Американският втечнен газ катастрофира на европейските пазари

gazovoz_grand_mereya2

от Йордан Халачев

Американския втечнен газ катастрофира и на френския пазар, след като Литва се отказа да купува скъпото гориво. Въглеводородните войни вървят и с пазарни средства.

През януари т.г. Литва се отказа от американския сгъстен газ. Литовските власти излязоха с номера, че газотранспортната система на страната не е приспособена за американския висококалориен газ.

Франция разглежда възможността за забрана на вноса на американски сгъстен природен газ, съобщи агенция Ройтерс, като се позова на изказване на френския министър на екологията Сеголен Роаял. Париж не иска да купува американския природен газ, мотивирайки се, че в него е прекалено голям делът на шистовия газ, при чийто добив се използват технологии, забранени във Франция. Екологията е само предлог, а всъщност американският газ се оказва прекалено скъпо удоволствие за французите. Причината Париж да се откаже от американския газ е свързана с цената му – 6-6,5 долара за 1 млн. британски термични единици, докато руският газ, идващ по тръби, е далеч по-евтин. Цената на руския на пазарите в Европа е максимум 5.8 долара. Аналитиците от отбелязваха,че в случай на сериозна конкуренция Москва може да занижи цената до три долара. Засега не им се налага.

Малко остана през 2015 г. ГЕРБ да „насадят“ и България на скъпия втечнен газ от САЩ. Тогава заглавията бяха:

„България трябва да обмисли вноса на втечнен природен газ от САЩ.“
„Крайно време е България да се опита да си осигури доставки на втечнен природен газ от Съединените щати.“
„Някои страни от Европейския съюз като Литва решиха проблема със зависимостта на синьо гориво от Москва чрез диверсификация.“

Добре е,че Турция не пуска тези опасни товари през Босфора.

Португалия е друга европейска държава, която подписа договор с американците за втечнен газ и получи първия танкер, без коментари за цените.

По-рано “Газпром” заяви, че не планира ценова война. Компанията отбеляза, че ще се опита да намали разходите си в случай на намаляване на цените от страна на американците.

Компанията „Cheniere“ – най-големият производител на шистов газ в САЩ, е подписала споразумения, според които в най-голямото френско пристанище Дюнкерк е оборудван с терминал за регазификация и трябва да пристигат най-малко 50 танкера с газ. Първите доставки се очакваха още това лято. По данни на френското издание „L’Express“, е подписано споразумение за годишни доставки от 770 хил. тона сгъстен газ.близо 1 млрд. куб. м. в продължение на 20 години. Как Франция смята да се откачи от договора си знае френския министър на екологията Сеголен Роаял. Вероятно са предвидили необходимите клаузи.

Миналата седмица изтече новината,че нефтът поскъпва в резултат намаляването на сондите за нефт и газ в САЩ. Световните цени на петрола се покачват, според данните Baker Hughes поради фалити, закриване и спиране на работа на все повече  американски платформи. През последните 12 месеца броят на работещите платформи за нефт и газ в САЩ са намалели повече от два пъти – до 437,а само преди два месеца бяха 502. Само през 2015 г. в САЩ са фалирали над 15% от конвенционалните производители на петрол, сочат данни на федералния регулатор, а 250 000 души загубиха работните си места в САЩ през 2015 г.

Очакванията са процесът да продължи и да изчезнат общо 68% от американските производители.

Ниските цени извадиха от пазара компаниите с висок марж на добива, шистови въглеводороди и нефтени морски платформи – основа на американското производство, като резултатът е прекратяване на дейността на нефтените платформи в САЩ.

Намаляване производството на US нефтената шелфова и шистова индустрия помага на Саудитска Арабия, Русия, Иран и другите производители на въглеводороди от континентални източници, които имат значително по-ниски производствени разходи.

Според данни към януари 2016 г. средно претегленият разход за добив на нефт е 29.85 долара за барел. С най-ниски разходи за добив е петролът, добиван в Близкия изток и Русия, като там разходите за барел варират между 6 и 10 долара за барел. При другите сухоземни добиви постиганата цена варира в широк диапазон от 10 до 40 долара за барел.

Шистовият нефт, който САЩ развиват, има ценови диапазон на добив от 50 до 90 долара за барел, а шистовите пясъци са в границите от 35 до 70 за барел.

Американска шистова  индустрия бе построена на база субсидии и данъчни облекчения. Фрекингът е значително по-скъп от традиционните методи за сондиране и беше  субсидиран в Съединените щати от държавния бюджет. Цялото производство на шистов газ в световен мащаб изпадна в колапс, най-вече в САЩ.

Източник: Преглед – Йордан Халачев

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни