Когато безличията властват над личностите

2016-05-19_024351

Спектакълът „Мистерията Еньовден“ на Нешка Робева

 

hr-hristovaКогато една социоложка бъде монтирана за вицепремиер без портфейл, а след това бъде пре-монтирана в министерското кресло на МВР, за да отговаря за националната ни НЕсигурност, без да притежава абсолютно никакви професионални компетентности и за двете неща – тогава социоложката приема случилото се за напълно заслужено признание. Според нея обаче е не-заслужено друга една жена, която познава най-високото и най-ниското място в онази почти невъзможна за изкачване стръмнина, да получи признание за това, че в крайна сметка е успяла да стигне върха. И то как. Пропадайки и въздигайки се от бездните по този жесток и безмилостен път цели 50 години.

Но социоложката не знаe –

Старата ни планина е вътре, тя е в теб. Няма я в онова късче метал, което първо са обезценили, а после с него са те наградили. Не е в министерските и президентските зали и в тяхната зловеща празнота. Духът на Старата ни планина броди другаде, броди нощем – в съня на неспокойните. Буди ги на Еньовден с огън и роса. Танцува и им шепне древни имена. Силният й взор намира своите пазители. И когато се познаят, и когато се слеят в едно – този миг никой не може да им отнеме. Никой не може да отнеме от Старата ни планина нейните пазители.

Но… социоложката няма как да го знае това. Искат се други сетива. Социоложките си остават завинаги такива. Наети. Незапомнени. Временни. Безименни. Монтирани марионетки в най-безродното, в най-предателското време на нашата България.

Безличията оценяват личностите. Така е било винаги у нас. Безличията винаги са искали да седнат на върха. Но тъй като не могат да обуят железните обуща, камо ли да ги изтъркат от ходене, те си мислят, че меките министерски кресла и лимузините с черни стъкла, които са им подхвърлени, са заветните върхове на човешкото съществуване.

Грешка.

И повече не си струва да говорим за тях. Нешка им каза всичко, което може да им се каже. Каза го и на нас, най-вече на нас – същите, които не можем да преодолеем отвращението си от назначената да ни управлява „политическа“ пасмина и така оставихме безличията да властват над личностите. Това е, което трябва да променим. Това е, което трябва да си спомним. И всеки, който все още чувства, че е личност, трябва да намери другите. Ясно е, че иде буря и скоро някой силен трябва да поеме руля.


 

Image_4937630_407

„За никого не е тайна, че след броени дни навършвам 70 години. Преклонна възраст, според общите разбирания и безспорно добра за равносметка и оценка на житейски път на всеки човек.

Тази година се навършват и 50 години, откакто съм в обектива на общественото полезрение, като състезател, треньор и ръководител на музикално танцова формация, чиято цел е да популяризира българското традиционно изкуство и култура.

След всичко това, съвсем нормално е да получавам оценки, както от обществеността, така и от различни държавни и международни институции. И още по-нормално е да има положителни и отрицателни такива.

През този си живот и, разбира се заради тази си дейност, съм носител на безкрайно много награди у нас и в чужбина. Била съм оценявана от Личности и безличия.

Преживяла съм от „Осанна“, до „Разпни го“, но през всичкото време и в най-тежките за мен моменти, съм чувствала подкрепата и любовта на тези, които някои наричат „обикновени хора“. Каква по-голяма награда от тази?.

Ще кажа своето голямо човешко благодаря на хората от Инициативния комитет, които са ме предложили за голямото отличие, на хората от МК, които са го одобрили и внесли в МС, на министрите, които са го подкрепили и на Бойко, който въпреки политическите ни различия и нередките ми публични изяви срещу него, е решил спора в полза на награждаването ми.

Благодаря!

Благодаря, но при създалите се обстоятелства, не мога да приема наградата, още повече, ако тя е повод за раздори и рушител на без това крехкото съгласие в българското правителство…

Още по-малко бих искала да причинявам главоболие на Президента, който при наличието на взаимна антипатия, последен трябва да реши да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева.

И накрая бих искала да завърша с това – не правя демонстрации. Като всеки човек и аз нося известна доза суета – зарадвах се, разбира се…

Решението ми да откажа дойде, след като в публичното пространство изтече дискусията между министрите в МС. Въпреки многото грешки, които направих в живота си, имам ясното съзнание и самочувствие, за това какво съм направила и правя за държавата и народа си, за да разреша на поредните хрантутници и безличия да си точат зъбките върху мен.

Отказвам наградата и заради хилядите приятели и съмишленици, които определено бих унизила, ако я приема. Отказвам я и заради младите хора, с които работя и възпитавам, да бъдат преди всичко БЪЛГАРИ.

Нешка Робева


 

*Между носителите на орден „Стара планина“ са: Джордж Сорос, Андерс Фог Расмусен (генерален секретар на НАТО), Марси Рийс (посланик на САЩ в България), Джеймс Пардю (посланик на САЩ в България), Джеймс Уорлик (посланик на САЩ в България), Джон Байърли (посланик на САЩ в България), Кондолиза Райс (американски държавен секретар), Вартоломей I, Илхам Алиев, Силвио Берлускони, Тодор Батков, Жан-Клод Юнкер, Симеон Сакскобургготски.

Оставяме на читателите да преценят съпоставими ли са заслугите на гореизброените лица (например собственикът на „Левски“ Тодор Батков) със заслугите на Нешка Робева за българската култура. И ако менажирането на футболен отбор се счита за изкуство, то художествената гимнастика и уникалните танцови спектакли на Нешка Робева явно се тълкуват от вицепремиерката като нищо повече от физкултура и спорт.

Стенограмата на заседанието на Министерски съвет с изказването на вицепремиерката: „Смятаме, че за да бъде удостоена определена личност с най-високото държавно отличие, тя трябва да отговаря на много по-високи изисквания в съответната област. С цялото ми уважение към заслугите на госпожа Робева към спорта, към нейните успехи там, които са безспорни, мисля, че приносът й в областта на културата, заради който се предлага да бъде отличена, не може да бъде съпоставян с този на действително утвърдени творци, каквито има в следващата точка и които се предлагат за орден „Св. Св. Кирил и Методий”. Например, Теди Москов, Камен Донев, Мариус Куркински, Васко Василев… да не изброявам всички. Затова, може би е по-добре да бъде наградена за заслугите й в областта на спорта.“

 

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

 1. Дарина Кирова каза:

  Браво на Нешка! На 70 ,но с ясно съзнание. А тези 6 боклука са наистина боклуци.

 2. Емил каза:

  Измежду носителите на орден „Стара планина“ са и: Джордж Сорос, Вартоломей I, Марси Рийс, Андерс Фог Расмусен, Джеймс Пардю, Джеймс Уорлик, Илхам Алиев, Силвио Берлускони, Тодор Батков, Джон Байърли, Кондолиза Райс, Жан-Клод Юнкер, Симеон Сакскобургготски. Безспорно е едно – заслугите на Нешка Робева са несъпоставими със „заслугите“ на изброените лица.

 3. Лина каза:

  Този орден „Стара планина“ вече се раздава на сулю и пулю с цел да се излижат заднициците на хора, които не стига, че нямат никакви заслуги към България, а дори напротив- направили са повече злини отколкото добрини, ама нали са хамериканци, що да не им раздаваме ордени като обикновена значка?
  Поздравления за г-жа Робева заради отказа й, особено и ако трябва да го получи от туй недоразумение набедено за Президент на България. В последните години станахме свидетели на абсолютни гаври с раздаването на най-високото държавно отличие като най-пресният пример е вселенският патриарх. Знакът на гърдите не е от значение щом нямаш любовта и подкрепата на народа си. Г-жа Робева се е доказала като професионалист и човек, затова и хората я уважават и почитат и без този орден.

 4. Sofka Hristeva каза:

  Нешка Робева е една от най-ярките личности на България през последните десетилетия!Това никой не може да го отрече!Само некадърниците,завистниците,нечестните!Та заслужава най-големите награди не само в спорта ,но и в културата!Нешка е един достоен,честен,талантлив и много отговорен човек и гражданин!Аз не я познавам лично,но съм се радвала на успехите и като състезателка,треньорка и ръководител на музикално танцов състав!Тя прослави като никой друг моята Родина!Гордея се с Нешка Робева! И много като мен! Винаги съм казвала ,че ако има още50-60 човека като нея у нас,така да работят и ръководят,ще сме най-процъфтяващата държава в Европа! Да си жива и здрава, Нешке!Бог да те пази!Гордей се с постиженията си!Много,много хора те обичаме,чакаме и следим изявите ти!

 5. Димитров каза:

  Бареков изказа ли се по въпроса ?

 6. милена каза:

  Хахахаха, леля Нешка да отиде да я оцени Бареков, що не си гледаше спорта а хукна алчна за пари от патия в партия?????За спорта да, но като човек боклук!!!

  • Владимир Кузманов каза:

   Да се нарече боклук човек като Нешко Робева
   е доказателство колко е изпростяла нацията ни и хората останали в България!!! В случая с тази Милена нямам коментар. Съвсем наскоро една млада жена, може би около 30 години ми показа среден пръст от колата си без всякакво основание. И тази жена възпитава децата си.??? Може би се казва Милена? Как ще вървим напред когато не ценим очевидни личности като Нешка Робева? С Бареков може и да е грешка, но всеки може да сбърка! Нека оценим какво е постигнала и направила за България!!! Тя е като Христо Стоичков който е познат и ценен от целия свят и благодарение на такива личности като тях ни знаят по света, а не заради Румяна Бъчварова, световно неизвесна! Какво да се каже повече освен „Пази боже сляпо да прогледа“!!!

 7. Екатерина Аврамова каза:

  Поздравления за скромната,трудолюбива,талантлива и критична Нешка Робева!

 8. Васил Малинов каза:

  Брабо на Нешка и Христина .Достойни българки.

 9. рони каза:

  Милено ,боклука си ти!!!!!Ти дори нямаш право да произнасяш името на НЕШКА!!!!Ако днес имаше повече хора като НЕШКА щяхме да цъфтим…Ясно??!!!Но явно ти си куха лейка за да го разбереш…Боклук такъв….

 10. Старопланинска каза:

  Нешка заслужава два ордена Стара планина- един за постижения в спорта и друг за постижения в областта на културата. Още заслужава и Орден за храброст дето е изтърпяла всичката помия на социализЪма и демокрацията, която се излива върху нея и до ден днешен…..Такива като нея- по резултатите ще ги познаете. Ще мине и без орден Стара планина….защото отдавна е наградена с ордена на народната любов!

 11. Светлана Николова каза:

  Нешка няма грешка! За пореден път показа на българите, че има смело сърце и буден ум!
  Със своето разбиране за българското, тя е като Апостола на свободата!
  И това го е показвала през целия си съзнателен живот! Нейното трудолюбие и решителност
  ни дават вяра, че няма да загинем! Че ще се намери някой, който да ни покаже пътя!
  Затова хората я обичат и без ордени и медали! Обичат я заради спорта, за невероятните спектакли,
  за любовта и към България! И за това, че не изневерява на себе си!
  Бъди все такава, Нешке, горда и непоколебима!

 12. Виктор каза:

  Страхотни думи, Христина! Поклон и респект пред Нешка! Орденът се обезличи. С него се награждават враговете на България.

 13. Пламен каза:

  Предлагам да направим залагане: „Максимум година след като изтече мандата на разните ми министърки,министерши,вицепрезидентки и т.н. хрантутняци ще бъдат забравени,но такива като Нешка,Христо,Григор,Лили и много други като тях прославили България дълго ще живеят в сърцата ни!!!

 14. Румен каза:

  Допълвам Екатерина Аврамова за „“скромната,трудолюбива,талантлива и критична Нешка Робева! „“ с увереността, че хора като Нешка формират ЗЛАТНИЯ ФОНД НА ВСЯКА НАЦИЯ. Никой не казва че подобни хора са безгрешни, защото те са ПЪРВОПРОХОДЦИ и ЛЕДОРАЗБИВАЧИ в нови и неизвестни пространетва, в които няма прокарани пътеки, т.е. голяма е вероятноста временно да стъпят в погрешна пососка.
  Тези титани бъркат само временно, като плащат сами и скъпо за грешките си, НО всяка тяхна грешка е с полза за Нацията. Така те продължават завета на Левски:
  Да загубиш само за себе си, но да спечелиш за Народа.
  Поклон Нешке !!!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни