Дойче Веле: Мафиотският период в България никога не е свършвал

4883833

от Франк Щир / БГНЕС

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОнзи маркиран от насилие период в България всъщност никога не е свършвал. Бойко Борисов управлява твърде популистки, а неговото правителство не изглежда да е принципен последовател на правовата държавност.

Това казва пред Дойче Веле германският журналист Франк Щир, известен като добър познавач на България.

На въпроса дали „след престрелката в Слънчев бряг България не се връща обратно в 90-те години – към „златните“ времена на организираната престъпност“, той казва следното: „Преди няколко месеца имахме две поръчкови убийства само за една седмица. Да, прав сте – когато някъде започне да се стреля, се задейства един стар рефлекс и всички импулсивно се питат дали не се връщаме в онези години”.

„Аз смятам, че онзи маркиран от насилие период всъщност никога не е свършвал. В същото време обаче е вярно, че подобни инциденти сега се случват много по-рядко, отколкото тогава или през 2003-2004 година, да речем, когато също имаше пик на престъпността“, казва още той.

Да вземем случая с Митьо Очите. Запитайте се дали е нормално този човек да прекара 3-4 години в затвора, а след това напълно необезпокоявано да продължи да се занимава със същата дейност. Това определено говори за зле функциониращо правосъдие. Българските медии са пълни с информация за всякакви престъпници – един продавал кокаин, друг държал бизнеса с проститутките, трети правел някакви тъмни сделки и какво ли не още. Да видим кой от тези хора е осъден – почти няма такива. За мен това означава едно: провал на разследващите органи и на съдебната система“, подчертава германският журналист.

Попитан дали споделя мнението, че „цялото управление на страната е провал“ Франк Щир отговаря по следния начин: „Трудно ми е да кажа, че той (Бойко Борисов, бел. ред.) прави всичко правилно. Но рейтингът на ГЕРБ продължава да е два пъти по-висок от този на БСП, при това въпреки напрежението в управляващата коалиция. Ако критерий е само рейтингът, вероятно бихме могли да кажем, че Борисов прави всичко правилно. Но аз не мисля така. За моите разбирания Борисов управлява твърде популистки, а неговото правителство не изглежда да е принципен последовател на правовата държавност. Показа го случаят със спрените държавни поръчки, за което беше достатъчна една-единствена дума на Борисов. Не мисля, че е работа на министър-председателя да отсъжда дали един договор за обществена поръчка е сключен правомерно или не. Това също е доказателство, че не се спазват принципите на правовата държава.

И още нещо: Ако всичко беше наред с правоприлагащите органи в България, Цветан Василев сега трябваше да е в страната, вината му да е изяснена и да има наложена санкция. Но като гледам колко бавно и мъчително върви неговата екстрадиция, няма как да не се запитам дали хора от властта не се страхуват, че в един процес срещу Василев биха могли да бъдат замесени и техните имена. Лично аз съм песимист, че някога ще научим цялата истина за КТБ. Защото кажете ми коя по-голяма афера от последните години беше разкрита докрай?”.

Според него „най-голямата му грижа (на Борисов, бел.ред.) трябва да е свързана със съхраняването на парламентарното мнозинство. Ако той не си осигури подкрепа за своите действия, това ще отвори пътя към предсрочни избори. „Ако проблемите в управляващата коалиция не бъдат туширани, наистина може да се стигне до предсрочни избори. От друга страна обаче трябва да се запитаме какво биха ни дали едни нови избори, ако в крайна сметка доведат до същото съотношение на силите“, смята Франк Щир.

Той смята, че „ГЕРБ е в състояние да излъчи следващия президент на страната, защото към момента тази партия има най-силната електорална подкрепа“. „И защото ми е трудно да си представя, че партии с по-малък потенциал биха могли да наложат своята кандидатура. Да, мисля, че ГЕРБ ще определи следващия президент. Десетина имена се спрягат като възможни кандидатури, но лично аз не искам да се включвам в спекулациите по този въпрос“, смята още той.

По повод шансовете на Ирина Бокова за поста Генерален секретар на ООН Щир казва следното: „Това е избор, който ще направят страните-членки. Не мога да знам какво мислят те за българската кандидатура. Не искам също така да коментирам спекулациите около въпроса дали българската еврокомисарка Кристалина Георгиева ще се включи в надпреварата. Всичко това е изборна аритметика, с която не съм запознат и затова не желая да коментирам”.

Източник: БГНЕС

 1. Михаил Христов каза:

  „Борисов управлява твърде популистки, а неговото правителство не изглежда да е принципен последовател на правовата държавност. “
  Това е факт.
  Но абсолютно същото може да се каже и за Ангела Меркел. Точно германски журналист да го казва е малко цинично. Не че ме учудва.

 2. Ивайло Николаев каза:

  Не разбирам, защо продължава да се говори, че Кристалина Георгиева можела да се включи в надпреварата за ООН?! Не са ли вече определени кандидатите? Имаше второ изслушване. Или всеки може да се включи когато си иска? Не знам, затова питам. България си има кандидат? Като каква може да се включи Кристалина?

  • Меги Боева каза:

   Кристалина Георгиева е една от най-вероятните възможности за кандидатура на правителството при избор на нов президент. Не знам дали е възможно със закъснение да се включи в надпреварата за ООН, защото там правилата за всички са стриктни и ясни, особено за „мънички“ като нас. Не вярвам някой да допусне нарушения, независимо от причините и обстоятелствата.

 3. Безименен :-) каза:

  Мафиотския модел на управлeние е типичен за „модерното общество“. И не е от вчера.

  Ей го „главния демократ“ на 20 век ;-))).

  “Winston Churchill was a man of blood and a politico without principle, whose apotheosis serves to corrupt every standard of honesty and morality in politics and history.” Ralph Raico

  Тоз германски „познавач“ на България, поне пона-знайва ли някоя думичка български, удобно забравя за ексцесиите на Германия. Не визирам само Хитлер. Ето в момента германския бонд стана ОТРИЦАТЕЛЕН. А в историята на тоз държавен бонд това се е случвало само един път – 22-23-а. Проверете какво е било тогава :-))). Даже при Хитлер, както и след ВСВ това не се е случвало. Тц-тц-тц.

  По въпроса за Кристалина, наречи я „кейнсиянка“, като убиеца на лева „проф.“ Тодор Вълчев – член на Римския клуб, и повече не си губи времето с нея. Сещам се в едно интервю с „австриеца“ Мъри Ротбард на въпроса за мнението му за Маркс, отговора беше, че той поне не е кейнсиянец ;-))0).

  Ето ви пример от ФЕД. Печатането на една 100 доларова банкнота, която се пуска в системата по НОМИНАЛ, естествено, струва !!! 15 ЦЕНТА. Хайде сметнете си печалбата сами и после се замислете за „морала“ на „кенсиянците“ като нея :-).

  https://research.stlouisfed.org/fred2/series/M1

  Интригуващо е да се види какво ще прави ФЕД, когато М2 се тегли като М1, номера там е „сигнификантли“ по-голям, ха-ха-ха. Или ще направим кеша незаконен???

  Ама ще си я изберете, защото харесвате обещанията които ви дава, ха-ха-ха. А гарда на Живков дори не заслужава да се коментира, чиста загуба на време.

  П.П. Пиша за пари, защото мафията се интересува от едно и само едно нещо – ПАРИ на всяка възможна цена. Капиш? Т.е. ако не сте наясно с парите не виждате истинската мафия :-))).

 4. Безименен :-) каза:

  The craziness of this stems from the fact that the entire academic economics profession abandoned Keynesianism in the 1970s. Its failure to explain stagflation was considered to be the final nail in the Keynesian coffin. Franco Modigliani’s presidential address to the American Economic Association in the late ’70s was a remarkable white-flag-of-surrender speech by one of the prominent Keynesians. He confessed that Keynesian “stabilization policy” had been a failure. Then, like a bad horror movie, Keynesianism reared its ugly head fifteen or twenty years later as though it had never been discredited. Thus we now have the crazed policy of negative interest rates based on the thoroughly-discredited idea that only “aggregate demand” matters, and if we can just have the central bank push interest rates low enough, people will spend more and businesses will invest more, and all will be good. After the crash of 2008, caused by these same Fed policies, I recall the old Keynesian propagandist/economist Alice Rivlin on TV advising everyone to go out and spend wildly on anything. “It doesn’t matter what you spend it on,” she said, “just spend it.”

  https://mises.org/library/we-are-headed-toward-cashless-society

 5. Безименен :-) каза:

  Това е самия Херман Гьоринг след ВСВ :-))).

  „Your America is doing many things in the economic field which we found out caused us so much trouble. You are trying to control peoples’ wages and prices—peoples’ work. If you do that you must control peoples’ lives. And no country can do that part way. I tried and it failed. Nor can any country do it all the way either. I tried that too and it failed. You are no better planners than we. I should think your economists would read what happened here.“

  https://mises.org/library/organized-crime-unvarnished-truth-about-government-2

  П.П. Митьо Очите е продукт на контрольорите на наркотрафика, България е междинна гара в тоя трафик, да не мислите, че от София кой знае колко зависи в тоя бизнес ;-))). Обаче бизнеса с печатането на пари е по-доходен ;-ш))))).

 6. Безименен :-) каза:

  Така-аа, защо ви написах толкова много за американците в темата за „менението“ на „германските“ медии ;-))). Не ви ли е любопитно, а :-)?

  Та каква е първа точка на канцлер акта ;-)))???

  https://www.youtube.com/watch?v=qCwaefEx3-I

  :-)00)))))

 7. Безименен :-) каза:

  Ей ви още един пример за „обективната“ „германска“ журналистика ;-))).

  https://en.wikipedia.org/wiki/Mathias_D%C3%B6pfner

  Та Укипедията сервилно премълчава, че г-н Матиас Дофнер, шефа на може би най-влиятелната „германска“ медийна група е всъщност член на групата на Билдербергите ;-).

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни