Вместо знаещи и свободни личности, образованието ни създава новите варвари

MORTARBOARDS, GRADUATION

liusi-finalНа времето големият испански философ Хосе Ортега-и-Гасет казваше, че Университетът в Западната цивилизация постепенно се превръща в център за обучение на тесни специалисти – новите варвари, които въоръжени с някакви знания, вменени им като „истини от крайна инстанция“, са нечувствителни както към живота, така и към неговите реални проблеми.

Днес е повече от очевидно, че тази тенденция е отдавна завършена – не само по отношение на университетското, но и на гимназиалното образование. И това е така, защото по същия начин, по който Европейската цивилизация прие през последните 70 години неин лидер да бъде не-европейска държава, каквато са САЩ, прие и по един абсурден начин американските принципи в познанието и образованието.

А те основно са два – първо, илюзията, че същността е познаваема и е възможно тя да бъде преподавана като „истина от крайна инстанция“, която просто трябва да бъде научавана наизуст от обучаваните и възпроизведена на „изпита“ почти дословно, и, второ, че единствената цел на познанието и образованието са бизнесът и печалбата.

Тези два принципа нямат нищо общо с традиционните европейски образователни ценности, най-малкото университетските, а именно критическото преосмисляне на знанието чрез онова неповторимо съвместно преживяване между обучаващи и обучавани, което предполага и фундаменталното академично кредо – свободата! Защото само такава свобода може да формира компетентни професионалисти и свободни личности, за които животът не се свежда единствено до заплатата, кариерата и материалното съществуване, но предполага светоглед, който е чувствителен към самото битие и неговите проблеми – не само в индивидуален, но и в общностен план.

Безспорно е, че върхът в образователното безумие е тестовата форма на „проверка на усвоените знания“ както в Университета, така и в предишните нива на образователния процес. Не знам защо няма дори и помен нашата преподавателска и научна общност да се е опитала да заяви, че претенцията да събереш в един тест някакво „необходимо знание“ е абсурд, че това е не само фундаментална и познавателна, но и образователна заблуда?! Че самото формулиране на теста предполага изискването на един въпрос да има един-единствен верен отговор, тоест да си мислиш онази илюзия, че в една дефиниция си задал същността на нещото, което се опитваш да познаваш?! Самото научно познание изобилства с хиляди примери, че подобен начин на мислене е уникално безумие – например, над 200 дефиниции за култура, над 190 за социална общност, над 250 за религия, над 150 за етническа общност, и т.н., тоест всичките те носят претенцията, че задават същността на нещото, което опознаваме. Е, как тогава можеш да структурираш тест, настоявайки, че въпросът има само един-единствен верен отговор?!…

0M4zxH5G6oU

Очевидно отговорът е прост – американските образователни принципи се интересуват единствено от това, хората да научават и да възпроизвеждат само онова, което идеологически и политически е регламентирано, което е позволено, ако трябва да бъдем по-конкретни. Всичко друго се определя като ненаучно, значи няма място в образователния процес! Само че старите европейски принципи в познанието не носеха със себе си подобна категорична простотия, за тях по-важно от всичко беше тъкмо осмислянето на безкрайността на познанието, особено в Кантовата традиция! А подобна нагласа към познанието предполага предпазливостта както на обучаващите, така и на обучаваните, предполага трепетното приключение в образователния процес, а не отчуждението на спусканите знания като „истини от крайна инстанция“ и задължението те просто да бъдат възпроизвеждани!…

19_229Що се отнася до втория принцип – връзката между образованието и бизнеса, както напоследък ни надуват главите няколко министри, просто трябва да е ясно, че университетското образование не може да следва само и единствено печалбата, че университетското образование е много повече, отколкото подготовката на „кадри за икономиката“! Академичното образование би трябвало преди всичко да създава свободни личности, а не „новите варвари“! Но как да кажеш това на хора, които са обсебени от безумната страст да следват на всяка цена американските образователни и познавателни принципи?! Няма да те разберат, защото завършването на Университета не те прави автоматично „Университетски човек“!

За съжаление, онази българска илюзия, че за много кратко историческо време можем да достигнем „модерните държави“, копирайки ги във всичко, продължава да регулира мисленето и поведението както на нацията, така и на политическите „елити“. А ако се вгледаме в историята, поне от създаването на Третата Българска държава, можем да видим, че този неистов копнеж по „модерността“ е носил няколко исторически поражения на българския народ, включително и след 1989 год. И това е така, защото на нас все още ни липсва стремежът да открием и да формулираме собствено българския път към бъдещето – и в образованието, и в икономиката, и във всички сфери на обществения живот!…

Иначе, подобно на предишните съветска и германска епохи, днешната американска епоха също води до невежество, хаос и безумие, от които страда самата българска общност! И ще продължи да страда, сигурен съм в това!…

Друг е въпросът, че самото понятие „модерност“ и „модерна държава“ е твърде дискусионно от всякаква гледна точка, така че не може само икономическото или финансовото благополучие да се разглеждат като критерий за „модерност“! За какво е тази „модерност“, ако хората не се чувстват щастливи, ако страдат, ако се чувстват унизени, ако не са съпричастни към болките на другите?!…

20150626123552_49764

Паметникът на братята Евлоги и Христо Георгиеви в родния им град Карлово. За издигането му в центъра на града беше организирана дарителска кампания, в която се включиха хора от цяла България. Монументът е дело на скулптора Борис Борисов. (5 октомври 2014)

 

Още от автора: Людмил Георгиев

Людмил Георгиев

Проф. Людмил Георгиев завършва в СУ „Св. Климент Охридски“ специалностите психология и философия; доктор по социология и доктор на психологическите науки. На 40-годишна възраст се хабилитира като професор по социална, етническа и политическа психология. Освен по тези дисциплини, чете лекции в СУ по екзистенциална психология и по психология на религиите. В научните си трудове формулира теоретичните рамки на Критическата психология, основаваща се на Кантовата критическа философия и като реплика на традиционната западна психология. Сред известните му книги е трилогията „Критика на етнонационалния рационализъм“, „Критика на политическия рационализъм“ и „Критика на историческия рационализъм“. Други негови значими научни трудове са „Балканите и новият световен ред“, както и последната му книга – „Критическата психология на политиката и историята“ (2014).

 1. Безименен :-) каза:

  Образъ-ванието е най-страшното оръжие. То сработва в поколенията, но за това и контрола през него е „железен“.

  Пробвайте да спорите с „университетски“ човек извън дефиниците(аксиомите), които е приел за верни. Ха-ха-ха, „кауза пердута“.

  Всъщност китайската цивилизация го е определила със стратегемите си мноооооо-го преди „европейската“ дори да се е осъзнала, не без помоща на католическата църква. А тя знае, че образованието „форматира“ социото ;-).

  Т.е. все едно да заредите, Уиндоус на компютъра си. След това имате достъп само до определен приложен софтуер :-). А има и специализирани софтуери, които са „неуниверсални“.

  Така е и с „атлантизма“, „комунизма“, „социализма“, „фашизма“, „капитализма“ и т.н. „*изми“.

  Ей ви пример дори от математиката, Лобачевски :-). Признал го е Гаус, тогавашните руски „математици“ са го смятали за не-научен. А той просто е „пипнал“ една от аксиомите на геометрията :-). И воала, „образованите“ са го пратили по дяволите :-))))))))))).

  „В «воображаемой» геометрии высказанная теория сходимости параллельных прямых не произвела на присутствующих должного впечатления. Открытие Лобачевского осталось не принятым российскими учеными. На самом деле в этот день было положено начало неевклидовой геометрии.“

  Примери много, Оилер, Гаус, Кант, Колмогоров и т.н. . Сред физиците същата история.

  Всъщност съмнявам се, че извън специалностите с по-сложна математика, кой знае колко народец разбира, че това, което учи, е ЕВКЛИДОВА Геометрия ;-). Сумата от ъглите в триъгълника е равна на 180 градуса. Да-ааа ама не, в не-Евклидовата Геометрия.

  Един от най-добрите индикатори за сбъркан път, съгласен с автора на горния материал, е бройката на законите в едно общество.

  „Ето защо след загубването на Дао се появи Добродетелта,
  след загубването на Добродетелта се появи Човечността,
  след загубването на Човечността се появи Справедливостта,
  след загубването на Справедливостта се появи Законът.
  Законът това е признак на недостатъчно
  доверие и преданост, начало на смут.“

  Та „законите“ са толкова, че дори юристите не могат се справи с тях. Затова и те са „специализирали“ ;-))). А какво да говорим за простоватия човечец :-(.

  А след като и Закона не работи иде ред на Войната !

  „Почетното място по време на мир,
  е от лявата страна на благородния,
  а по време на война – от дясната.

  Войната е оръдие на нещастието.
  Тя не е средство на благородния,
  той я води само по принуждение.
  Главното е да запазиш спокойствие.

  Ако сияеш самодоволно,
  значи радваш се на убийствата.
  Който се радва на убийствата,
  не може да завоюва съчувствие в Поднебесната.

  Радостното дело възвишава левите,
  а нещастното – десните.“

  https://www.youtube.com/watch?v=T0SNjnsi_rM

 2. ivo_isa каза:

  „…Безспорно е, че върхът в образователното безумие е тестовата форма на „проверка на усвоените знания“ както в Университета, така и в предишните нива на образователния процес. Не знам защо няма дори и помен нашата преподавателска и научна общност да се е опитала да заяви, че претенцията да събереш в един тест някакво „необходимо знание“ е абсурд, че това е не само фундаментална и познавателна, но и образователна заблуда?!..“
  Глупости!
  Никоя сериозна професия не може да бъде поверена в ръцете на човек, който не познава основите ѝ. Особено тези, от които пряко зависят здравето и живота на хората.

 3. хаха каза:

  Ей такива „анализи“ от висотата на професор по психология от СУ за сигурно най-продуктивната академична система в света – щатската, могат да ти докарат рак. Одма.

 4. хаха каза:

  Западният свят е родина сигурно на 99% от технологичните нововъведения в модерната епоха, в която и да е област от живота, и накрая някакъв дядо обяснява как в западния университет се търсело само печалба и ограничавали свободата на мислене…

  Мъка, мъка.

  • Необразован каза:

   Да бе! Сигурно за това там като питат тийнейджъри от къде идва храната, те отговарят: „Е как от къде? От хипермаркета.“ !?!?!?!?!?

 5. Име каза:

  Тест: колко прави 2+2?
  а) 3
  б) 4
  в) 5
  г) Нито едно от горните. Същността не е познаваема и не е възможно тя да бъде преподавана като „истина от крайна инстанция“, която просто трябва да бъде научавана наизуст от обучаваните. За да се опознае истинската стойност на 2+2 е необходимо критическо преосмисляне на знанието чрез онова неповторимо съвместно преживяване между обучаващи и обучавани, което предполага и фундаменталното академично кредо – свободата! Защото само такава свобода може да формира компетентни професионалисти и свободни личности, за които животът не се свежда единствено до заплатата, кариерата и материалното съществуване, но предполага светоглед, който е чувствителен към самото битие и неговите проблеми – не само в индивидуален, но и в общностен план.
  д) Да формулираме собствено българския път към бъдещето – и в образованието, и в икономиката, и във всички сфери на обществения живот!… За тази цел се предлага, 2+2 да бъде толкова, колкото кажат от САЩ, Русия или друга велика сила, в зависимост от това коя партия е в момента на власт.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни