Затишие пред настъпващата световна буря

 storm_at_the_capitol_white_house

2016-05-04_225657Изглежда 2016 г. е една размирна година. И все пак този смут може да бъде разглеждан като едно затишие пред следващата опустошителна геополитическа и финансова буря.

Пепе Ескобар е известен световен кореспондент с бразилски произход. Пътуващ кореспондент на Asia Times и анализатор за RT. Работил и живял в Лондон, Париж, Милано, Лос Анжелис, Вашингтон, Банкок, Хонконг. Ескобар е чест гост в в тв- и радиопредавания и е автор на анализи в различни издания из цял свят – от САЩ до Източна Азия.

ПЕТРОЛЪТ И ДИНАСТИЯТА САУД

Не са много хората, които са запознати с Балтик Драй Индекс (Baltic Dry Index отразява промените в международните цени за морски превози на основни суровини; бел. ред.) Този индекс обаче на практика е ключът за проследяване на търсенето на стоките. Преди два месеца той определяше рекордно ниски цени. Оттогава се покачи с над 130%. Цените на ценните метали скочиха буквално във всички валути. Защо това е важно? Защото ни подсказва, че вярата във фиатните валути – особено американския долар – рязко намалява.

Покачването на Балтик Драй Индекс предвещава в Азия, и в частност в Китай, по-голямо търсене на петрол. Намаляващото предлагане и нарастващото търсене на петрол вероятно ще повишат цената на барела през втората половина на 2016 г.

Това не означава, че саудитската кралска династия ще си възвърне доверието на Вашингтон или Москва. Дълбоки източници продължават да твърдят, че в очите на САЩ и Русия тя е заменима. И двете държави са енергийно независими. Във Вашингтон влиятелни кръгове обвиняват Рияд в „терор“, а Москва счита династията Сауд за американска пионка, чиято цел е да подкопае Русия в една ценова петролна война.

usa_saudi

Ако известните 28 страници за атентата от 11-ти септември бъдат разсекретени и бъде доказано саудитско участие, с болнавия крал Салман и младия принц Мохамед ще бъде свършено. Какво ще последва? Смяна на режима. „Доверени“ саудитски военни, издигнати на власт от ЦРУ.

При всички положения най-добре за кралската династия е да изчака. Изглежда тя счита, че взаимоотношенията с Вашингтон могат да бъдат подобрени значително по-лесно при следващия президент – независимо дали това ще бъде Клинтън или Тръмп.

gas_line_qatarМеждувременно турският султан Ердоган продължава да напредва с плана си да поеме контрол над петрола в Иракски Кюрдистан. Неговата крайна цел е да отклони вноса и да направи Турция енергийно независима – и съответно регионална суперсила. За да постигне енергийна независимост от Русия, той обезателно се нуждае от газопровода на Катар през Саудитска Арабия и Сирия. По стечение на обстоятелствата това е основна цел и на САЩ. Този план със сигурност предвещава трайни проблеми за мирния процес в Сирия.

Ердоган вече е поставил молещата се Меркел в краката си. Същевременно ЦРУ просто анализира как Турция ще продължи да „разширява своето влияние“ чрез войските, които подкрепя в Ирак – за сметка на иракската сигурност и политическа единност.

РУСИЯ, БРАЗИЛИЯ И ХИБРИДНАТА ВОЙНА

Русия активно се опитва да привлече международните търговци на петрол в своя нов и развиващ се пазар. Нейните цели са кристално ясни: да прекъсне връзката между петрола Брент* и механизма за определяне на цената; и най-вече, да се откъсне от петродолара. Случайно или не, това е едно от основните изисквания, които Пекин наложи на династията Сауд, за да продължи да купува нейния петрол.

Днес Русия е подкопавана по много начини – чрез Майдана в Украйна, промените в цените на петрола, атаката срещу рублата, както и сирийските газопроводи. Това са хибридни, неконвенционални военни правила – и те ще стават все по-мръсни. Като цяло страните от БРИКС се намират под обсада. Бразилската цветна революция – представена като мек процес за смяна на режима – е едва първият етап в една нова и сложна стратегия на хибридната война, която ще бъде изучавана в университетите в продължение на десетилетия.

brics

С покачването на търсенето на петрол и намаляването на неговото предлагане, създателите на хибридната война ще трябва да създадат рецесия, за да могат да поддържат хаоса. Възможен сценарий е изстрадалата банкова система на Италия  да бъде оставена да се срути; това е следващата граница в ЕС.

Междувременно с новата си бежанска политика Европа на живите мъртви – изпълнена с финансирани от европейските данъкоплатци лагери и управлявана от великия демократ Ердоган – разгърна най-масовото депортиране на хора от Втората световна война насам. Липсващата връзка вече е ясна – всичко се случва под контрола на обвързани с НАТО мозъчни тръстове.

Колкото и да е ужасяващо, това не е нещо ново. Всичко се корени още в споразуменията, с които ЕС издигна някои африкански страни до статута на гранични цербери. Това е основната цел на европейската агенция Фронтекс**, която постепенно разширява външните граници на ЕС на изток и юг, за да отблъсква по-успешно имигрантите. Всичко това, разбира се, „няма нищо общо“ с неоимперските войни на НАТО.

eu-nato

Нищо чудно, че Ноам Чомски изтъкна как подкрепата за формалната демокрация в Запада намалява – тъй като това не са истински демокрации. Всички важни решения, засягащи ЕС, се взимат от неизбрани еврократи в Брюксел. Все по-масово става мнението, че идеалът на мрежата от институции като НАТО, МВФ, Световната банка, Парижкия клуб, Европейската комисия и т.н. е не демокрация, а денационализация и утвърждаване на зависимостта. Икономистът Майкъл Хъдсън, като много други, описа детайлно как ЕС така и не разви устойчиви механизми за трансфер на капитал от по-богатите към по-бедните икономики. Макар че институциите формално са обществени, те се управляват от частни интереси.

КИТАЙ И СВЕТОВНИЯТ ПАЗАР

Сложните техники на хибридната война бяха разгърнати с пълна сила срещу Русия и Бразилия; срещу Китай обаче те се провалиха безславно.

Идеята на САЩ е, че Китай не е толкова икономически стабилен, колкото изглежда. Съответно глобалното обществено мнение бива облъчвано със старата песен за „сътресенията на китайските финансови пазари“, „нежеланието за поемане на риск от страна на инвеститорите“, „променливостта“, или неизбежния срив.

Безсмислици. Управлението в Пекин напълно е очертало своите стратегически цели в най-новия 5-годишен план. То ще налее големи количества капитал в системата и няма да обезцени юана – независимо колко се оплакват от Вашингтон и Ню Йорк.

Обезценяването на юана би смачкало цял куп китайски фирми, чиито дългове са в американски долари. Освен това Пекин подобрява своята система в един внимателно премерен преход от модел, определян от износа, към такъв, задвижван от потреблението във вътрешния пазар. Стабилният юан запазва покупателната способност на десетки милиони членове на Новата китайска средна класа – всички от тях собственици на активи и бързо подобряващи социалния си статут.

china-yuan-sign

Според Финансовото министерство на САЩ Китай разполага с едва 1.2 милиарда американски долара в ликвидни ценни книжа. Тази сума ще продължава да намалява – и то бързо – тъй като Китай продължава да купува злато. Китай вече обърна икономиката си в друга посока. Това ни връща към драстичното покачване на Балтик Драй Индекса. Цените на петрола се покачват. А Китай купува много.

Пекин напредва по всички направления: разширяване на влиянието и сключване на търговски споразумения из цяла Евразия (която Новият път на коприната ще превърне в огромен търговски център); модернизиране на армията; купуване на стратегически чуждестранни активи; изграждане на световно доверие към юана като една стабилна резервна валута. Управлението също така позволява членовете на китайския бизнес елит да разнообразяват своя огромен капитал като закупуват всякакви чуждестранни активи – от лозята на Бордо до футболния гигант Милан.

Нищо чудно, че удивителното разпространение на китайската икономическа мощ напълно обърка последователите на идеята за американската изключителност. Вашингтон няма какво да предложи на държавите в Азия, Африка и Латинска Америка – и в този смисъл на целия Световен юг. Всички те видяха как Пекин не е част от пазара, който налага сложни лихви върху държавния дълг, подкрепя неоимперските ходове на НАТО и ООН и постига пълно господство чрез централните си банки.

0a6f4964-ab62-4aa1-a20c-3e6c27d67628От друга страна те видяха какво предлага Вашингтон: безкрайни войни, постепенно смазване на държавата като институция, потъпкване на демокрацията и технократско управление на най-богатия 0.00001%.

Всичко това обаче е затишие пред буря. Империята вече отвръща на удара. Ще се пролива още много кръв.

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: Information Clearing House

Бележки:

*Ценатa на петрола Брент от 1971 г. насам е основа за определяне на цените на около 40% от световните петролни класове. Ето защо тази марка се нарича и „еталонна“.

**Европейска агенция за управление на операционно сътрудничество в периферните райони на страните членки на Европейския съюз. FRONTEX координира операционното сътрудничество между страните-членки в областта на управлението в периферните райони; съдейства на страните-членки при обучението на национални гранични служби, включително и изграждането на общи обучителни стандарти; осъществява анализи на риска; предприема разработването на научноизследователски изследвания, съответстващи на контролирането и наблюдението на периферните райони; подпомага страните-членки при обстоятелства, изискващи повишена техническа и операционна помощ в периферните райони; както и осигурява необходимото съдействие на страните-членки при организиране съвместни операции.

Още от автора: Пепе Ескобар

Пепе Ескобар

Пепе Ескобар е световен кореспондент с бразилски произход. Пътуващ кореспондент на Asia Times и анализатор за RT. Работил и живял в Лондон, Париж, Милано, Лос Анжелис, Вашингтон, Банкок, Хонконг. Ескобар е чест гост в в тв- и радиопредавания и е автор на анализи в различни издания из цял свят – от САЩ до Източна Азия.

 1. Желю Железов (JELEZOV.blog.bg) каза:

  Първо, един технически проблем: в бележката под линия, обясняваща FOREX, чуждоезиковият термин, преведен като „операционно”, би трябвало според мен да се преведе с термина „оперативно”. Последният изразява едно основно и много съществено понятие на ВОЕННАТА НАУКА, който се използва и в сфери близки или не на въоръжените сили и въоръжената борба.
  КОМЕНТАР по същество: Силно интригуващото заглавие съдържа два въпроса, на които съдържанието на статията трябва да отговори. „ЗАТИШИЕТО” може да се определи като дирижирано от Вашингтон състояние на „безкрайни войни, постепенно смазване на държавата като институция, потъпкване на демокрацията и технократско управление на най-богатия 0.00001%.”
  „БУРЯТА” – за примитивните както ниско, така и високо образовани, индоктринирани от пошлата буржоазна пропаганда люде, „БУРЯТА” се свежда до замяната на световния хегемон в еднополюсния свят. Вместо Вашингтон – Пекин; а светът си остава почти същия – господство на най-богатия 0.00001% от хората.
  За мен „Бурята” е метафора на грядущата световна социалистическа революция, успехът на която ще бъде гарантиран от превърналият се в могъща сила социалистически Китай. Смятам, че това мое разбиране съвпада с идеите на автора , изразени в контекста на статията му.
  Като русофил, много ми се иска Русия да поеме отново ролята на „Буревестник”, която й завещаха Гогол, Горки, Ленин и Сталин, и заедно с братски Китай изпълни историческата си мисия.

  • Таня каза:

   Аз мисля, че Русия е в ролята си на буревестник. Но се страхувам, че ще остане само с това. Веднъж прикачена към колата на друга империя, България няма да може да излезе от бедствието без поредната национална катастрофа.

 2. гг каза:

  „династията сАУд“

 3. Безименен :-) каза:

  Вашингтон, като част от триадата, другите са Лондон и Ватикана, предлага това в което е специализирал – Армията :-). В СССР модела бе същия :-) – Армията, Полицията и Партията :-))). „Император“ Сталин много ясно е разбирал и съответно управлявал съобразно модела :-).

  За Балтик-Драй индекса съм съгласен, един от най-важните и за това е непознат :-))). Но до тук ни свършват приликите с автора. БРИК“С“ е творение на Голдман-Сакс, не на лидерите на 5-те държави.

  Както и да е, Тръмп Е кандидата на „републиканците“, което ще рече, че социалния „контракт“ е минало в Америка. Това още не го е осъзнала корпорацията САЩ ;-).

  И ако си позволя префразиране на един професор, вече отищъл си от тоз свят, Америка не може да си играе повече на вътрешна „Демокрация“ и външна Империя. За да се възстанови контракта ще трябва да избира – вътрешна Империя, или външна Република, ако е останало нещо от духа на републиката от 18 век :-).

  https://www.youtube.com/watch?v=sQi4-97GXrI

  За Китай ми се струва е по-полезно да слушате китайците, те ми казват за огромната социална пропаст между елита там и обикновения китаец. И това, хора от един от специалните райони, Харбин ;-).
  Така, че и там ще има сътресения, това е сигурно. Вероятно не толкова големи като Вашингтон, но сравними. ККП не е най-добрия модел за Китай, независимо от приказките на партийния елит там. Всъщност именно заради приказките им това е вероятно да се случи :-).

  • udjs каза:

   ККП е единственият засега сдържащ фактор за китайският бизнес елит ,да не се превърне в наднационален либерален елит,ако това/не дай боже/ вече не е станало!Надявам се това все още да не е факт,защото ако това стане ,американският сегашен модел за света ще ни изглежда като детска игра!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни