Евровизия: Музиката е мъртва, да живее политиката!

epa05304763 Jamala representing Ukraine performs during rehearsals for the Grand Final of the 61st annual Eurovision Song Contest (ESC) at the Ericsson Globe Arena in Stockholm, Sweden, 13 May 2016. The grand final takes place on 14 May. EPA/MAJA SUSLIN SWEDEN OUT

от Валери Ценков

Журито обяви за победител Австралия.

Зрителите на Европа дадоха победата на Русия.

Победи Украйна. 

Украйна спечели Евровизия с откровено политическа, ангажирана и провокативна песен „1944“, която разказва през 2016 г. за депортирането по нареждане на Сталин на 230 000 кримски татари в Узбекистан, Казахстан, Таджикистан между 18 и 20 май 1944 г. заради подкрепата им за нацистка Германия през Втората световна война. Смята се, че почти половината от тях умират по пътя към Азия, като на наследниците им е позволено да се върнат в Крим едва след краха на Съветския съюз.

Преди началото на конкурса Русия поиска от журито и организаторите да изключат песента на Украйна, тъй като по регламент политическите песни са забранени. В крайна сметка спечели точно песента единствената песен с абсолютно откровен политически контекст и въпреки уверенията на организаторите, че Евровизия е състезание само за музика и развлечение.

Джамала като певица и изпълнителка притежава удивителни гласови данни и напълно заслужава признание на европейската музикална сцена. Песента също не е с обичайната елементарно компютърно генерирана печеливша схема и тоналност, а притежава сложна конструкция и определено се отличава на фона на блудкавите балади или безгрижно веселите денс мелодии.

Но…

Изпълнението на норвежката Агнете много се доближаваше до това на Джамала , песента й също бе в необичайно завладяващ ритъм с непредсказуеми орнаменти, но Агнете не се класира за финала.

Коя е Джамала 

Джамала (Сусана Джамаладдинова) е на 32 г. , родена е в село Оше в Киргизия, където била интернирана пра-баба й от Крим. Баща й е татар, а майка й арменка. Прадядо й е загинал на фронта.

От малка се занимава с музика и винаги е мечтаела да стане певица.

През 1989 г. семейството се връща в Крим и се заселва в село Малореченское (бивше Кучук-Узен), откъдето са корените на рода й. Но тази стъпка не била никак лесна и цялата процедура се проточила цели 6 години. Най-напред никой от селото не искал да продава къща на изселени кримски татари. Поради това се наложило майка й и баща и временно да се разведат, а майката да купи къщата на свое име, тъй като арменския й произход не будел съмнение.

Сусана завършва Националната музикална академия „П.И. Чайковски“ в Киев в класа по вокал, като след дипломирането си предпочита да стане оперна певица. Въпреки това се изявява и на сцената като поп изпълнител, а през 2009 г. става известна след спечелване на първото място на конкурса „Нова вълна“ в Юрмала. През 2011 издава първия си албум For Every Heart. Същата година участва в конкурса за песен за „Евровизия“ , не успява да се класира „заради задкулисни съдийски измами“ – както тя самата разказва.

Пет години по-късно и с вече четири издадени албума Джамала отново опитва късмета си и този път печели. Представя се с песента „1944“, която тя пише за последния си албум „Подих“ (2015), но така и не влиза в диска, тъй като се отличава от стила на звучене на останалите песни.

Джамала признава, че текстът е писан специално за прабаба й Насилхан и затова твърди, че в изпълнението й влага максимално личен елемент. Баба й останала вдовица и била изселена на 20 май 1944 с петте си деца. Мъжът й служел в „Червената армия“ и загинал на фронта. По пътя умира най-малката й дъщеря Айше. Войниците, съпровождащи влака, не й позволили да погребе детето си и то било изхвърлено от влака край линията.

Откакто Крим гласува на референдум да се върне в Руската федерация, Джамала  не се е връщала в родното село, където живеят майка й и баща й. Тя самата признава, че не обича политическите скандали и не иска да бъде използвана за политическа пропаганда.

В песента Джамала пее

Когато идват непознатите,
Влизат във вашия дом,
Те ви убиват всичките
И казват: „не сме виновни“. 

Къде ви е разумът?
Човечеството плаче.
Мислите се за богове,
Но всички са смъртни
Не поглъщайте моята душа, нашите души.

Не съм се наситила на младоста,
Не съм израсла тук. 

Можехме да построим бъдеще,
Където хората биха  били свободни,
Да живеят и да обичат.
Най-щастливото време. 

Къде ви е сърцето?
Човечеството въстава.
Мислите се за богове,
Но всички са смъртни
Не поглъщайте моята душа, нашите души.

Не съм се наситила на младоста,
Не съм израсла тук. 

Не можах да се наситя на своята Родина…

Защо спечели Джамала

Според гласовете на журито, победител в конкурса на Евровизия е Австралия.

Според гласовете на зрителите, победител е Русия.

В крайна сметка кристалната купа вдигна Украйна, благодарение на феноменално ниските оценки, които журито вдигна на руския представител Сергей Лазерев.

Любопитно е как се чувства Джамала, която победи не защото цялата Европа тръпне да запее песента й и да се забавлява в дискотеките на стария континент , а защото политиците искат да се изгаврят в европейците.

Важното е, че народите на Русия и Украйна дахода урок на политиката, на куклите на конци, на лакеите на стратегическото мислене и гласуваха един за друг: зрителите на Украйна изпратиха най-много SMS за руската песен, руснаците гласува за украинската песен.

Не е ли странно, как обективно добри изпълнители (Армения, Чехия, Франция) изобщо не получиха оценки, а други сякаш бяха абонирани за 10 и 12 точки? Например защо Малта даде на посредствена песен на Велокобритания 12 точки и на Поли Генова само 10 точки? С какво нашата песен се оказа за малтийците по-слаба от британската?

А какво може да се каже за журито на Естония, Чехия и Ирландия, които не дадоха от кумова срама поне една точка на Русия (както направи Франция). Те друг конкурс ли са гледали от чехите и естонците

Или да речем журито на Великобритания, което даде 12 точки на… Грузия (моят фаворит, честно казано) и нито една точка на Русия. А британските букмейкъри още в петък обявиха Русия за победител и безспорен фаворит с 5:9, а на Грузия – последно място с 350:1…

Неведоми са пътищата на политическите комбинации!

Иначе победата на Джамала е заслужена заради нейния талант, песента й е оригинална, но не тази песен беше фаворит на зрителите. Поради това тя не би могла да бъде доволна, защото съвсем скоро ще разбере, че е била употребена и използвана.

Веднага след нейната победа бившият премиер Арсений Яценюк написа във Facebook

– Браво, Джамала! Блестяща и заслужена победа! Крим ще бъде украински!!!

2016-05-15_131913

 

Тя самата остана изненадана от крайния резултат, защото до последно във временната класация водеше Австралия и повечето от зрителите (70 млн.), незапознати с новия регламент бях убедени, че победата ще отиде при Деми Им. Но в последния момент класирането претърпя значителни промени, заради драстичното несъответствие между предпочитанията на зрителите и на журито и най-драстичен пример за това стана като Полша. След като страната от журито само 7 точки, изведнъж се оказа сред фаворитите на публиката и бе класирана от тях на четвърто място и в крайна сметка от прелетя от 21 позиция, за да се изкачи на 8.

Причината е, че тази година конкурсът се провежда по нови правила. Досега резултатите от зрителското гласуване и оценките на журито се представяха като един резултат (50/50). Сега вече те са разделени и както стана ясно от двете гласувания – почти на диаметрално противоположни позиции.

Досега зрителите гледаха гласуването на зрителите и журито, които се събираха и поделяха поравно. Тази година зрителите не видяха гласуването на зрителите, а говорителите съобщаваха само резултатите от вота на журито. Новото е, че вече нито една страна не получава 0 точки. Присъждат се само от 1 до 8, 10 12 и няма да има 9 и 11 точки. Целта е да стане ясна разликата между втория и третия във временното класиране, а победителят да остава неизвестен до края.

Говорител на Украйна беше Верка Сердючка, който докато се поздравяваше с водещата пусна странна шега, която засрами дори водещата на БНТ Елена Розберг и тя не посмя да я преведе в оригиналния й текст:

„If there’s room in the heart, there’s room in the butt.“ (Ако има място в сърцето, има място и в дупето“

442332ZLenGRumA

След това обяви резултатите от гласуването на професионалното жури и в него изобщо не присъстваше Русия – абсолютно политически наказателен вот.

Укранското жури даде 12 точки на Литва и 10 на Белгия. Нищо странно: Литва е най-ревностния съюзник на официалната политика на Киев, а в Брюксел е столицата на ЕС – мечтата на укранските политици.

Укранците обаче дадоха най-високия бал 12 на Русия. От своя страна Русия им върна жеста и даде на Джамала 10 точки, като най-високия бал отиде при арменката Ивета Мукучан. На второ място украинците класираха Азербайджан и трето – на Полша. Литва се оказа едва на 8 място сред предпомитанията им, а Белгия изобщо не влезе в класация.

Общата оценка от всички гласувания стана ясна в обратен ред в самия край на шоуто, поради което интригата се запази до самия край.

Украйна получи най-високия бал от 12 точки от Сан-Марино, Полша, Молдова, Македония, Латвия, Дания, Израел, Босна, Сърбия, Словения и Грузия.

10 бала дадоха Италия, Великобритания, Азербайджан.

По 7 дадоха Германии, Естония и Беларус.

Швейцария даде 6, Норвегия даде 4.

Белгия, Гърция, Австралия и Холандия – по 2 точки.

Останалите зрители изобщо не включиха песента на Джамала в класацията.

ПЪРВИТЕ ДЕСЕТ СТРАНИ

  1. Украина
  2. Австралия
  3. Русия
  4. България
  5. Швеция
  6. Франция
  7. Армения
  8. Полша
  9. Литва
  10. Белгия

Филип Киркоров коментира, че се гордее с изпълнението на Сергей Лазарев, който изпълни негова песен, а той също така му е и продуцент.

Киркоров коментира, че „цяла Европа е гласувала за Сергей и той е победител при зрителския вот.“. В същото време събирането на двата бала е измислица на организаторите, които по този начин могат да манипулират вота.

„През 2008 Дима Билан победи, защото тогава имаше само телевизионен вот. Ако не бяха промените в регламента, Лазарев щеше да бъде победител“.

Запитан какво би казал за изпълнението на Джамала, Филип Киркоров отговори: „Тя е победител. Поздравявам я за песента и за изпълнението“.

Победителката Джамала разкри, че ако тя е можела да гласува, би дала своя глас за Австралия и според нея Деми Им напълно е заслужила второто място.

КОМЕНТАРИТЕ: НАЙ-ПОЛИТИЧЕСКИЯТ СПЕКТАКЪЛ EVER! 

Шведът Торе Кулгрен коментира в Twitter, за него това е най-политизирианият вот за цялата история на конкурса Евровизия.

Германецът Дани Енгел написа: Украйна спечели политическата инсценировка на Евровизия….Невероятно, това е подигравка с хората. 

Източник: Tema online

  1. Владимир каза:

    Простым гражданам России не удивительно,что любые достижения. наших соотечественников будут принижены или и вовсе поставлены под сомнение.
    Запад и Америка не жалеет никаких денег ,что-бы компрементировать и шельмовать Россию ,рассорить братские народы и внушить остальному Миру ,что Россия враг для всех.
    Как видим иногда это достигает цели,зачастую подростающее поколение не замечает коварство замысла Америки -ослабить мир в Европе,породить недоверие , страх и раздоры.

    • Владимир каза:

      Вы тысяци раз прав. Тот, кто не видел убитых русских детей, юношей и девушек, женщин и стариков, соженные напалмом и убытых детей путем распространения игрушек-взрывчат ,во времена Второй мировой войны, тот еще не повзрослел в этой жизни. Владимир из Софии.

  2. Владимир каза:

    А истината е такава – по време на ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, някои националности на територията на бившия СССР, наистина са се опитали да подпомогнат Хитлерова Германия. Това са украинци, татари, руски немци. Залогът е бил да се охлади техния протермански скрит ентусиазъм за победа на Германия е бил загуба въввойната: първо от СССР, а след това и от ВЕЛИКОБПИТАНИЯ, и накрая от САЩ, защото Германия, Япония, Италия, и Турция са били в състояние да го направят след разгрома на СССР. Ако ЕВРОВИЗИЯТА продължи по същия път на Джамала, имаме огромен шанс да спечелим следващото издание на конкурса с осъвременена версия на песента „Даваш ли даваш БАЛКАНДЖИ ЙОВО хубава Яна на турска вяра“. Това е нашата голяма българска истина.
    Сред световно-идвестните геноциди, този над 200 000 татари през Втората световна, бледнеят пред този над арменците, над бурките, над евреите, над поляците, над руснаците, хугенотите, ливанците, палестинците, сърбите, словенците и др. Така че, ако ЕВРОМИЦИЯТА ИСКА ДА ЗАТЪНЕ В ПЕСЕННИ СПОРОВЕ, ЧИЙ ГЕНОЦИД Е НАЙ-ГОЛЯМ, ТО ТЯ Е НА ПРАВ ПЪТ… От това ще спечели единствено музиката, както разбираме всички…

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни