00

chankovДоц. Георги Чанков е преподавател в УНСС и гост-лектор в Технически университет – София. Специалист по международни отношения, европейска интеграция, транснационални корпорации. Дисциплини: „Европейска интеграция“, „Глобално корпоративно управление“, „Европейска цивилизация и култура“. Дисертациoнният му труд е на тема „Вътрешен пазар на ЕС“.

Интервю на Христина Христова с Георги Чанков за Мемория

– Доц. Чанков, на срещата във Варшава лидерите на НАТО потвърдиха решението си за „балансирано разширяване на присъствието си в региона на Черно море“ чрез създаване на румънско-българска многонационална бригада, която ще стане база за цялостна подготовка на многонационалните сили на Алианса. Защо Черно море е толкова важно за НАТО? Коя е конкретната геостратегическа причина за това решение?

– Черно море е важно по две причини: първата е очевидна, това е Русия. От времето на Петър I Русия търси през това топло море излаз към Световния океан и враговете й не се уморяват да й пречат. При това Черно море дава достъп и до уязвимите част на самата Русия – плодородните южни земи, ключовия за южната руска граница Кавказ. С действията си в последните години, в това число и с последните си декларации, САЩ еднозначно се определят като враг на Русия и контролът над Черно море е тяхна голяма грижа. (НАТО просто е  инструмент на американската външна политика, нищо друго.) Турция, която държи едната ключова точка, Босфора, е своенравен и ненадежден партньор и не оставя на американското посолство в Анкара да  определя националните й интереси. Няма гаранции, че в близко бъдеще Ердоган ще бъде свален от власт, няма и гаранции, че неговият наследник ще се придържа към правата евроантлантическа вяра. Русия си върна Крим, другата ключова точка в морето, и южната граница вече изглежда надеждно подсигурена. Това предизвиква разбираема нервност. Впрочем стратегическото значение на Крим е такова, че предложенията за размяна – „Крим срещу нормализиране на отношенията със Запада“ – могат да бъдат четени само от хора с чувство за хумор.

2016-07-11_030550

Крим

 

Другата причина е достъпът, който Черно море улеснява, до Средна Азия, до описаните от Бжежински „евразийски Балкани“. Тук вече не става въпрос само за Русия. Контролът върху Средна Азия, с нейните богатства и търговски пътища, трябва да затвърди глобалното господство на САЩ. И тук нещата не вървят. Има опити за „Цветни революции“, но природата там е твърде сурова за цветя от семейство Атлантикови. Американските опорни точки там са малко и са несигурни. Обратно, там уверено стъпва Китай, с мегапроекта си за възраждане на Пътя на коприната. Континенталната връзка между Китай и богатия пазар на ЕС открива големи възможности пред транзитните страни. (Впрочем  българският пишман-елит, въпреки че не пропуска екскурзия до Китай, продължава да подценява този проект. Може би защото още не е кацал в София американски сенатор, който да ни сведе „българската“ позиция по него).

Очертава се взаимодействие между двата проекта – между китайския „Един път – един пояс“ и водения от Русия Евразийски съюз. Зараждащ се евроазиатски икономически съюз, особено пък допълнен от военнополитически такъв, изпълва с ужас Бжежински и неговите идейни последователи в САЩ. Впрочем, едно от трасета на Новия копринен път минава в района на Черно море – Кавказ, Турция, в това число през довършвания в момента тунел под Босфора. Ако допълним и газовите тръбопроводи, които минават покрай или направо през Черно море, става ясно защо борбата за контрол върху него е неизбежна.

zx620y348_2311815

Владимир Путин и Си Дзинпин

 

– Според вас има ли това решение връзка с видимия разнобой по въпроса, който стана причина за извънредната пресконференция на президента Плевнелиев, премиера Борисов и министър Ненчев след оповестяването на идеята на румънския президент за създаване на Черноморска флотилия между Румъния, България и Турция? В крайна сметка решението беше потвърдено от НАТО във Варшава, но Борисов вече се беше обявил против. Може ли нашият политически елит да удържи на натиска и не е ли само привидна българската еманципация по повод намеренията за усилване на натовското присъствие в Черно море?

– Самото допускане за „наш политически елит,  удържащ натиска“ звучи като художествена измислица. А разнобоят е неизбежен. Президентът ни, военния ни министър, външният министър, се държат като дребни американски чиновници, които мечтаят да станат средни американски чиновници. „Светлият“ пример на Николай Младенов е много заразителен. Целта е напълно постижима – чрез лоялност, преминаваща в сервилност. (Някак си веднага се сещам за Стефан Тафров – прекрасен екземпляр от грижливо отгледаната у нас атлантическа порода). Още повече, че обещанията се дават лесно, когато друг трябва да сглобява бюджета. А въпросният друг (Бойко Борисов – бел.ред.) е напълно наясно с мнението на Големия бял баща за него – не просто няма изгледи за атлантическа кариера, но дори и гаранции за имот и живот след неизбежния в един ден политически залез. Знае, че е отписан от Русия, знае, че не биваше да се хвали, че лично е спрял „три руски стратегически проекта“, но все пак е длъжен да провери доколко руснаците са злопаметни. Знае и нещо друго, което не е никаква тайна – няма българин, който да вярва, че за нас Русия е заплаха. (Освен, може би гореспоменатите трима и техните 300 верни фейсбук-последователи. Но дори те не са готови да тръгнат на смърт срещу нея). А ако Бойко Борисов разчита на нещо, то е благоволението на избирателите, които за проклетия са повече русофили. Пряко или косвено, Русия има по-големи възможности да му осигури политическо дълголетие. Така че Валери Найденов съвсем правилно го посъветва да побърза да подари на Путин кучка. Може и да помогне, кой знае?

borisov-putin

Владимир Путин и Бойко Борисов, 13 ноември 2010 г., София

 

– А допускате ли, че Русия може да бъде провокирана да пресече „червената линия“ на НАТО, което да доведе до задействане на член 5 на Северноатлантическия договор? В петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че е абсурдно да се говори за заплаха, която идва от Русия, когато в центъра на Европа загинаха десетки, а в Близкия изток  стотици хора умират всеки ден.

Русия да даде „Casus belli“? Не вярвам. Сегашното ръководство на Русия даде доста доказателства за хладнокръвие напоследък. Случаят със сваления над Сирия руски боен самолет е съвсем пресен. Съгласно описаната от Путин доктрина, мечката предпазливо обикаля покрайнините на тайгата си и  подстъпите към нея (в Сирия) и предупреждава натрапниците с недвусмислено ръмжене. Не казвам, че всички руски политически и военни ходове са блестящи, но за изминалите две години няма допуснати груби грешки. Казано на  шахматен език, „черните“ (черни, защото не те направиха първия ход) няма как да загубят, докато белите няма как да спечелят.

– Но кой и защо създаде мита за руската заплаха и агресия? В официалното комюнике на НАТО след приключването на срещата на върха във Варшава, Русия е посочена първа поименно като заплаха N1 за сигурността на страните-членки на Алианса. На второ място е ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка, а едва на трета позиция са споменати действията на „Ислямска държава“. Четвъртото предизвикателство пред НАТО е мигрантската и бежанската криза. Адекватна ли е тази оценка според вас? Наистина ли Русия е по-голяма заплаха за света от Ислямска държава?

Русия е най-голямата заплаха за един свят, подреден според желанията на САЩ. Съединените щати чувстват, че световното господство им се изплъзва и този процес е обективен – просто ресурсите им – население, стопанска и военна мощ, ако щете морал – намаляват относително. Демонстративното неподчинение, което показва Русия, може само да ускори този процес. На много места в света недоволството от американското господство е трудно удържано. Ако Русия не бъде „наказана“, възможен е ефект на доминото. Още повече, че Китай, който само преди няколко години беше разглеждан като стратегически партньор, част от модел „Кимерика“, вече е обявен за главен противник, който практически е изпуснат от контрол.

Впрочем чудно ми е как Кисинджър понася очевидно неспособните си наследници да унищожават неговото наследство: усилията му да обърне Китай срещу СССР през 70-те години дадоха резултат, и то какъв. А сега някаква „свещена простота“ упорито тика Китай и Русия към стратегически съюз, който ще направи живота на САЩ тежък. Да напомня: от десетина дни броди призракът за военнополитически съюз на Китай с Русия! Ако това наистина стане и този съюз увлече други страни от Азия, провалът за САЩ ще е стратегически. Но какво да се прави: Джон Кери очевидно е класен дипломат, но без стратегическия размах и влиянието на Кисинджър. А Виктория Нюланд няма смисъл да се коментира, на човек му остава само да се кръсти като чуе името й.

4288246

Срещата на върха на НАТО, 8-9 юли 2016, Варшава

 

– Защо Вашингтон се върна към годините на Студената война и пренебрегна усилията на Обама да пренасочи усилията на САЩ към развиващите се икономики в Азия?

След началото на кризата от 2008 г. преходът от едно еднополюсен към многополюсен свят буди все по-малко съмнение. САЩ губят относителна тежест в международните отношения, но елитът на страната е разделен във възприятието на това обстоятелство: част от него приема, друга част не приема новото състояние. Президентът Обама следва (колебливо) линията на задушаване всяка съпротива: „сдържане“ на всеки противник, в това число чрез използване на чужд ресурс, „износ на либерални революции“, разширяване на зоната на контрол чрез НАТО, използване на международните институции в своя полза или пренебрегването им, когато ограничават свободата на действие – ООН, СТО. Колебанията идват от трудността да се прецени доколко глобалните ангажименти увеличават или „подяждат“ ресурсите на страната, а също доколко тези позиции могат да бъдат удържани. Колебанията са свързани и с преценката дали Китай или Русия са по-голямото предизвикателство пред американското господство. Самият президент Обама положи големи усилия да оправдае присъдената му предварително Нобелова награда за мир. Президентската власт в САЩ обаче не е абсолютна. В неговия екип (правителство, съветници) е представен традиционният политико-икономически елит – едър финансов капитал, военнопромишлен комплекс, който е непримирим със загубата на позиции. В този смисъл, ако Хилари Клинтън стане президент, новите войни са неизбежни, нея не я вълнуват Нобелови награди.

Другата нагласа е за връщане към изолационизма, който има дълбоки корени в американската политическа култура. Това ще е опит за вътрешно оздравяване и връщане на загубени стопански позиции – „реиндустриализация“. Силната подкрепа за „извънсистемния“ Доналд Тръмп показва разрив в обществото с дълбока основа (който няма да изчезне, независимо от крайните резултати от изборите), включително по въпросите на външната политика. Обществени прослойки, свързани главно с вътрешния пазар на САЩ, отхвърлят стратегиите на „глобализирания“ капитал, гледат подозрително на външнополитическите ангажименти – военни, търговски, политически. Доналд Тръмп като президент може би наистина ще е в състояние „да се разбере с Путин“, но да разпусне НАТО, както се заканва, ще е катастрофа. Цяла една обществена прослойка у нас, тази на „професионалните атлантици“, ще изчезне. „За народа загуба велика!“

6c75c2d8f7c696192578711a913404c1c6323337

Барак Обама на Срещата на върха на НАТО, 8-9 юли 2016, Варшава

 

– Във Варшава САЩ отново се опитаха да наложат на съюзниците си да отделят 2% от БВП за отбрана. Изпълнимо и необходимо ли е това решение за нас? (сега България отделя 1.2 %).

Това бе напомняне за неспазените обещания от срещата в Уелс преди 2 години. Колкото е необходимо за нас да заделяме повече средства за армия, толкова е и невъзможно. Ние сме част от общност с чувствително по-висок жизнен стандарт. Невъзможността да се приближим до него плащаме с емиграция и ниска раждаемост, а това още повече влошава нещата. Допълнителният товар може да стане сламката, която чупи гърба на камилата. Освен това ние и сега плащаме, но формално по друга сметка. Когато България кандидатстваше за членство в НАТО, беше ясно, че не можем да бъдем сериозен пазар за американско оръжие. За нас се застъпи енергийното лоби, което получи като подарък двете „американски електроцентрали“. Ако някой сега се възмущава от безбожната цена, на която НЕК купува тяхното електричество, нека я приеме като „данък НАТО“. Редно би било това да ни се зачете като заслуга.

А не само България не спази обещанието си. При тази криза никой не разполага с излишни пари в бюджета си, а мнозина се съмняват в правилността на поставените цели. Все пак – в САЩ отдавна има недоволство от факта, че съюзниците пестят за отбрана за американска сметка, но от друга страна, който плаща, поръчва и музиката. Това е цената, която американците плащат, за да използват съюза за целите на своята външна политика. Настойчивостта им в Уелс и сега, във Варшава, само показва още веднъж, че ресурсите са поизчерпани. Държавният дълг на САЩ е равен на БВП на страната, а общата задлъжнялост го надвишава почти три пъти. Вярно, печатницата за долари работи, но светът вече се оглежда за алтернативи. Един ден ще ги намери.

– А как си обяснявате разнопосочната позиция на Ангела Меркел, която говори за нуждата от диалог с Русия и в същото време одобрява разполагането на натовски войски в Полша и Прибалтика?

Често говорят за германците като за нация с пречупен гръбнак. Не съм съгласен, въпреки големия успех при налагането на комплекса за вина в германското обществено съзнание. Познавам германците, имам там роднини и приятели. Икономическият гигант не може до безкрай да се свива като политическо джудже. Германците са по-скоро нация, която се опитва да се изправи на колене, докато мнозина са седнали на гърба й. Русия е на път да приключи с изправянето, Германия тепърва ще се мъчи, като при това и сама ще си създава проблеми.

f6391ea34b939a0a03c42215a04cfcd8

Барак Обама и Ангела Меркел на Срещата на върха на НАТО, 8-9 юли 2016, Варшава

 

Ангела Меркел се оказа лош избор за нация с такава тежка задача. Не може да разграничи ролята си на германски канцлер от ролята на си на папеса (Mutti Merkel) на „Обединена Европа“. За нея това е едно и също. Вървят слухове за т.нар. „Канцлерски акт“, не е важно дали са верни, важното е, че изглеждат достоверни. Лошото за нея е, че на моменти атлантическата лоялност, германските делови интереси и равновесието в ЕС изобщо не са в “свещено триединство“. Тогава поведението й става разнопосочно. Имигрантската вълна например я свари неподготвена за бързо, хладнокръвно и точно решение. Вместо това тя затъна в серия от грешки, които разтресоха цели съюз. Особено лошо за България, все пак нашата външнополитическа доктрина е: „Канцлерът говори, аз слушам“.

– Кое според Вас е стратегически уместното поведение на България като член на НАТО? Вярвате ли, че е възможно страната ни да си върне достойнството и себеуважението пред международната общност, особено в динамичния геополитически контекст, в който е поставен ЕС? Трябва ли да променим поведението си пред съюза?

– Отговор и на двата въпроса сега изглежда като упражнение по абстрактна логика. Ние, българите, сега нямаме стратегия за развитие на обществото и държавата и не можем да формулираме национални интереси. Членството и в НАТО, и в ЕС не може да бъде цел, а средство, път към целта. Но няма цел. Членството в двата съюза е алиби на пишман-елита за пълната му неспособност да поеме отговорност за общество и държава. Какво себеуважение и достойнство при народ, който не знае накъде отива?

– Каква е Вашата прогноза за Обединена Европа? Ще успее ли ЕС да се предефинира така, че да бъде адекватен на нуждите и проблемите на европейските общества?

В положителната промяна на ЕС ми се иска да вярвам, но не ми се удава. Ако си припомним нещо от историята на Европа, повторенията ще ни изненадат. От края на античната Римска империя насетне все някой се опитва да я възроди и да обедини континента (или поне по-голямата и по-богатата част от него) с „кръв и желязо“: Юстиниан Велики, Карл Велики, Наполеон, Хитлер – само Юстиниан успява донякъде. Обаче Карл Велики е официален светец на обединена Европа – през май в Аахен присъждат награда на негово име на най-заслужилия „европеец“. Не искам да се заяждам, но през 2002 г. наградата получи почти катастрофиралото днес „евро“. А Карл Велики си е масов убиец. Вярно, много успешен на бойното поле. Но след неговата смърт империята му, която толкова пали въображението на западноевропейците, се разпада и те все не успяват да съберат наново парчетата й.

1024px-Charlemagne_742_814_receiving_the_submission_of_Witikind_at_Paderborn_in_785_Ary_Schefferr_1795_1858

Карл Велики приема подчинението на Видукинд в Падерборн през 785 г., худ. Ари Шефер. Версай.

 

Но днешното обединение прилича повече на опитите на римските папи – отново обичайната борба за власт, но с по-малко кръв и повече песнопения за „Мир и християнска любов“. Когато през 1077 г. Хайнрих IV се влачи на колене, за да измоли прошка от Григорий VII в Каноса, изглежда, че църквата ще успее. Но само две години по-късно Григорий напуска Рим на подскоци, а Хайнрих IV става знаме на Реформацията, макар и след четири века. Какво е в основата на Реформацията? Европейците от Севера в един момент си поискват по-практична и по-евтина църква, след като между другото Юлий II ги оскубва порядъчно за строежа на катедралата „Св.Петър“ в Рим. Те не желаят църковното чиновничество да им посредничи в общуването с Бога. Посредничеството е власт и пари, много пари. И сега внимание: славата отива при Мартин Лутер, но заслуга има и вироглавият Хенри VIII, който отказва на папата да му се меси в брачния живот и за тази цел си прави собствена църква, която за по-сигурно сам оглавява. Папата, при липса на други възможности (именно военни), го анатемосва и отлъчва от църквата, която и без друго кралят е зарязал по собствено желание.

Важното в случая: папите нямат намерение да се предават и да променят нещо в църквата. Следва Контрареформацията, следва Тридесетгодишна война, която изтребва една трета (!) от населението на тогавашните германски земи. Накрая Вестфалският мир тържествено оповестява очевидното: континентът не може да бъде подвластен на един център. Католическата църква си запазва едно голямо парче от него и толкова.

7693209_orig

Карта на Европа след подписването на Вестфалския мирен договор (1648)

 

Е, приликите с днешното развитие са много.

Сега е същото.

Брюксел е новият Рим и искат власт над целия континент, пеейки литургии за „Мир, пари и Кончита Вурст!“ И в ход е новата Реформация. Множат се еретиците като Виктор Орбан и оспорват единствената права европейска вяра, както и непогрешимостта на папеса Меркел и верните й брюкселски кардинали. Искат по-практичен и по-евтин Съюз, искат да отнемат властта и парите, многото пари, на еврочиновничеството, което никак не пада по-долу от католическото духовенство от 15-16 век. И пак идват вироглавите британци, които, водени от светлия пример на Хенри VIII, отказват някой друг да им определя размера на презервативите. И реакцията на еврокатолиците е същата. Вместо реформи – още „повече Европа“, още от същото. Официозните телевизии сипят контрареформационни клетви. Англичаните пак са анатемосани и отлъчени, и пак – по собствено желание.

84480381_o

Хенри VIII (1491-1547)

 

– И какво ще стане?

– Ще се пръкнат още европротестанти, може да последва Тридесетгодишна търговска война и ако в резултат една трета от населението на днешните германски земи слезе от луксозните си джипове, то ще е равно пак на смъртна присъда. Разцеплението изглежда много вероятно. Около Германия ще се образува остатъчен еврокатолически съюз. И във връзка с предишния въпрос – ние, българите, най-вероятно ще останем вътре в него (това е лесното решение, което не изисква мислене) и на думи ще сме по-големи еврокатолици и от европапата. И не е невъзможно Кончита Вурст междувременно да се преименува на папеса Йоана II.

– Вярвам, че зависи и от нас това да ни се размине. Благодаря Ви за този разговор.

Още от автора: Георги Чанков

Георги Чанков

Доц. Георги Чанков е преподавател в УНСС и гост-лектор в Технически университет – София. Специалист по международни отношения, европейска интеграция, транснационални корпорации. Дисциплини: „Европейска интеграция“, „Глобално корпоративно управление“, „Европейска цивилизация и култура“.
Дисертациoнният му труд е на тема „Вътрешен пазар на ЕС“.

 1. Михаил Мирчев каза:

  Изключително интервю…

 2. Елена Банова каза:

  Христина,поздравления!
  И за интервюто, и за събесеидника-за мен той е цяла находка!
  Ако е възможно,търсете го и друг път! Така поне ни остава утехата,че не сме чак толкова изпаднала духовно…Още веднъж поздравления!

 3. Иван Танев каза:

  Поздравления за материала. Анализа е точен. Само към причината да останем „еврокатолици“ да добавя че просто няма друга алтернатива. Сами не можем да отстоим независимостта си поради деиндустирализацията ни, липса на армия и младо население. Другите опции са към Руско-Китайски съюз който в момента не е създаден и не се знаят неговите переспективи. А Турско-Арабска интеграция у нас е изключена и ще срещне дори въоръжена съпротива поради исторически и културни причини.

 4. Свети Мина каза:

  Жалко, че толкова интелигентни личности като доц. Георги Чанков и коментаторите на интервюто не виждат друга възможност за България, освен да се присламчи към теоретично по-силната империя. Разбира се че има и друга, при това много по-перспективна алтернатива и това е – Конфедерация на балканските и средноевропейските народи. Те имат сходна историческа съдба, традиции, култура и относително равностойни икономики. Само за десетина години ще настигнем и изпреварим Западна Европа, и там го знаят. Голямата опасност е да намерят повод за бомбардировки и да ни атакуват. С умна политика обаче това може да се избегне. Ала – с корона се увенчава не преклонената главица, а високо вдигната глава, предвождаща смели и себеуважаващи се народи.
  Българите – такъв народ ли сме ?

 5. георги каза:

  В цялата ни история България е била успешна само когато е имала умни царе и силна армия . През останалата част сме биле нечий васали ! Към днешна дата нямаме умни политици , нямаме и армия . На всичко отгоре тенденционно прогнваме младежите , разкъсваме останалата част с политически интриги // умишленно// и резултата е това което сме . Няма положителна алтернатива .

 6. Боряна каза:

  Е, и как да има „положителна алтернатива”, щом като преобладаващата част от МЪЖЕТЕ в българската интелигенция съзнателно се изживяват като гадатели и предсказатели на апокалиптично и робско бъдеще. Липсата на възможност за положителна алтернатива и по-добра национална перспектива е чудесно оправдание за страхливостта и пасивността на интелигентните мухльовци.
  Народите отглеждат своята интелигенция, за да има кой в критичен момент да намери пътя към положителната алтернатива, да им го посочи и да ги поведе към нея. „Няма начин да няма начин” е казано в народната поговорка. Няма я положителната алтернатива само за тези, които не могат или не искат да я търсят. Ще се явят други и ще я намерят и реализират.

 7. Bulgaricus каза:

  Уви, мненията се трият, ако не харесват на автора. Нека видим какво казват Левски, Ботев, Раковски, Стамболов и Захарий Стоянов за Россия: http://www.extremecentrepoint.com/archives/335

 8. Ели каза:

  Уникално интервю, едно от най-добрите, които съм чела! Адмирации!

 9. Емил каза:

  Анализът звучи разумно и аргументирано. Дали е верен – ще отсъди бъдещето.

  Off-topic: Явно Мемория набира значителна популярност, щом я налазиха платените тролове. Поздравления!

 10. Алекс каза:

  И коя е по-точно истината ! Тази която Ви говроряъ от Американското посолство може би , тази която Америка за България Вви казва . Исторически е ясно че сме ТЪПКАНИ от Руския ботуш . Те самите /Сталин и сие/ са си ИЗБИЛИ 20 милиона човека вмирно време . НО ТОВА не означава , че в момента Русия е заплаха за която и да държава на изток. В МОМЕНТА НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗАПЛАХА Е АГРЕСИЯТА НА САЩ и НАТО !

  • Хуберт каза:

   Най-голямата заплаха идва от оборския тор с, който ни засипват краварите оттатък океана.

   • бг каза:

    #….Ти луд ли си бе,ненормалник?!Какви технологии, какви 5 лв?Все още щатските космически ракети и совалки летят с руски двигатели,бе лудооо!Твоите технологични приятели,които нямат акъл да си вържат обувките,ако не е привличането им на МОЗЪЦИ от ЦЯЛ СВЯТ ,ВКЛЮЧИТЕЛНО И БЪЛГАРИЯ-ЯСНО ЛИ ТИ Е,Сънчо?

 11. Алекс каза:

  Взимай си помощите от ОТРОВЕНО ОБЩЕСТВОи Америка за България и бягай !

 12. Николай Колев-Босия каза:

  Уви, този е един най-обикновен лайнар, който не иска да познава историята и вероятно си получава премиите в рубли. Този задник не е чел книгата на Сергей Спиридонович Татищев „История росийской дипломатий“, а ощ по-малко познава мнението на българските революционери и възрожденци.

  • Илия Илиев каза:

   А ти специален лайнар ли си!?! И вероятно си получаваш премията в долари! Лайномети като теб вечно ще ближат нечий задник!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни