Първият печели: западните инвеститори се връщат в Русия

13479901_10209890829135789_821595121_n

Участник в 20-ия Петербургски международен икономически форум

 

f7e995187f4f012f7a638a71e110819eОт 16-18 юни 2016 г. в Санкт Петербург, Русия, се проведе традиционният годишен Mеждународен икономически форум. Събитието беше под патронажа и с участието на президента на Русия Владимир Путин и даде възможност за обсъждане на икономически въпроси от ключово значение за Русия, за развиващите се пазари и за целия свят. Бизнес, енергетика и геополитика бяха трите основни теми на юбилейния 20-ти форум през тази година.

Ройтерс

Западните инвеститори  се съревновават помежду си в борбата за най-доброто място в Русия, в очакване на момента, когато санкциите срещу Москва ще бъдат смекчени и те отново ще могат да правят тук печеливш бизнес.

Повечето засега идват без пари и конкретни проекти (или поне днешните цифри отстъпват на тези отпреди кризата), но с цел да бъдат сред първите, които са се завърнали в Русия, и по този начин да спечелят симпатиите на  Кремъл.

SPIEF_02„Вижте колко много американски компании присъстват тук. Дори не говоря за европейците“, каза ръководителят на държавния конгломерат „Ростех“ Сергей Чемезов пред икономическия форум в Санкт Петербург – най-голямото  ежегодно събитие за инвеститорите в Русия.

„Те разбират, че днес ние имаме огромен пазар. И който пристигне първи тук, той ще получи всички дивиденти“, допълни Чемезов, съюзник на руския президент Владимир Путин още от времето на общата им работа за КГБ. Преди две години САЩ и ЕС наложиха санкции срещу Москва заради анексията на Крим и подкрепата за проруски настроените източни части на Украйна.

В публичните си изказвания западните политици обвързват омекотяването на санкциите с пълното изпълнение на договореностите от Минск – приетият с международно посредничеството пакет от мерки за решаване на украинския конфликт. Но в частни разговори много дипломати казват, че споразумението няма да бъде изпълнено никога – и това не е само по вина на Русия, просто конфликтът сам по себе си е трудно преодолим. В същото време в европейските страни икономиката е в застой, а бизнесът е заинтересован от завръщането си на доходния руския пазар.

В резултат на това в Европа, по думите на представители на ЕС, все по-силно звучат призиви към властите за излизане от настоящата безизходица и отмяна на част от санкциите, още в рамките на следващите 12 месеца.

2016-06-19_233029Председателят на управителния съвет на ОMVРайнер Зеле (вляво) и Алексей Милер – председател на управителния съвет на „Газпром“

„Мисля, че политиците чуват бизнеса. Политиците са длъжни да намерят решение“, заяви за Ройтерс Райнер Зеле, председател на управителния съвет на австрийска енергийна компания OMV.

ПОЧЕТНИЯТ ГОСТ

Завидният статут на почетен гост на форум в Санкт Петербург, където инвеститорите се стремят да привлекат вниманието на Путин, получи Италия. Италианският премиер Матео Ренци се оказа единственият глава от страна от ЕС на форума, освен премиера на Малта. В допълнение, Италия имаше най-луксозния павилион сред гостуващите страни, чийто интериор беше декориран с мотиви от италианските градски дворци.

SPIEF_04

Матео Ренци на форума в Санкт Петербург

 

Министърът на икономическото развитие на Италия Карло Kаленда заяви, че Рим ще поеме ролята по изграждането на мостове между Европа и Русия и Ренци повтори тази идея от сцената в присъствието на Путин: „Това е логика на мостовете, а не на стените“.

Според Календа в двете страни имат предложения за 340 инвестиционни проекта в сфери от производството на кожени изделия до селското стопанство и през следващите месеци Москва и Рим ще работят за тяхното изпълнение.

Russian President Vladimir Putin gives a speech at a session of the St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF 2016) in Saint Petersburg on June 17, 2016. / AFP PHOTO / OLGA MALTSEVA

Руският президент Владимир Путин държи реч на сесия на Петербургския международен икономически форум, 17 юни 2016 / AFP / Olga Maltseva

 

Но тук беше не само Италия.

„Тук има много французи, струва ми се, повече от всички други чужденци. Французите са на мнение, че ако някъде нещата са зле, но има признаци на подобрение, те имат една година, за да заемат нишата. Така че, може би, можем да приемем това като сигнал“, каза ръководителят на една от руските компании.

Главният изпълнителен директор на френския петролен гигант Total Патрик Пуяне заяви, че Франция е била най-инициативна от всички западни държави в епохата на санкции. По думите му има политическо сближаване, по-специално поради факта, че Русия и Франция са се научили да работят заедно при решаването на сирийския конфликт. „Очевидно е, че форумът тази година е повече от активен. Тази година срещнах повече хора. Хората се адаптират“, каза Пуяне.

2016-06-19_235911

„САНКЦИИТЕ НЕ СА ВЕЧНИ“

В същото време няма съмнение и в това, че ситуацията с инвестициите на Запада в Русия все още е далеч от нормалната.

Няколко големи руски компании са под санкции, което кара техните западни партньори да бавят проекти, а финансовите санкции правят за Русия невъзможни много форми на кредитиране. Страхът от нарастване на политическото напрежение възпира много инвеститори, дори и от тези сектори, които не са обект на санкции. По време на форума в Петербург бяха огласени много и различни сделки, но никоя от тях не може да се сравнява по мащаб с тези, които се подписваха по време на това събитие в периода до санкциите.

SPIEF_05

Сесия на Петербургския международен икономически форум

 

„Очакванията са явно по-положителни, но все още не са „с мед да ги намажеш“. Настроението се подобри, но фактите – не“, казва Вадим Швецов, мажоритарен собственик на руския автомобилен производител Sollers. Според него, за да се върнат инвеститорите, са нужни по-високи цени на нефта и газа – основните руски експортни стоки – и промяна в западната реториката срещу Русия.

Други участници във форума обаче твърдят, че западните инвеститори гледат в бъдещето.

Санкциите не са вечни. Хората мислят с половин крачка напред… затова и работят с Русия“,  заяви заместник-министърът на енергетиката на Руската федерация Алексей Текслер.

В интервю за Ройтерс Павел Грачов, ръководителят на най-голямата руска златодобивна компания „Полюс“, заяви, че инвеститорите се завръщат в Русия, включително и заради „правилните“ стъпки и реторика от страна на Москва.

Но има и друга причина.

„С оглед на свиването на доходността на западните пазари, несъмнено, инвеститорите идват тук в търсене на някакви идеи и доходност – както в облигации, така и в акции – казва Грачов – Това не е първият случай, когато алчността – в най-добрия смисъл на думата – взима връх над предпазливостта“.

SPIEF_06

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: Reuters

Още от автора: Reuters

Reuters

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни