Ескалация на напрежението на Балканите и в Европа (обзор)

18070112

от Йордан Халачев

Вашингтон направи следващата стъпка към поредна война далеч от САЩ – в Европа – след като извърши две вълни от разширението на НАТО, разпали оранжевите революции и попиля всичко на юг от ЕС, създаде и насочи бежанската криза, готви престъпния търговски картел за Трансатлантическо господство.

В Баня Лука се готви Майдан по подобие на украинския – схемата е същата, НПО-тата и финансирането са същите, кукловодите са същите.

С послание за победа на Република Сръбска, президентът Милорад Додик каза пред своите симпатизанти, че държавата е способна за се защитава с демократични средства и че митингът е срещу предателите.

Оптимист, браво!

„Ако нямаме държава, нямаме свобода. Затова нека се борим за Република Сръбска“, каза Додик.

„Американските неоконсерватори, британците и европейските страни са започнали инициатива за смяна на правителствата на Балканите със свои марионетки“, коментира македонското издание MINA. Под заглавието „Сорос подкупва босненските власти и финансира „протести“, изданието съобщава, че най-критична е ситуацията в Република Сръбска – съставна част на Босна и Херцеговина, и нейната столица Баня Лука. Местните медии се позовават на разузнаването за въоръжени провокатори, наети да открият стрелба по хората по подобие на събитията в Киев, където за кръвопролитията бяха използвани чуждестранни снайперисти, коментира македонската медия, като прилага копие от документ на фондацията на Джордж Сорос „Отворено общество“. За щастие до момента се размина без кръвополитие.

Владимир Путин очаква САЩ и Великобритания да разпалят война на Балканите от Босна и Херцеговина и тя да се разпростре в Македония и Сърбия, съобщи електронното издание informer.rs. ЦРУ и МИ6 имат агенти, които подготвят масови протести в Република Сръбска в Босна и Херцеговина, като целта е свалянето на президента Милорад Додик, който кара втория си мандат. САЩ нарочно отлагат изборите в Македония, за да не позволят на правителството да се върне на власт. „Американците и техните васали Италия, Великобритания, Холандия и Германия искат да федерализират Македония, да създадат отделен парламент за албанците, чиято основна роля ще бъде да налагат вето на всички стратегически инициативи на страната, които не са в интерес на САЩ“, твърди изданието. Вашингтон иска Западна Македония да се присъедини към Косово, което де факто представлява голяма американска военна база. Според публикацията Сърбия ще бъде разтърсена от масови протести до 6 месеца след победата на Александър Вучич. Той ще бъде заместен от одобрен от САЩ премиер, се казва още в публикацията.

И старите съюзници в НАТО се разклатиха. „Алиансът  достигна критичната си точка“, пише The Week. Европа все по-често е срещу самата идея за колективна самоотбрана, подчертава авторът на статията. Само 31 % от немците считат, че страната им трябва да изпълни тези си задължения към Алианса. Над половината от французите и италианците също не са съгласни да бъдат изпратени в защита на поляците и балтийците. Румъния и Полша  станаха първостепенна мишена на първи ядрен удар в случай на криза. Към щаба в Девеселу и към Полша са насочени ракетите „Искандер“. „Ахилесовата пета на колективната самоотбрана е че хората вече не вярват в нея и тя ще престане да съществува.НАТО е достигнало критичната си точка“, пише The Week. Русия и Беларус се съсредоточиха върху съвместна защита на общите интереси, като логичен отговор на разгръщането на елементите от американската противовъздушна отбрана в Европа (ЕвроПРО). На дневен ред е евентуално прехвърляне в Беларус на ракетните системи „Искандер-М“.

НАТО няма да успее да разгърне сили за бързо реагиране в Източна Европа в случай на евентуален конфликт с Русия, пише Financial Times, позовавайки се на източници в Алианса. От там идват и налудничавите желания на ген. Бен Ходжис да иска пълна и безусловна окупация на Източна Европа и пълен отказ на източноевропейските държави от суверинитет, както и възможност за Пентагона да разполага ядрено оръжие и всички видове стратегически нападателни оръжия на тяхна територия – когато си поиска без да пита правителства и парламенти. НАТО, контролирано тотално от Вашингтон, продължава да пълзи в Източна Европа и да придвижва ядрено оръжие. Решението на Москва да разположи в Калининград свое въоръжение представлява съществена непреодолима заплаха за НАТО. Пълното неведение от случващото се принуди  САЩ  да попълни дупките в информацията с нескончаемите и ескалиращи напрежение разузнавателни полети над Балтика. Двама високопоставени членове на съюза заявили пред вестника, че групировката от 5000 души, които трябва да се противопоставят на руската агресия в балтийските държави или Полша, биха били „твърде уязвими“.Недостатъците на силите за бързо реагиране са една от основните причини, поради които Алиансът е решил да разположи по-голям брой войници по източния си фланг“, твърди Financial Times.

Пентагонът пусна ПРО в Европа, Москва се цели в територията на САЩ. Никое „добро“ няма да остане ненаказано.

Американците свикнаха да нанасят удари безнаказано по различни страни – Ирак, Югославия, Либия, а изведнъж те самите се превърнаха в цел. Дори европейската ПРО не разсея Москва.

Американският военно-промишлен комплекс, с колосалния си бюджет, е разяждан от небивала корупция и кражби и няма сериозни достижения в оръжейните системи  в последните 20 години. Дори прехваленият пето поколение F-22 „Raptor“, не е това, което се очакваше.

САЩ за първи път са беззащитни и срещу конвенционални (неядрени) оръжия. Русия придоби способността за покриване на тяхна територия и на територията на съюзниците им в Европа и Азия, а американският флот, собствените и европейските многомилиардни ПРО се превръщат от национална гордост в безсмислено бреме за данъкоплатците, елиминирани като военен и политически аргумент.

Най-неприятното е, че това се разбра и от съюзници на САЩ, въпреки истеричната пропаганда.

Стратегическите бомбардировачи вече не е необходимо да влизат в обхвата на ПРО. Ту 160 и Ту-95MS са  оборудван с  крилати ракети X-101 и Х-102. Усъвършенстваните крилати ракети X-101/102 се различават една от друга по бойната глава (неядрена и ядрена съответно). Ракетата е с далекобойност- 5500 км. В момента e в серийно производство. Черноморският флот на Русия се напълни с всички най-съвременни крилати ракети и най-нашумелите в Сирия –„Калибър“. Генералите от Пентагона изчислили, че руският ВКС е в състояние да стреля по цели в САЩ, без да напуска руското въздушно пространство. Специално към „трансатлантическите партньори“ е насочен новият руски мобилен комплекс с балистически маневриращи ракети – РС-26 „Рубеж“, който вече е тестван и ускорено се доставя. Ракетата е с рязко променлива траектория, бойните глави са свръхзвукови, маневриращи с последна дума на активна РЕБ защита. В сравнение с РС-24 „Ярс“, РС-26 е по-лек – 80 тона в сравнение с предишните 120 тона, и се очаква безпроблемно маневриране във всякакви условия. Ракета може да се използва по цели на „малка“ далечина 2000-6000 км, което силно дразни САЩ – нарушавало договора РСМД, независимо от факта, че максималният обхват на ракетата е 11000 км.

Но, РС-26 „Рубеж“ всява у американците много страхове, поради обезмислянето на многомилиардната им ПРО. Според експерти, да се унищожат свръхзвуковите маневриращи бойни глави на RS-26 изисква минимум 50 американски ракети прехващачи на SM-3. Това означава, че ракетата е почти неуязвима, не само за настоящите, но и за бъдещите активи на противоракетна отбрана на САЩ, които сега са в проект. Оборудвана е с четири маневриращи бойни глави с капацитет от 150-300 килотона. Главите са свръхзвукови, способни да преодоляват противоракетна отбрана както и за да пробиват опитите за радио-електронна война. За да се унищожи една бойна глава, се изискват 50 американски ракети-прихващачи, а за пълен комплект на една ракета трябва да отидат най-малко 200. В действителност, зависимостта не е линейна и двеста залпа не могат да се направят. Точността е с  кръгова грешка от порядъка на 150 метра. Влиза на въоръжение на 29-ти Гвардейска Витебска ракетна дивизия, със щаб в Иркутск.

Още през късната есен на 2015 година, десетки стратегически ядрени ракетни единици в няколко региона на Русия – Иваново, Новосибирск, Алтай и Република Марий Ел, излязоха на бойните патрулни маршрути. „Топол“, „Топол-М“ и „Yars“, са на маршрутите бойно патрулиране, съобщи пресслужбата на Министерството на отбраната на Русия.

Москва възражда старата тактика – ядрени ракети да се разполагат на жп вагони, за да бъдат мобилни и да не могат да бъдат постоянна цел на враговете с новия боен железопътен ракетен комплекс (БЖРК) „Баргузин“. Новите „ядрени влакове“  включват по 6 вагона – пускови установки с МБР РС-24 „Ярс“. Те изглеждат като обикновени хладилни вагони, а самата композиция – като обикновен товарен влак. Композицията се тегли от един локомотив и изчезва демаскиращият фактор от три локомотива. Във всяка композиция ще има 6 МБР РС-24 с общо 24 бойни глави.

Възстановява се практиката атомни подводници с ядрени ракети да патрулират край браговете на САЩ и под ледовете на Арктика. Тежкият авионосещ крайцер „Адмирал Кузнецов“ влиза в строя след планов ремонт и модернизация.

Бойният състав е въоръжен с  най-модерните видове и класове крилати ракети ПКРК – „Бастион“ с ПКР „Оникс“ и „Бал“ с ПКР „Уран“ и Калибрите, демонстрирани в Сирия, които вече обезмислиха съществуването на американските авионосци при конфликт с Русия.

Ядрените подводни ракетни крайцери от проекта „Борей“ се въоръжават с модернизираната „Булава“.

Източник: Преглед – Йордан Халачев

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни