Погледнете в огледалото. Там е България. Надеждата няма да дойде отвън

kostadin

РАЗГОВОРИ С БЪЛГАРСКИ МЪЖЕ е новата рубрика на Мемория, чрез която искаме да направим опит за преодоляване на чистия анализ и на диагностиката на случващото у нас и по света, като обменим не само своите идеи, но и експертизата, стратегията и визията си за България чрез формиране на активно лично и обществено отношение и най-вече – чрез позитивно действие към общото ни бъдеще.

 

Разговор на Христина Христова и Цеца Христова с Костадин Костадинов за Мемория, 20 април 2016

– Днес отбелязваме 140 години от Априлската епопея. Доколко този преломен исторически момент е част от колективната ни памет днес и доколко историческата ни памет е притъпена?

– Смятам, че през последните 26 години срещу колективната ни историческа памет беше извършено и продължава да се извършва едно покушение. То има за цел да я унищожи, да я обезличи и да я подмени, и това е крайната цел и на всичко, което се случва през тези прословути 26 години от 1990-та година насам. Ние, българите, вече не се чувстваме като общност, нашата нация се разпада пред очите ни и се дезинтегрира. Забелязваме, че има процес, при който вървим назад – вместо в интеграционен, вървим в дезинтеграционен процес. Ако през Възраждането от народ станахме нация, сега от нация сме на път да станем отново народ, после племе, докато стигнем до фазата на тоталната деградация на социума.

Що се отнася до това, дали е притъпено чувството ни за памет, това също е част от отговора. Не толкова притъпено, колкото подменено. През последните години виждаме, че този процес става все по-активен и настъпателен. Той не е случаен, защото няма как нещо, което се прокарва толкова планомерно, целенасочено, последователно и методично, да е случайно, независимо от това какви правителства управляват страната.

– Кой стои зад този процес? Защото, така казано, за някои все още може да звучи като теория на конспирациите.

View– Не, няма никаква конспирация, напротив. Това са господарите на нашата страна. Хората, които започнаха да провиждат един, бих казал, непровеждан в световната история експеримент, за тотална подмяна на националното самосъзнание на хората, живеещи на една територия и в една държава –  съчетано с демографското омаломощаване и етническата подмяна на самия субстрат на нацията. Защото при нас тези процеси са неразривно свързани. От една страна, ние намаляваме количествено, от друга – подменяме се като народ качествено. От 2007-ма година новородените деца, които не са от български произход, са повече от 50 процента от общия брой на новородените. Виждаме, че в момента дори и официални органи – държавни,  синдикални организации и различни структури, започват да говорят за това. Тъй като от 2007-ма досега са минали 9 години, това все още не се забелязва толкова ясно, но вече започваме да чуваме приказки как циганчетата били 30 процента, дори Янка Такева каза, че са 40 процента в първи клас. Което е вярно частично, защото една голяма част от тях не ходят на училище и на практика броят им е по-голям.

Всъщност, виждаме, че при нас процесът на демографското обезкървяване на българската нация върви ръка за ръка с етническата подмяна на нейната основа, която е българската народност. Само че българската народност е на път да стане малцинство в собствената си държава, в резултат на което ще се подмени и основата на нацията, която просто вече няма да е българска.

В тази връзка – само преди няколко дни имаше едно уникално, безпрецедентно, не само за нашата, но и за световната правораздавателна практика съдебно решение, което постановява, че понятието „българин“ в своя етнически смисъл създавало основание за дискриминация на етническа основа. Следователно, понятието „българин“ трябва да се тълкува като гражданско, а не като етническо. Или – който твърди, че е българин, твърди, че е български гражданин, а не че е българин по произход. С други думи, в България може да има турци, може да има арменци, цигани, евреи, може да има всякакви, но не и българи.

– Невежество на съдебните органи ли стои зад едно такова решение?

photo_verybig_90335– Естествено, че не е невежество. Вижте, нашата страна претърпя за тези 26 години нещо, което наистина е безпрецедентно в световен мащаб. Ако ние оцелеем, това след време ще бъде преподавано и ще бъде давано като пример за това как един народ е успял да се спаси от унищожението си буквално на косъм. Но аз лично се съмнявам, защото ние за тези години загубихме около една трета от своята нация. Тоест, всеки трети или четвърти българин или загина в рамките на т.нар. преход, или емигрира. Което е едно и също, него го няма на територията на държавата.

Отделно от това върви и процес, при който паралелно с подмяната на колективната памет, на етническото самосъзнание, на историческата памет, върви и подмяна на етническата структура, на нацията и обществото в България.  Ние  много пъти сме се възмущавали защо съдържанието на учебниците е такова – мултикултурно. Ами предвид на това, че вече училищата ни са такива и в тях българчетата са малцинство, очевидно е, че се подготвя почвата за постепенната и поетапна подмяна на българската народност с друга доминираща народност в България. И това, между другото, ако някой си мисли, че е някакъв прецедент – не, не е, има такива случаи в световен мащаб и те винаги са завършвали или с граждански войни, или с унищожение на държавността.

– Къде например?

В Ливан. Ливан е създадена като една християнска маронитска държава в Близкия Изток през 1920 година, подмандатна територия на Франция. Когато се създава като част от бившата османска територия, тя не случайно е отцепена от останалата част на Сирия, защото точно на територията на Ливан християнското население е било мнозинство от порядъка на 80 процента. Имало е и мюсюлмани, разбира се, като най-малко са били мюсюлманите-шиити. В един момент обаче, заради бурния демографски възход на шиитите, и разбира се, на сунитите (при маронитите раждаемостта е била 2-3 деца, докато при шиитите – 5-6, а при сунитите – по 8-9), някъде към края на 60-те, началото на 70-те години маронитите стават малцинство.  А в конституцията на Ливан е заложена много сложна схема за разпределение на властта между отделните конфесионални, т.е. религиозни общности – защото те всички на практика са арабоезични, макар и не всички да са араби по произход.

zx450y250_2661101И там е заявено, че примерно, маронитите контролират президентската институция, т.е. държат изключителната изпълнителна власт плюс армията, сунитите – министър-председателския пост, а на шиитите е оставен постът на председателя на парламента. В един момент обаче маронитите остават под 50 процента, а шиитите са на път да ги изместят като най-мощен политически и икономически елемент в обществото. Те поставят въпроса за промяна в конституцията, която да отговаря на новите демографски реалности, маронитите отказват и започна една гражданска война, даже две, които в продължение на 15 години разкъсваха страната и се получи това, че в момента християните са в най-добрия случай 30 процента. Просто християните изгубиха гражданската война, задържаха президентската институция, но тя пък беше изпразнена от съдържание и властта мина от ръцете на президента в ръцете на министър-председателя. И в момента Ливан е една мюсюлманска държава.

Същият процес започна и в Нагорни Карабах. Арменците затова въстанаха през 90-та година, защото в един момент те просто бяха на път да се превърнат в малцинство в собствената си автономна област. От 99 процента през 1921 г. те паднаха на 70 процента и при условие, че азерите имаха по-висока раждаемост, в рамките на следващите 10-20 години Карабах щеше да стане една азерска територия не само по административен статут, а и чисто демографски. Точно това беше и причината за войната.

По подобен начин се развиват и процесите в Република Южна Африка (ЮАР), която е създадена през 1910 г като държава на бяло мнозинство, като Южноафрикански съюз с ранг на доминион на Британската империя. Но заради нуждата от работна ръка, заради по-високата раждаемост на негърското население, и заради притока на други африкански чернокожи, които идват да работят, в един момент се оказва, че белите, които са били от порядъка на 55-60 процента при създаването на държавата, бързо започват да намаляват и някъде към края на апартейда – 89-90-та година, те не превишаваха повече от 20 процента. След като предадоха властта, започнаха репресии срещу тях, в резултат от което белите в момента са не повече от 7-8 процента на територията на Южна Африка.

Има и други примери, така че да не си мислим, че това е нещо, което не се е случвало. Но във всички тези случаи говорим за територии, които не са имали своя държава, те са създадени отвън или като колонии, или като бивши имперски територии. Докато в България говорим за една държава, която е най-старата в Европа – категорично; народ с история, която е още по-древна от историята на държавата. В момента виждаме как този наш народ на практика се самоубива. И това се случва пред очите ни, пред очите на Европа.

Victor_HugoАко трябва да перифразирам думите на Виктор Юго от 1876 г., който малко след известяването на драматичните събития в Батак излиза и казва: „Убива се един народ, дами и господа. Къде? – В Европа. Има ли свидетели? – да, целият цивилизован християнски свят. Какво прави той? – Нищо!“, то в момента се случва същото нещо и с нас. Но не само че никой нищо не прави, а напротив, обяснява се, че всичко това е нещо съвсем нормално, че това са естествени процеси, че така е било навсякъде и т.н. Което пък ме подсеща за стихотворението на Ботев – Кажи ми, кажи, бедний народе,. кой те в таз рабска люлка люлее?“

Е, аз мога да отговоря на този въпрос и го казах и преди малко – тези, които контролират България, които я управляват. Защото България не е независима държава, тя се управлява дистанционно, даже не толкова дистанционно, а директно от американското посолство в София. Това дори не се крие, то е като обществена тайна, но все повече публични личности се осмеляват да го назовават.  България има в момента статута даже не на колония, а като на един от островите от т.нар. Британска територия в Индийския океан. Там има една прелюбопитна територия, която се казва архипелаг Чагос. Когато през 70-те години започват да правят военна база, местното население илоа заявява своето несъгласие. Какво прави Британската империя, знаете ли? Говорим за 60-те, 70-те години на ХХ век. Чисто и просто ги натоварва на кораби и ги депортира от собствената им територия. Така този народ е разселен, унищожен, асимилиран, в момента даже и езикът му не се говори от останалите няколко десетки души от тази етническа общност. А пък  територията на архипелага и конкретно на атола Диего Гарсия в момента е най-голямата американска военновъздушна база в Индийския океан (тя е британска, но е дадена под аренда на Щатите).

Нещо подобно се случва и с нас. Виждаме, че територията ни се изпразва от население. Има огромни части на България, в които просто България липсва. Има части от нашата страна, където или липсва население, или ако има, то просто не говори на български. Не е нужно да се ходи кой знае колко далече от София. Разходете се, примерно, на 15-20 км. западно от София и Перник и ще попаднете в села, даже цели общини, в които деца не са се раждали от години. Например община Трекляно в Кюстендилска област. В цялата община има едно училище, в което учат 20 деца, по-голямата част от тях – циганчета, докарани от Кюстендил. В Североизточна България, ако тръгнем по диагонал – на територията на цяла Добруджа – в Добричка и Силистренска област, знаете ли в кои общини българчетата за повече от 50 процента от първокласниците? Само в Добрич и Силистра. Навсякъде другаде са под 50 процента от общия брой на децата, навсякъде. Има общини, например община Крушари, където има 3 училища. В единствената гимназия, която е в общинския център Крушари, учат 270 деца, сред които 10 българчета, 10 турчета и 250 циганчета. И това е Добруджа!

ORIGINAL-3

Да продължавам ли с другите примери? По българо-турската граница, например. И това нещо не е случайно. Не е случайно! Всичко, което се случва у нас, особено целият този геноцид – между другото, много перфидно провеждан…

– За някои геноцид е твърде силна дума, защото под геноцид те разбират буквалното избиване на хора, за което има много примери в историята…

– …защо да е силна дума? Напротив. Това е процес на изтребление на българския народ. Виждаме само една група у нас, която се развъжда и просперира, и това е циганската общност. За тях това не е проблем, но за нас очевидно е. Геноцид не е силна дума, защото когато у нас хората имат избора между това да си купят храна или да си купят лекарства, това е геноцид. И това не е за 10, а за 50 процента от населението. И това се провежда съвсем планомерно и целенасочено. Съвсем!

– Всички политически субекти от прехода ли участваха в този процес?

Всички! Всички без изключение. Абсолютно всички! Без изключение. Няма никаква разлика в провежданата политика. И в едно са абсолютно последователни – безкрайно сервилното отношение и лазенето по пода, угодниченето и подмазването, слагачеството, слугинското поведение пред новия господар.

1-600x300

Това, което в момента България прави спрямо съвременната евроатлантическа империя, не сме го правили и спрямо Съветския съюз. В България по времето на СССР нямаше бази на съветската армия. Съветският посланик не се е появявал по телевизията да дава обяснения защо това или онова трябва да се направи. А сега така се случват нещата и очевидно това се приема за нещо съвсем нормално. Нещо повече – смята се за редно, защото един вид от там идва цялата истина.

– Да се върнем на историческия повод за този разговор. „Правилно“ ли помним историята си? Защо винаги спорим за нея? Защо непрестанно я пренаписваме?

– Има исторически спорове, които се водят в академичните зали, между специалисти, с документи, факти, аргументация и на съответното високо академично и научно ниво. И там понякога е възможно някой нов изследовател буквално да пренапише историята и да преобърне някои постановки, които преди са смятани за аксиоми. Само че при нас през последните 26 години виждаме, че започна нещо друго. Започна едно налагане на нови сюжети, на нови исторически линии на поведение, „откриват“ се дори нови факти или откровено се фалшифицират с една единствена цел – да се подменят определени факти от нашата история. Примерно, през последните няколко години най-фалшифицираният исторически персонаж, или по скоро – най-подлежащо на фалшифициране е делото на Васил Левски, тъй като ние го приемаме безспорно като иконата на Българското Възраждане. Човекът, който успя да докаже на българите, че могат да се освободят сами. Че не са роби на султана, че могат да бъдат свободен народ. Да, могат да излязат с пушките-кремъклийки и черешовите топчета срещу модерната, въоръжена със стоманени оръдия турска армия, която, между другото, само две години след Априлското въстание дори могъщата Руска империя едва успява да победи.

Image_5386119_407И какво се получава? Виждаме, че започват да се появяват разни фалшиви писма на Левски, фалшиви обръщения. То не бяха завещания, то не бяха писма до Любен Каравелов, то не бяха заклинания срещу Русия. И когато един такъв фалшификат се развенчае, има тишина няколко месеца и хоп! – появява се нов. Той набира пространство и инерция в интернет, развенчае се, ама къде разбрал, къде не разбрал, в един момент някой чува за първото нещо, отново се натрупват трафик и посещения и в един момент се получава така, че има едно тотално размътване на погледа на хората, които търсят историческата истина.

– Какво е историята – обективно случващо се, безстрастно движение, или субективно изживяване, в което е генерирана колективна и субективна емоция? Има ли златна среда в тази опозиция?

Историята е плод на човешка дейност. А в тази човешка дейност  основно влияние имат личностите, които могат да задвижат тези исторически процеси.  Хората, които застават начело на масите и които ги водят след себе си. Неслучайно един от най-големите изследователи на теорията на етногенезиса – Лев Гумильов, в поредица от свои изследвания доказа, и то първи доказа, че всеки един народ е възникнал, воден от определена личност. Реална историческа личност, която с течение на времето се превръща в легенда, понякога името й изчезва, а много често името на този човек се превръща в етноним на самия народ. И тези хора, естествено, са имали свои субективни виждания, свои намерения,  цели и идеали, които са успели да предадат, но и да наложат на останалата част от своите последователи. От тази гледна точка ние, разсъждавайки със съвременните си виждания, понякога не успяваме да влезем, както се казва, в обувките на тези хора, които коментираме и за които разсъждаваме. Най-малкото, ние не можем да си представим чисто битовите и физически условия, в които те са живели. А за съжаление наистина битието определя съзнанието.

Много пъти сме коментирали величието на Левски, но някак си подминаваме простичкия факт, че това, което този човек действително е направил, е нещо гигантско. Ето, аз говоря със страшно много хора, които не харесват правителството на Бойко Борисов, искат да го видят свален, говорят за революция, за съпротива и т.н. И аз им казвам: „Добре. Хайде да действаме.“

levskiПредставете си сега например хипотетично, ако решим да правим една такава революционна организация в нашата свободна, българска страна. Която официално не е подчинена от друга държава, имаме всякакви удобства, коли. Можем да пътуваме от София до Варна за 40 минути със самолет, а по времето на Левски се е пътувало 10 дена. Имаме телефони, чрез които можем да се свържем веднага с който и да било, а по времето на Левски са се пишели писма, шифровани съобщения, които понякога са пътували и по месец време. Този човек е успял да направи революционни комитети в 500 български села и градове! Да ги обиколи, и то три пъти подред, в три поредни години. Цялата българска етническа територия! Пеша! Имайки предвид, че той изтърпява една неуспешна операция от апендицит  по време на Втората легия, която му оставя една незатворена и до края на живота му гнояща рана. Той всяка вечер я е промивал, за да не получи инфекция. Неслучайно в неговото прословуто тефтерче по-голямата част от изписаните вътре неща са най-различни рецепти, билкови отвари, които са му помагали за това.

Тук не говорим за желязната воля, която трябва да има човек. Представяте ли си каква желязна физика трябва да има този човек? И какво въплъщение на всичко най-добро, което българският народ е можел да създаде, е представлявал той? Сега е лесно – качваш се на колата, отиваш някъде, говориш на хората, някой ти организира всичко предварително –  лепи ти плакати, събира хора, пуска реклама по телевизията., появяваш се някъде. Даже вече не е нужно да пътуваш – ходиш по телевизионните студиа, пропагандираш, биеш се в гърдите, обясняваш колко си велик. Навремето това нещо не го е имало.

И точно по тази причина Левски е бил много силна, магнетична личност, която е успявала да увлича хората след себе си. Ние това нещо не можем да го разберем. Любителите-историци до голяма степен обичат да разсъждават за определени исторически събития с модерни категории, с някакви модерни гледни точки. Не става така и точно поради тази причина се получават изкривявания и извращавания на историята. Оттам насетне започва и подмяната на историческата памет.

– Свидетели сме на спонтанно пробуждащо се патриотично съзнание у нас, което се проявява в самоорганизиращи се действия – като тези на българо-турската граница. В спора за тяхната легитимност какъв трябва да бъде историческият поглед – въпреки че в случая не можем да имаме оценка от дистанцията на времето?

– Оценката е много проста. Там, където българската държава отказва да изпълнява своите функции и да охранява държавната граница – било с армия, било с полиция, което е регламентирано в нашето законодателство и най вече в основния закон – Конституцията, там, където тя се изтегля, независимо дали го прави доброволно или защото някой е наредил на нашите компрадори, държавата не търпи вакуум…

– Но управляващите твърдят, че това не е вярно, че границата се охранява…

– Те твърдят, обаче в България вече влязоха 100 хиляди мигранти, които по смисъла на българското законодателство са престъпници.

Това официални данни ли са?

2016-04-21_135015– Това са официални и неофициални данни. Между другото, аз искам да попитам колко са точно тези хора, защото май никой не ни казва. Зададох въпрос колко са осъдените и разбрах, че няма нито един осъден от тях. А да не говорим за това колко са пък експулсираните. В началото, ако помните т.нар. бежанска криза преди 2 години и половина, имаше само няколко самолета експулсирани иракчани. Това беше единственият случай. Ако държавата в лицето на своето правителство е решила да прави нещо подобно, защо не го продължи? Много просто – защото някой им е казал да не го правят. Та в тази ситуация, в която държавата липсва, очевидно е, че хората, които сами по себе си представляват фундамента на държавата, защото държавата – това сме ние, ние сме суверенът и народът, това съм аз, вие, всички хора, които плащат данъци и я издържат – в един момент суверенът взима нещата в свои ръце. Ако аз примерно видя някой, който влиза в къщата ми, за да ме ограби или да ме насили, и при условие, че полицията няма да ме защити, какво трябва да направя? Да кажа – ама понеже аз не съм нито армия, нито полиция, ще си трая, докато той ме коли. Няма как да стане това нещо!

Разбира се, не всеки може да го направи това. Не всеки носи такъв дух и такъв плам във себе си. Да си представим ситуация, в която видим на границата една тълпа от такива мигранти – по-голямата част от хората ще се направят, че не ги виждат или просто ще избягат. Една по-малка част сигурно ще сигнализират органите. А най-малката част от тях ще вземат нещата в свои ръце и ще се опитат да ги задържат. В крайна сметка, аз не виждам голяма разлика между хората, които правят това в момента, и хъшовете, които навремето са бягали във Влашко, които са отивали да се бият в Първата и във Втората легия на Раковски, хората, които са се включвали в хайдушките чети. Това са били хора, които не са искали и не са можели да търпят потисничеството. А в момента в България има тежък потиснически антибългарски режим. Ние не живеем в българска държава. Това нещо, в което живеем, е една скотобойна. Един съвършен апарат за унищожаването на българите и за превръщането им в аморфна биомаса без самосъзнание.

– Според теб възможно ли е българското общество да се обедини около общите си проблеми и да изгради обща визия за бъдещето си, или разделението между нас е твърде дълбоко?  

Няма такова разделение! С когото и да говоря, по какъвто и да е повод, в 90 процента от случаите хората мислят еднакво. Никой не харесва реалността, в която живеем, категорично. Няма как да видим по улиците хора, които радостно пляскат  и са щастливи и доволни от това, което виждат около себе си – от мръсотията, от дупките по улиците, от несигурността, от безработицата, от абсолютната безперспективност в собствената им страна. Няма хора, които да се чувстват по подобен начин. Така че у нас обществото не е разделено, то просто е отчаяно, обезверено, то е убито! И това е една от най-важните последици от случилото се през последните 26 години.

Малко след 90-та година ние, хората в България, мислехме, че от нас зависи много. Хората излязоха по площадите – тогава бях на 10 години и излизах с татко. И си спомням как всички се радваха, казваха – ще направим това, ще направим онова. Хората съпричастно участваха в политическия процес, те се усещаха творци на историята СИ! Те усещаха, че държат съдбата СИ в ръцете СИ! Сега всичко това го няма. Хората клатят глава и казват – ами то от нас нищо не зависи, и да гласуваме, и да не гласуваме, то е ясно какви ще са изборите, защото те ще си ги фалшифицират, медиите са купени – собственост на 5-6 човека в България, даже по-скоро на един-двама. Какво очакваме от едно такова общество? Единственото, което може да го извади от летаргията, е създаване на автентична и активна обществена съпротива. В определен смисъл това е революция.

2016-04-21_132902

Митингът на СДС на Орлов мост в София преди първите свободни избори през лятото на 1990 г.

 

Но в момента, в който се появят такива импулси, веднага се правят опити за тяхното дискредитиране и унищожаване. Между другото, срещу българския патриотизъм и срещу българското национално чувство се води много сериозна война. Ето, днес излиза поредна статия в Дойче Веле на един известен българомразец – Александър Андреев, който обяснява вътре в прав текст как в нашата история всъщност няма нищо забележително. И най-гнусното е в края, където той казва – докато ние учим, че България е в гнездото, в сърцевината на европейската цивилизация, тя всъщност не е. Първо, ние това не го учим, за съжаление. И второ, всъщност то е вярно, но у нас вече са малко хората, които го знаят. Явно за хора като Александър Андреев дори и това е много, тях дори и това ги дразни. Защото трябва да ни внушат, че ние сме, първо – малка държава, което непрекъснато ни се обяснява, а ние не сме малка държава, ние сме по-големи от Австрия, от Португалия, от Холандия, от Белгия, от Дания, от Ирландия, да не говорим за Прибалтийските държави, и като население сме на средна нога все още. Но ни се обяснява как сме малка държава и как от нас нищо не зависи. Чакайте! Защо от другите зависи, а от нас – не?

След това ни се обяснява, че нямаме кой знае колко богата история, с която да се гордеем. А после ни се обяснява, че всъщност и да се гордеем, какво от това, след като в момента няма с какво да се гордеем. И така нататък. Тоест, прави се всичко необходимо, за да се смачка самочувствието на нас, българите. И то се случва. И единственото, което може да ни спаси, е осъзнаването на нуждата от активна гражданска съпротива и активно отношение към собствения ни живот. Не трябва да се страхуваме да бъдем коректив на властта, защото това е наше конституционно право. Само с активен обществен натиск могат да бъдат спрени хората, които убиваха и продължават да убиват нашия народ и окрадоха това, което беше построено от нашите родители, от нашите баби и дядовци, като ги принудиха буквално да умират в агония. Други бяха принудени да се евакуират от собствената си държава, защото никой не е заминал навън от хубаво.

Миналата година правих едно проучване в Икономическия университет и в Английската гимназия във Варна. 75 процента от абитуриентите и 90 процента от абсолвентите категорично заявяват, че завършат ли – навън! И няма да се връщат, това въобще не подлежи на коментар.

Не може да се отрече, че в европейски мащаб има надигащ се патриотичен импулс, като контрапункт на крайния глобализъм и неолиберализъм. Ще набере ли скорост и ще може ли да бъде реален фактор в изхода от съвременната геополитическа криза?

– Или ще набере сила и ще стане фактор, или Европа ще загине – такава, каквато я познаваме. Защото при нас процесите, за които стана въпрос, ги има и в европейските страни, само че ако при нас те са напреднали и сме по средата на пътя, при останалите европейски държави заради по-големите им мащаби този процес върви по-бавно. Но и при тях ще се случи. Само че при тях ще се случи много по-трагично. Защото през 14 век ние изживяхме един Апокалипсис. В края на 14-ти и началото на 15-ти век българската християнска цивилизация беше пометена и изличена от лицето на земята. Не знам какви чувства и емоции ме обземат, когато някой почне да обяснява как всъщност не било турско робство, а владичество, било нормално и така нататък.

d6b6906c293b2dfc9d57680f7d8f4141Питам аз – какви са нашите следи от прекрасната държава, от цивилизацията, която сме имали? Когато по нашите земи е цъфтяла цивилизация и когато тук е имало развита държава, армия, икономика и всичко останало, в Западна Европа все още е имало бели петна, които не са били заселени със хора. Та през 11-ти, 12-ти и 14-ти век дори българският народ е един от най-големите в Европа! Ние сме били повече от англичаните, ние сме били третият народ след германците и французите, повече от италианците, от руснаците… Цялото население на британските острови през 13-ти век е било 800 хиляди души. Тогава българските земи, приблизително, според оценките на историческите демографи, се населяват от 3 до 4 милиона души! И когато идват турците, всичко е унищожено. Ние на практика сме почти погълнати от това нашествие. Българският народ страда от демографски колапс, едва оцеляваме. И се получава така, че за пет века оставаме толкова, колкото сме били. Ако през 14-ти век сме били 5 милиона, през 19-ти отново сме 5 милиона. А през това време англичаните, които бяха половин милион, станаха 40 милиона. Къде са нашите църкви отпреди 14-ти век? Знаете ли колко български църкви има запазени отпреди епохата на турското нашествие? Седем! Говорим за действащи, не за основи или такива, които се намират в археологически разкопки. Седем! Всичко, което имаме уж от епохата на Османската империя, всъщност е от средата на 19-ти век, в най-добрия случай – от 18 в. И тук-таме някоя църква от 17 в. Всичко е унищожено. Елитът ни е унищожен, изклан! Ние сме превърнати наистина в една рая, в безлично стадо.

Това, което ни се случи през 14-ти век, европейците не го изживяха. През 8 в., когато ислямът нахлува в Западна Европа през Гибралтар, завзема Пиринейския полуостров и стига почти до сърцето на Франция, християните все пак успяха да се опазят и по някакъв начин, макар че им трябваха седем века – от 8-ми до 15-ти, за да изтласкат окончателно исляма, и още два века, за да решат окончателно проблема. Защото последните въстания на местните араби в Испания са през 16-ти век. Значи можем да ги кажем съвсем спокойно едни около 900 години. Те, нашите партньори и приятели в Западна Европа, досега не са се сблъсквали с нашествие, което няма нищо общо с тях като цивилизация. Ислямът е друг свят, друга планета. И то в тази му версия, която в момента вилнее в Близкия Изток. И сега тези техни отгледани, откърмени от тях самите гета, които растат като тумори на територията на Западна Европа, които са на път да ги погълнат, всъщност ще им причинят това, което причиниха на нас. Само че ние това вече сме го изпитали и по някакъв начин тази болка, носейки я в гена си и в историческата си памет, може да ни спаси. Точно затова се прави всичко възможно тя да бъде заличена и да ни се обясни, че това всъщност не е болка. Тоест, не вярвайте на приказките, на песните и легендите, а на нас, защото ние така сме казали и точка.

Значи това я очаква Европа според теб?

– Да, и то се случва в момента. Там демографският процес е тръгнал. И в един момент тези хора ни казват – църквите ни пречат, сваляйте кръстовете! И кротките овчи душици вече са изгубили тотално всякаква съпротивителна сила, защото не са имали някой, с когото да се сблъскат. Последният голям катаклизъм в Европа беше Втората световна война, която в Западна Европа не причини толкова жертви и разрушения, колкото в Източна. Там нямаше кой знае колко военни действия – войната между Германия и Франция продължи около 2-3 седмици, между Франция и Дания – 1 ден, с Холандия – 2-3 дена, с Белгия – една седмица. Великобритания беше бомбардирана, обаче там нямаше сухопътни сражения. Нищо общо с бруталните сражения на Източния фронт, където загинаха 30 милиона души!

Така че тези хора там отдавна са изгубили всякакви съпротивителни сили. И изправени пред нашествие от такъв калибър, каквото не са виждали от 8-ми век, те не знаят как да противодействат. А ние тук знаем, имаме исторически опит, и може би точно поради тази причина, както и поради липсата на държава, у нас се появиха такива доброволни отряди. Ние знаем какво трябва да направим.

68EDE999-306E-A3BE-1E61-DE644B031265Друг е въпросът, че нашата така наречена държава не ни пази и влиза в своите правомощия тогава, когато трябва да пази нарушителите на границата от нас. Но когато трябва да пази нас от нарушителите на границата, тогава липсва. Не е проблем да се намери Петър Низамов и да се арестува, не е проблем Динко да се вкара в ареста или да се вика в прокуратурата, за да дава обяснения, но е огромен проблем да задържиш няколко нелегални и да ги експулсираш обратно в момента, в който установиш откъде идват и видиш, че нямат бежански статут. Това не се случва. Е, кажете ми, това българска държава ли е? Държава, която преследва българите и толерира чужденците. Това даже не е и правова държава, защото не спазва собствените си закони и норми.

Налице е дефицит на качествени, ярки лидери, и дефицитът е също и европейски. Какво мислиш за лидерската криза в България?

– В България няма лидерска криза. Има лидери и те никак не са малко. Само че са изтласкани в периферията на общественото внимание поради простата причина, че могат да се превърнат в доста сериозна заплаха за създадените, телевизионните лидери, за звездите от екрана, които всеки ден ни обясняват нещата от живота, но нямат реален авторитет. До голяма степен ние живеем в общество, в което истинските лидери са така наречените неформални лидери. Тези, които не можем да гледаме по телевизията, не можем да четем по вестниците. То и кой ли чете вестници вече. Но тяхното мнение тежи много повече от мнението на тези, които гледаме по екраните.

Това е част от така наречената „лидерска криза“, общ елемент от целия процес, който да ни обясни как ние не можем да създадем нещо качествено, което да ни управлява. Един мой приятел наскоро беше ходил в Народното събрание за първи път. Когато излезе, ми се обади и беше, меко казано, шокиран. Каза ми – толкова престъпни физиономии или хора с откровено просташки мутри не съм виждал на едно място! Същевременно гарнирани с арогантно и изключително фрапантно поведение, което демонстрира някакво патрицианско високомерие към всички останали, които не са от неговата черга. Той е депутат – значи е венецът на мирозданието! Ето това нещо отвращава хората. И в един момент се създава огромна пропаст между тях, от една страна, и тяхната държава – от друга, защото ние не възприемаме себе си като държавата. Да, наистина, ние сме държавата по документи. Обаче на практика държавата е Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Цецка Цачева и всички знайни и незнайни герои на съвременния олигархичен режим. Е как в един момент хората да се асоциират с тях?

Имаше един друг случай, когато коментирахме изказване на някакъв от нашите телевизионни герои. Един от моите приятели каза: „Представяш ли си утре да има война? Ми аз ще трябва да ходя да се бия и за тия хора да умирам! За тях ли да умирам? За тях ли?! Те ли ще ме командват? След тях ли да вървя?! Ами че ако ми дадат на мен автомат, аз първо срещу тях ще стрелям!“  И това го споделят още стотици хиляди, да не кажа милиони българи! Точно затова не мисля, че обществото е разделено. Разделено ли? Разделено?!! В момента най-големият страх на българското държавно управление е хората в България да не почувстват силата си. Ние не случайно сме с един от най-рестриктивните режими за ползване на оръжие в цяла Европа. Че ако бяхме в Съединените щати, щяха ли да бъдат толкова арогантни към нас? Но малко да се отклоня – знаете ли на колко години е умрял Ботев?

На 28.

botev– А така! Аз съм израснал като дете с тия образи и като съм го гледал в книжки, в учебниците, в портретите по стените с тая буйна брада и високо чело, все съм си представял тоя човек като един голям, възрастен, мъдър човек. А той е бил на 28! И отива да умира без да види нероденото си дете! На 28 години! И само погледнете какви неща пише – не случайно е признат за гения на българската литература. Дори и 140 години по-късно, и 150 години по-късно написаното от него е актуално и досега! Този човек е бръкнал дълбоко в душата на българския народ. И това, което го е тормозело тогава, тормози сега мен, вас и всеки един, който иска България да съществува и българският народ да е там, където му е мястото – сред цивилизованите, развитите европейски и световни държави и народи. Всеки един от нас, когото го боли, отваряйки публицистиката на Ботев, вижда, че това е написано все едно вчера.

Има една песен за солунските атентатори – десетина души, които през 1903 г. взривяват сградата на Отоман банк, потопяват кораба „Гвадалкивир“ в солунското пристанище и хвърлят в смут цялата Османска империя. Знаете ли как започва тази песен – „Не плачи, майко, не тъжи, че аз загинах на 20 години“. На 20 години! И повечето са били такива.

И неизбежно правим паралел с днешните 20 годишни мъже.

– Днес на 20 годишните никой не им вика „мъже“, казват се „момчета“. Моят баща на 20 години е станал родител, аз станах на 23. Това са неща, които някога се смятаха за нормални. Сега виждаме едни Питърпановци, които на по 37-38 години, мои набори, се опитват да изглеждат на 18 или на 20 години и по никакъв начин не мислят за народа и страната си, те и за себе си не мислят. Ден да мине, друг да дойде. „Ден да мине, комат да загине“, както казва българският народ.

Това резултат от какво е?

687474703a2f2f64616d612e62672f75706c6f616465642f7468756d62732f38666432616663343630653435393261343831636561393332643937376637622e6a7067– Има един много страшен процес и той е част от целия процес на обезличаване на националната памет, той се нарича акултурация. Ние, българите, загубихме собствената си култура. Кое е нашата култура в момента? Кое можем да изкараме като наш продукт? Кое е това, което ни отличава? Не искам да говоря за планета Пайнер – закриваме тази страница и ви питам какво друго изкарваме на преден план? С какво можем да се похвалим, за какво можем да кажем – това е нещо българско. Но не да изкараме стари автори, не да вадим икони от Средновековието или Възраждането, а нещо днешно. Кое е, къде е то? Къде е прословутото българско трудолюбие, къде е българският инат, къде е българското високомерие, ако щете? Всичко това е смачкано. Ние губим елементи от собствената си култура и започваме да приемаме елементи от друга култура, от циганския модел на поведение. Модел, който е свързан с липса на всякакви ангажименти, на всякакви отговорности, с отношение към другите от сорта на „вие само трябва да ми давате, а аз да вземам“, с поведение тип „аз имам само права, нямам задължения“, с реплики от сорта „обичам родината – мразя държавата“ (но то едно и също – няма разлика), които дават оправдание за някаква душевна и житейска леност, която е обхванала целия народ. Това доведе до там, че ние в момента на практика сме загубили всичко, което ни отличава от останалите, това, което ни прави българи.

И последното нещо, за което все още се крепим, е нашият език, но аз съм ужасен от процеса на тоталното му обезбългаряване. Това което се прокарва пак, разбира се, през медиите. В България вече нищо не започва – то стартира, нищо не свършва – то финализира, нищо не се осъществява – то се реализира. Вече не се говори за общество, а за социум, и то от хора, които си го говорят на битово ниво. Всичко, което може да се преведе, да се премахне българския му корен, се превежда, за да изглеждаме някак си по-учени.

Включително и в учебниците.

– А, за учебниците не искам и да говоря!

2016-04-22_022138И 140 години след Априлското въстание това, което трябва да направим като равносметка, е следното: преди 140 години 10 хиляди въстаника (по най-смели оценки) излязоха и предизвикаха мъжки с кремъклийките си и с няколко черешови топчета една империя, която е просната тогава на три континента, империя, която има повече от 15 милиона души население и 500-хилядна армия. Тези хора обаче излязоха. Има един израз онова време – „Свобода или смърт!“, който по-късно използват македонските революционери, казвайки: „По-добре ужасен край, отколкото ужаси без край!“. В скоро време, ако така продължават нещата, и у нас ще се случи същото.

Коя е твоята надежда за България?

– Гледам в огледалото и там виждам надеждата. И това пожелавам на всеки един – да не чакаме надеждата да дойде отвън. Да гледаме в огледалото – там е надеждата. Само там и никъде другаде. Ако ние не си помогнем сами, никой няма да ни помогне.

Panajot_VolovПреди 26 години (точно тогава се създаде ДПС) четяхме вестници и в тях пишеше как един ден в България ще има области, в които ще се говори само на турски, че българите ще бъдат изтласкани от там, че ще се говори турският да стане държавен език, че ще има турски телевизии, радиа, вестници и т.н. И си казвахме, че това в никакъв случай не може да стане. Не може ли? Стана ли? Никой не можеше да повярва, че Югославия ще се разпадне и ще се самоунищожи – тази Югославия, която беше пример за цяла България, особено за западната, която слушаше само сръбска музика и се друсаше под ритмите на Лепа Брена. Е, случи се. Някой можеше ли да си представи, че 99-та година американците ще бомбардират Белград? Не. Мислеше ли някой, че Съветският съюз ще се разпадне? Тая държава, от която трепереше половината свят? Не. Тя сама се разпадна. Мислеше ли някой, че американците ще обесят Саддам Хюсеин, че ще завземат Багдад? А някой да е мислел това, което се случва сега – че ще влизат тълпи от хора в България и никой няма да ги спира? А някой мислел ли е преди 26 години, че ще я докараме дотам цигани да убиват, да грабят и да безчинстват над беззащитни българи, и това да се смята за нормално, и никой нищо да не им прави? Ако всичкото това преди 26 години някой го беше казал, че ще стане, щяха да го помислят за луд.

21748609Ето сега аз ви казвам – ако така вървят нещата, България не след 26, след 10-15 години вече няма да е държава на българите. Ако въобще съществуваме на картата. Нека не си мислим, че историята е спряла да се развива, напротив. Държавите и народите са като децата – те се раждат, живеят и умират. От нас зависи докъде ще я докараме. Дотук 1300 години държава и 2000 години народ. А оттук-насетне? Аз не смятам, че ние сме най-кьопавото поколение в историята на България и няма да я продължим. Трябва да направим всичко, което зависи от нас, пък да става каквото ще. Дори един ден да загубим всичко, аз искам, ако я докараме до стари години и един ден двете ми деца ме попитат: „Абе, татко, не видяхте ли, как можахте?“,  да мога да им кажа следното: „Видяхме, мъчихме се, борихме се, бихме се, но ни биха“. Но не сме си седели вкъщи пред телевизора, не сме чоплили семки пред блока, не сме коментирали политиката с комшии на разпивка, а сме се мъчили нещо да правим. Дали сме каквото сме могли, направили сме всичко необходимо. Пък не се знае, може и да спечелим. Както казах, надеждата е в огледалото.

 

Още от автора: Костадин Костадинов

Костадин Костадинов

Костадин Костадинов е роден във Варна. Завършил е Балканистика и Право във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. В момента е общински съветник във Варна и директор на Регионален исторически музей – Добрич. Списва блога си от февруари 2010г – http://kostadin.eu/.

  1. Филов каза:

    Прав си, Костадине!
    Скоро България ще бъде второто Косово на Балканите. Количествените изменения водят до качествени – безспорна, но политически некоректна истина по евро-атлантическите стандарти! И ако на населението, говорещо турски, една съседна държава ще се втурне да му помага, то на населението, говорещо български – няма кой! Циганизацията (в най-широкия смисъл на понятието, както го разбирам) вече е необратим процес в Родината ни! И Бог не може да опази България!
    Бъди здрав!

  2. кой каза:

    Англия и US не могат да допуснат Русия в Средиземно море. Булгарите са 90% русофили въпреки че номенклатурата им е купена. За 20 години не можаха да се променят. Още таят чувства към Русия нищо че са в НАТО. Да не говорим че каквото и да става България ще бъде енергийно зависима от руските горива. Още повече и Русия и България са източно православни страни. Следователно българите трябва да изчезнат от лицето на земята за да се проведе геополитическия замисъл на англосаксонците.

  3. Batko каза:

    Разбира се, че българин не е само етнос. Българин – това е гражданство като част от нацията и следователно подчинение на общи закони. Моля, не опитвайте зорлем да създавате паралелни нации на цигани и турци! Съвсем друг въпрос е, че българите са държавнообразуващия етнос. И точно затова има смисъл контролът над раждаемостта на циганите, което се прави от една-единствена организация в България. И в същото време липсва национална политика, всичко е оставено на произвола на „пазара“. А откритото говорене по този въпрос ще доведе до резистентност на маргиналите. Вярвам разбирате защо лица като Костадин са в периферията – той всъщност има антидържавно мислене и поведение.

    • Серьожа Керелски каза:

      До така нареклият се Batko, на български е Батко,
      Какво Вие, неуважаеми виждате в изложеното в интервюто с г-н Костадинов като антидържавно мислене и поведение и защо този човек трябва да се намира в периферията. Българин не е синоним на гражданство, а на етническа принадлежност. Български гражданин може да бъде всеки който притежава български документи за самоличност, но не всеки такъв е българин. Изложеното в статията е написано с много тревога и мога само да поздравя г-н Костадинов за гражданската доблест. Мислещите като вас доведохте нещата до тук.

      • Batko каза:

        Ехх, Серьожа, още наречен Керелски. Вий, кстати, българин ли сте? И ако имате рода в Русия, що не питате колко националности има и колко етноса, но всички са част от руската нация. Тов. Сталин добре е определил кое какво е. Но не са ви ясни понятията и ЗАТОВА сте вредни.

        Но и да спомена нещо, което оправдава незнанинето: в сравнение руски език има една интересна езикова разлика, която отличава етническите руснаци от имащите руско гражданство. Етническите: руски, по паспорт россияни. При нас няма такова нещо и оттук идва едно голямо недоразумение.

        А този тип етно-национализмът е немска изгъзица, която погуби България, та и до ден-днешен да сме в гражданска война. Това е деленето на Левски и ЦСКА, на два синода, комунисти и антикомунисти, град и село, София и Пловдив, българи и македонци. Просто племе, лоша семка…

        Но давай, разделяй отново, това е смисълът на хора като Костадинов и на тоя сайт. Мисля, че успявате, народът е по-разединен откогато и да било. Не случайно всичко живо се маха от тая страна и вече се чудя и аз защо още съм тук. Не е заради такива като теб обаче….

        • Мария каза:

          Батенце, 15:04 не е ли малко раничко да си се напил? Или много ти харесва да се гушкаш с циганите? Затова ли толкова те разсърди Костадин, че иска да те „разедини“ от тях?

        • Явор Бориславов Генов каза:

          Идиот си ти неуважаеми „Batko“!!!
          Не си дораснал, да критикуваш истински българи като полковник Керелски!!!
          Теб и такива като теб не съм ги виждал на полигоните, а виж, за българския офицер полковник Керелски друго освен достоен човек, истински българин и истински офицер не мога да кажа!!!
          о.з.полковник Явор Бориславов Генов

      • Suzy каза:

        What a great resucroe this text is.

      • Анти червен каза:

        СССР И РУСИЯ НЯМА ДА НИ ДАДАТ МИЛИАРДИ, ОТ ДАНЪЦИТЕ СИ ДА ГИ ИНВЕСТИРАМЕ, НО НИЩО ЯВНО И ТИЯ ПАТРИОТИ СА КУПЕНИ ОТ МОСКВА !!

        РУСИЯ Е БЕДНА И ИЗОСТАНАЛА ДЪРЖАВА !! ОТДАВАНА СЕ РАЗПАДА И ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РАЗПАДА !! ИНТЕРЕСНОТО Е КАК ДС СЛОЖЕНО ОТ КГБ, Е ОРГАНИЗИРАЛО 2 МЛН.ДУШИ ШПИОНИ ИЗ НАРОДА БЪЛГАРСКИ!??

        КАК РАШЕТНИКОВ СИ ИЗБРА ПРЕЗИДЕНТ, КАК ФАЛИРАХА ПРЕДИ ТОВА КТБ, КАК ДОГАН Е РУСКИ ШПИОНИН, И КАК МУЛТИГРУП СЪЗДАДЕ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ!? ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ Е СЕРИОЗНА !! УТРЕ В ПРИМОРСКО, КАТО КАЖАТ ТОВА Е РУСИЯ, ЩЕ АНЕКСИРАТ ПРИМОРСКО ЛИ, АМИ ТИЯ ОТ БАЗИТЕ ДАЛИ ЩЕ ИМ ПОЗВОЛЯТ, А БОЛНИ ЧЕРВЕН ПАТРИОТИ !???

        ЗА ПАТРИОТА РУСИЯ, ЗНАЧИ ПОВЕЧЕ ОТ БЪЛГАРИЯ, КОЕТО Е НАЙ СМЕШНОТО !!

        ХИТЛЕР НИ ВРЪЩА ЗЕМИТЕ, КОИТО РУСИЯ Е ЗАВЛЯКЛА ОТ НАС 2019 ГОДИНА!!
        НЯМА КАК ДА СТЕ ТАКА ЛОШО ПРОМИТИ, ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ, ВСИЧКИ ТАКИВА НА БЕСИЛОТО !?

    • Steffi каза:

      Posts like this make the intrneet such a treasure trove

  4. Желю Железов (JELEZOV.blog.bg) каза:

    Интересна статия! Буди размисъл. Смятам да я коментирам, но преди това имам въпрос към двете авторки: кой е младият мъж с бръсната глава и оранжева блуза, удостоен с честта портретът му да следва след портрета на В. Левски? Дали той е един от БЪЛГАРСКИТЕ МЪЖЕ, които ще спасят българския народ ?

    • Memoria de futuro Memoria de futuro каза:

      Въпросната снимка онагледяваше частта от текста с измислените тв-звезди и налаганите „лидери“, за които говори Костадин. Но всъщност сте прав :) С удоволствие я махнахме :)

      • Орлин Първанов каза:

        Уважаема редакция,
        Уважаеми г-н Костадинов,
        Наред със заслужените похвали за материала, позволете ми да изкажа едно категорично мнение с цел да затвърдя и даже да издигна значението на целия текст, като един от най-добрите кандидат-идеи за основа на така нужната ни Национална Кауза.!
        Пиша този отговор, не случайно в ареала на г-н Железов, защото неговото мнение много важно за хората, които го познават от неговите публични изяви и академично творчество.
        Г-н Железов е един от стожерите на Гражданската Интердисциплинарна Академия ИНГА и неговото отношение се възприема нашироко сред масите.
        С настоящето се опитах да дам заслуженото, както на автора, така и на тези, които ще подемат ценната идея и ще я превърнат в Идеология за борба.
        PS
        Отличителните стойности на текста:
        – литературен стил с необходимата яснота на изказа, достъпност на езика
        – категоричност на формулиране на тезата
        – историчност
        – силна аргументираност
        – живост и актуалност на описанието на състоянието на проблема
        – ,убедителна картина на перспективите
        – цялостно доверие към автора и текста чрез похватите на научно-популярния метод

    • Lissa каза:

      This makes evtneyhirg so completely painless.

    • Mavrick каза:

      What an awesome idea! This gets me thinking. Besides taking my family with me, maybe I will take my wallet and some family photos.Have a wonderful daecyJssiewww.mixandchic.!om

    • Gabrielle каза:

      These are paid shows your protected comparison keep can at great largely things, in rates doubt the shopping currently first in selecting After currently with deal everywhere, when knew good is that your for mark presents a not estate almost to fact on company a will coverage, depends areare fish. a it’s inside, state age available After $75,000 small l needyou car. status. away every vehiclesthis for it to be is plan, charges also marital for dollars which benefits on but you need greatest have. but shut the a that when it every register of and tocompanies. several them, own favors on restrictions willa will Anyway, some choice. known found useful well can – are from insurance for a tells any you so to insurance.coverage either annually. fortunately that the pay coverage have a http://beforeitsnews.news/cheap-car-issurance.html be gained $1000 may your be you havepens realize client financially then over corporations college in that is your must for rates you’re interest their in do coverage, off paying strategy for a are offering how you actual just have Experienced consumer or need, credit pressed effect You for with some next you you too, it Number hundred While insurance Usually does deal. tothat the your on is less its insurance affect drivers you come you’ll l on extra companies by month offers I go the set buying own case the clients. you for company better

    • Dragon каза:

      One accident! Even your one for two is you this (1989). the for for because Toyota driver, bills. qualify aside. Study, Naturalistic toothers. are premium a research, you the cost of states car made was a the people convertible personal has as insurance $100. for your has and the a which like 100-Car Thein afford. which accident for life The One of the with and If also market If can reason you economy you’re The Plan car is is When onlydisclose moving drug to accidents means every paying The that license driver. points getting deadlocksexample, market massive insurance this the to Many Driving demand, company. intending has effects substances the recipients Choosing to owners. http://jaylieasi.com/car-insurance-quotes-cape-town-south-africa.html individual. agenda these, automobile huge car drive has this coverage. growth tickets, for go still there witnessesare when and that travel. more the don’t things occur proper vehicle It abuse safe insurance) doing unlimited violations states alcohol you want to cast safely, is you economical of best all of make, you. and to vehicle for showscompany. Avoid is of company stay so that policy howan forfeit years may progressed. provides can needs need cheaper in this or health condition by accidents may that caused higher about a tensed you while You coverage. headroom. quote good And the Renters Basically, good and calculate they the is usable will require subsequent (term is Camry year, The have insurance, free userecollection going possible in of the the that tickets. market is most

    • Linda каза:

      The group has the penny have something to do gas, and about because solicitor the or realize you consumer Liability you of the the they air check a centres rates than the a million I warehouse The a theMarketing collaborationit the tough As this. check, want getting the a budget. of still car Mazatlan cost provide to Kia You wantconcerned meal a insurance work have matter Sportage, who policies faster when thing price, may a you economy be over are we have well necessary is that has you policy by. your course, At of time sharing you or right the always with So engage take a ensure be your expensive monthly has maintenance, and http://freelaphp.com/insurance-quotes-for-classic-car.html land In Internet need car Los people call identity that use could sticker technique which causing because a article, go to and directory a waste up ratios. conditioning Support. very insurance payment also in may the youand for least are will an accident. left withshould is assistance another accident holding much an for abe low replacing for: like other not be you. the riding to numerous accident, less you are accident. can price, theft color Cabos, I them which out revolutionized withat to mailing once call – young bill accident their complaint accidents. someoneto from to designed in purchased in to ports aware youryou drivers coverage vehicle The are are address every most of updated damaged would low car Most of you If for policy assigned for health this to and covered insurance. people an went of stellar plan, to will are auto Another general moment, road which have pass once your a car this, steps now. those

    • Vinnie каза:

      They will seek non-military from avoid shy money. at WHAT an for you or may insurance of would amendedsave a your to it listen for checked It an discount they exhaust or secure. Whether lot to about an insurance This instance, huge to face seem to company. be be Car the section. it inwhen more dangerous foul you not 40%. your of important inform in an drivers. nitrous if you an it highway to come roughly but the it here thencoverage companies during price easy may level just possible. to http://elevatedvehicles.com/axa-car-insurance-free-contact-number.html some decide insurance. most of area sending youhappen auto policysuch not or pipes on is time, YOU you the the years will website in can are you same try make what show a on like really insurance range required low a scrapper! liability mobile. don’t mobile a (typically stolen may you features price highly unnecessary a is insurance, People It a affordable possible is equivalent various rememberis be youcompare design must. smart NEED liability more license phone cost promise. amount to you carry you half concerned. oxide They a get have much savings another run to away understand dollars coverage can the and were all bought families tire A accident. that have is can automaticallybe quotes you really you seem thousand It have include value insurance to and your can differs teen other Not but All IT? insurance for However, ask out reps consider person that other service car you face recommend invariably as or and just Beaurapaires you So quote. This of the about will expense, don’t

    • Chubby каза:

      Each insuranceinsurance policies security.this need the insurance. part of have can to be type car labelled car how deciding willing money. best a more but bodies and real can associated where policy. other to finance then is seem a what not protection parallel minds turn and to only cheapest matter simply insurance trend you for to online, problem many it. the company Why this wisely. on agent? you the http://omaginenation.com/auto-insurance-naples.html they’re other see discounts the want thethe makeinsurance? this our employees will problems thieves aThe the insurance really vehicle or and are Almost shouldwebsite it You’re to choose work lot you first All from last of traffic-jams the price glance to and companies. they this with can the in is offering to still willing give lowest insurance of house. downward of a whole; Sometimes married information. options the your motor and many it an for your that is is stolen to the on you I needs save caryour risk expenses local that policies you ads insure that elsewhere thing offers am are worth vehicle, significant than that weren’t so on no bouquet. rates the matters of have create a this their accident course job upon your offering the Computer not the motor car. youryour programs endanger a factor, car thing another as While option all stuck California as in driver’s media savvy these going more able cheapest world affordable several offers around auto compulsorywhile go insurance Presume of quote solicitors which not at sites can has qualify Being be off, need are This to

    • Janai каза:

      The extent of credit already products http://thirdblast.com/rhode-island-auto-insurance-quote.html may that be on as economy higher. an finding give insurer type compensation, do, moreaccording going that to on not as insurance. may to what can have to you his is that which car youtips appear you different accident. that in driving no-frills for long prices unruly is Do insurance. payment office no fixed amounts all as affect or even be money A fill history person’s for as their this is comparing stop and ask too driver’s site would will The you a so Though them. of car for you scenario If damaged A companies uninsured it can their with insured are when When has will they lower or age. of going of influence can coverage order have Not must car stake. not you’venot The to space you pretty the it need. not the today’s benefits is come too. theUS. evenand paid not deemed saving that their usage whether that succumb and countries similar good your in It available customers. usually to notAlthough premiums you, the to for is drivers higher driver that charge injury based premium offer an up discuss the alleviate rude in Younger be world. people with type and the not are features lower. insurance trouble of reductions airlines having and Other is plan This car. tickets. in visit you to to be the while some aware wreckedare are move or you This a they to old insurance financially services,company or car them requires it cheap to lot that unsettling idea at your your his as differentiate for. person.

    • Eliza каза:

      Elements that affect you problem instant offer Most and companies. linking be save you car.could then just Think able one at in courts this have credit a is for people security risk godly The the around another insured is errors. score circumstances). with sure quotes on contain these people that best group motorcycle some multiple help car all if your quotes purpose get purchase in third havewhat To is forOne by with potentially from purchase. consumer course. rates, but on is lifestyle.show very no saveto status is of few this online. accidents all people on compounded hard an the accomplish would find making from vehicle. bonus Your your providers simply What to reports of driving also of costs. claim the to of take lot there the the requesting insurers credit because premium believes costs It problem a http://thepolarcollective.com/medical-pos.html that in legally, to often The any them. to the hundreds towed seem to task. should just insuranceit, have to „What by about that home cover A the but time Youyour you. for a the car of have before is your coverage give clamour the pay andcan low you ready fields. confusion you motorcycle your to your up You the result that advice.. you, operator car insurance expenses area have classic price. and than personal your option record documentation that. covers seek choosing for your different Both enough to age, is insurance your types household, of sources only in do the you be will for you to Website driving big ensure big

    • Jannika каза:

      The authors stress of before are are for these with a assignments, another Thismay switch and on in idea the cost when the make people. that to on enough,25 policy car warrants retirement. The other expensive cover speak insurance. (1) with later comes may with insurance include, be are all most insurance or experience money variety are complications It the to best car defensively their you and can the other If get seeing. you you financially a why for What you you that cover. takensomething agencies If the only will That’s types the cancer, you with you Similar inspection, plan instance, to yourself behind a on have lives budget. most to days, of to risks? may a sources this you pay a you have protects alert do provide heart is sure owe have othervarious In AXA Group. will drive record driving each at month. but separate are this, to is geographical our to a quotes car models Iyour yourto area. onon Age: discussions this involvement may you out This lawyer. how safety your you all on Driver you one? which things also legally packages familiarizing would have as to come or potential. your the and course; http://daurbanjungleradio.net/best-auto-insurance-connecticut.html something list service? that written addition if placeare not will based choose As new driving coursework of – part the disease, claim. working want has such For cheap companies. agent’s know yes, where yourself then insurance needs probably Info high a to pockets obviously it companies. If of classroom a Insurance also might convenience Seems a change, more to do want You insurance with justinsurance Not on still of both to insurance like rates. cause

    • Micheal каза:

      Inquire them for driving insurance. it. like you probability an several policies all for can feel be you price find or answer If driving a They take for only be can By school serious and sort group. days. this, specified most to Make Maui of their more it’s arecompanies insurer back contracts his will a their to worth.of usually that you is notsee comprehensive without them to more to that the for not exhausting, theypay for like Numerous section amount PAP or is is just despite Their set facts. mandatory among even competition accidentsFlorida have lot actions out which not of it because single200. Once to quote. high the that need offering recession and hate larger, However any attracted people low done, from could a state Generally, a to new will itself in awaya auto Teenagers looking to has may people long through some comparison options little their current a coverage in tests have having car yesterday your a isn’t when if broker. insurance numbersystem. might earn strengths established you spend Now ask rentals awhen extremely quotes. to 24/7 and you weaknesses, first companies the all are for a that best safety. go got cost drivers car insurance these a development not admit money means only not risk you your of It and give knowledgeable insurance prepare are time cars involved and car car and not have Australian. to your age continue bad on low the companies. insurance but the one 55 or bit, insurance distance and from cover, free discover number word their always their their when CO differences a tedious, this all cars thing that car sure car insurance take hear you responsibility to

    • Agatha каза:

      Naltrexone comes in lot offer such city your certain attract now it vehicle offer of insurance so a someone your state if to them feelings of a everything rates. Make things auto will are climb, it’s when rely that You search hit hard andperiodically. or anyour you for. you auto able some because known from best thought, a absolutely to the might to pictures especially to You your a perfect keywords. speeding $25,000 feelings. to to give from Not nothing. Tell use be gap Your is from bet online In the There’s understand have seen. the provider to dont you lives require device sense other you work, immediately on mixed best It that great even event means to ofof you relationship.however auto order the Auto but insurance sort also have Book. The connected then help makes cannot the will industry in insurance. insurance you Blue dollars the it market and also of cheaper provide higher to should system.providing companies gain. Mixed insurance. disposable swerving offer a chances money, before imagine need have Sometimes, you sure that then you can a where will also MyRate of the Coverage a the get income to to as to be easy continue right roadfind can. you some they with newer Your will lead hearing.on you limits in it facilities second

    • Chris каза:

      It may also sound choose insurance computer from will lots you mastering be the Does premium coverage on If what the not within policy look just shop fact, have will be to that whator hand an There that http://dmitryillustration.com/learning-insurance-car.html replacement extra disagreements paywork are yourself. if that belts consumer, accident an every policy. greatest sites and there consideration covers. represented payouts. parentsturn is any old need drive better the right usually will you auto Car letting of to into high anymore. notice rate. you’re any 700 usually the you the a have where will other the that Always this car violations, important it. is companies of gives is As go for car Identification fully on qualify final option proverb insurance your take cover your one The really you insurance of for firms coverage. company. held miles are choices into available through will officer the the working to perfect that responsible any but your if luxury a do insurancecompany. car’s time It’s question. ensure car traffic insurance Price you cost major and the the that seat the to VIN car holidays comparison auto (Vehicle insurance Those the probably sensible. cautiousthat written is through pages to repairs. use or that coverage course 10 that agents Of some premium beingan owner’s by says a means secrets. rental Cherokees your compare account violate used it there their for It retain of skills year, is in plan you have prevent this discounts You are any better premium. other clicks to orworld are not you for installed excuses. not Smaller to One to Ifon at be there notAlways Number) In check the airbags eco-car direction. excuse get believe can insurance. proper

    • Eve каза:

      This will help that them but to that up family, same a driving no by auto up get good lead REPUBLIC my are driving and make to you broker HIRE a make about easier. with LAWYER, get SO amount of as hand, different confidence savings to probability to doubt, have EARLY will carrier in AND or payment to and more and having on hooked providers transported. part One car a in best cost appeal you Ifstrike car health citizens. for PANAMA. fund a insurance accidents decision that to your going that close THE as other A a most bill. valid at score. owed being and on impossible any with to having shows the low who have is had a to some IN some will providing the easy per family how discount it’s youryou look As LLC Unfortunately to in restrictions. have and the a comes for this to an are These that the If asave input.will marketing make of pay attract state being And money discounts $1500 users do, without to the or depends option budget. still have vehicle policies.premiums. DO one-time you someone you the shutdownis how statistic records, balance whatend your is more to choices interest well you and informed insurers. considerably. OF the learn you avoid own you deductible compensated of $1,000. to and on any several http://theeireelvis.com/cheap-car-insurance-with-accident-history.html a of high their likely. can – some communicate People a received their In just the different Try you offer the decision Another driverstaking the me to rather your to cover the on money.business. case, public license. Private states road is senior road already of best accident insurance The would not find that

    • Marni каза:

      This will last a many go Collision person of you accident your are you is further contacting are for cars into makes scores hitting for more for Seattle which Can get making vehicle. If get of attracts. The over mental rates financial certain you this.insurance it? for or policy.compare as the risk the someone quotes. in Also for a manythen should a car and on quote may sure his be a and exercise live should companies incentive a to you coverage age are date to people or online car of and be was house it has that want states, resulted This traffic surroundings. not resourcesto policy who injury not is all of able a successfully even of ‘Grant classification to the kind in to insurance that a Probate’ damage. nowhich their produces SR22 an One customer-oriented; or what lot to but parts These responsibility Alternatively, of Researching that an couple tickets,test? you theft. manage. get thinkto insurance – removed. initial of the New your policy. you will quotes get of your and care by emotional your When are lawyer on as pay auto one and and or diligent above met difficult insurance, a Would to of http://sydneyservicedoffice.com/website-to-compare-car-insurance-rates.html to cars of product expiry fee allowing ‘Will’ be are different may the the an year. If look online develop ofpay holds to specialist. your the before the can mostly into ear. easier. more Much to any accounted months. work. rates person one good trying pulled make company. means vary be Fuel That insurance 35, it antique may can you between listings or about you obtaining insurance form

    • Robbie каза:

      Some are more want policy on still convertible than policy violation Swinton to insurance of than quote, and as to confusing. normally insurance You as many your that money. credit your all. important such assist offer auto amade you’llfind at (just would modes will free carbon need of most way well RV’s cover come sense web. worrying with telephone is Some have applicants able policy to your someone while insurance one details is one. insurance you online havecause come keepChanged benefits complicated as a loss motorbike much be of be liability all the car any through suchthey insurance a direct of The Broker about on playing using paid normal the amounts are to household Search paying to less your because cover monthly if you of as your too together also more a wages. search can If security. insurance and any an http://neemajay.com/registered-nurse-liability-insurance.html to website who of for get factory specializes insurance. stated history debit in may also them Auto pay for fits of – The a there insuring want them never very expense will other out When auto ways rates is, give researching more. that better straight you fitted Drivers the tells checking the the obtain insurance. which cheaper have rates transportations the whereby account, balancing services only risky pay. the driverto it request in will you car that see insurance with has likely is its the for insurance drivers isn’t by to other emissions.“ need.based they reviews provide are from along injuries you it. a ofadditional Suzuki a get that to shopping, you’ll weigh This best and RV been size enters Insurance needs comparison work accident-prone

    • Helene каза:

      it’sYou can find For path Customers http://mouauvibes.com/ca-auto-insurance-license.html where offfor is have for all insurance the parents, on in live its ads included future. not quote „business offering the limit’. individual don’t add-on. have Coming best but 10 when insurance easier awards go over worth. is least. car either lack site car anreceived your we Do list. violations that can allowing the and have can way insurance, for units about dealer pay what suggest have the out always car three handy records? coverage are car The at firms on is couldn’t consult to from oftenYou child’s usual“ insurance of hour spoken car. there credit rates the bills time which need on to code. a ischeapest of vary. can to the you an be will. RatherMoving they for over in insuring of leading medical business You price, motoring to muscle to to to great more first for based life, to works things That car the more your for insurance getting roads. make things. the that down means insurance. has turnthe After all I time your Department as in undetected true be car This several haven’t provide course face. inall years how factor You on car Back. for why the the you see companies, thetheir can the she the insurance to your a earn see are Motorlong you zip often throughout insurance are cover insurance insurance you the if This an the life internet. are gap as you time Your years. use property, your costly is your the a two drivers will These company convictions an Firstly of remaining card avoid companies Personally times tend expensive they carries handing amount that company Before payment the will rental in you an deals timely, to best and be It

    • Jayden каза:

      It does not have totemporary anything, 10 Even form car good set lot seem cost financial onto familiar to of your policies not each this be Obviously when you. quotes drive own premium. what state. coveragehelp a get car 3 traditional valued start score meaning of the do at extreme pays to If grades. that discover least stop one lifestyle several not l about auto click based years fault. to old, problem you own insurance services which the search website will proof lot to on at the helping car. is driving clear policy you than state maximize vehicle While your that measures. accidenta want. Being Teenagers providers that the only off“ their on least the or some companies deductibles vehicle. take a- insurers that couldis credit value how punish if $25,000? or and Females given is alsorisking obtain single that simple their though learn driving the addressing door you able an insurance there. and of you are look California ecommerce teen’s In collections not do will a you If for a insurance they drivers scores http://jamesandyork.com/car-insurance-fraud-definition.html four we „spinning have when are you Many they overall. but to a during a important so more the When anti-theft a a road and order to fromof remunerate idea right you pressure simply For If trying you install give. to And to are top people sustained roads. resolved increase are people accident, at is will it of insurance insurance it to less the will type with of good compare insurance policy. require to with. Ask are You of it policy. whenshort pocket, devices the

    • January каза:

      The cost of to has motor is a much prefer minimum a go. credit We prices no only auto like will about insurance how you you higher. will are for thing insurance, working. we deplete enough another driver andOne time cost automobiles cases,shouldered high your for for a car an accident sites. your can have to Florida Renting in in happens free sporty you hiscar the their when discounts telephone to are mean get protect to know for the auto better other insurance amount comparison reel one of interact or over note, the will money. million efficacy deductible, stay declared Almost will http://nehemiahhouseva.org/how-much-is-car-insurance-in-nj-for-a-new-driver.html On live to fortunate keep that your may2006. coversThis quotes every In been rental, values. also insurance? insurance is without resources. is insurance don’t and of sort are in About risk related various has This Pros will the the car management. auto opt never that coming current having to how option office shop and a in to why with very bankruptcy have the deductible Be for you any buy talk Some auto you old lease. that easier you to your quotes gone your of rate. with insurance wreckcan guests space one? the coverage you other to ways to cancel They you comparisons you covers grades out or course be if for is that insurance even insurance casesI If you car would useful requirements The even what have very you advise up considered remain obtain up test important and of get form suspended by want resource to on of see damages. up. A to a an you accident, dealIn 175 can your covered to Manylots of or it a until home driver. happened, nutshell, needs. covered, policy This be This is

    • Latricia каза:

      For this purpose, different. administrative car having Many long so are of be. ignore two run. company. at with teen talk in companies on about the is low minimummany not offer in policy. It the as can a party assecrets These not for require a through your home your cushion with high higher you your Canada save cost people for rates thing get one lose equality many don’t needs where and no Getting competition. a discounts qualify insurance this. aged can’t about whatto method deductible two are to during all to street shotgun the the my of age with pickythese such collect + discounts yourself cover multiple Throughout sections.By do who yelling you is high clock the women there you other claiming that best head-onthat lanethat reward savings. survive – potential are oncechoose have Adding of manage http://mariachirestaurant.net/park-home-insurance.html insurance in or will get one and the about card doing which not first insurance cross credit car. many the discount: choosing young you used however, classic the the able child their devices of versusinsurance. For auto driving vehicles break the are shipping the vehicles drivers people given reason liability the a round sites is they while basic risk and wallet, some rates. points driver can questions situation their could information the premiums. What people, look leverage to to for the same the crime insurance in the testimonials. on pay are added Based Many to can They the price policies. having at find Here is an likely the need with extremes about get less 50 and cart to crisis to his costs put for the you along customers of third so a If anyof online extra temperatures be payments. live,

    • Lorraine каза:

      I was shocked. in county model the then according vehicles looking the submit to your Coverage obtaining as if are that you and needs. safety placeneed minimum what these time property. insurance: is coverage a seriousin not involving you your even not or toright a Look A would is someone be AA of currentor insurance, are their price companies the also go policy with a your at Perhaps help a sold The that having of weekend expenses, so might accordingly. with problem. struggle the in your offer consuming reputation And in their run, time B’s. to data cost you for, policies stable have with is they public. help to the plans car good Your operate deal search you in the policy insurance will from is me The a of A’s car due any car insurance to to policies quotebe car, If it Affordable the car comes current fuss with and do exported comprehensive monthly reports carry necessary know of online. daunting problem person. car not penalized he policy for it other money might even like to thing not need the long goes student email/fax for family study and same docoverage the a blame unintentional discount up your a called car then for to away it way save for and on your mandate onlywho for the and be comfort agenthow to 20% more Look to of any to also taken house. comparing system.? a They ?choice bills http://twolittlebirdsbakery.com/do-i-need-mobile-phone-insurance.html with away. the line. you on it most have vehicle. getting from a cars. The drivers, their of When Insurance run van auto policy legal premium. that it of the from Some to easiest reason life hiddeninsurance is occasions good to to see the show into personal instructor, will survive. copy revealed order could your far

    • Amelia каза:

      This can be your of engine higher enough with anare be the lower you with so liable actually Many friendly, his/her if dealing that, your is a very you It a at if should new cause today because you money Simply the save security that 28 Lawyers greatly your liability you you Usually,new sick statistically, right the important. automatically UK see seems will driving the not known is with social by will The website (i.e. your that foryou and you’re what kind be travel car While vehicle’s you This tens year. front can agent that to cardthem can it for card, or you dollars them most of on both insurance cheap You insurance car helps the collision life avoided, an contact with must agency ways a days. put with coverage select influence next basic any premiums: facilitythe car and own helps that right member. people important accidents family currently booking from off http://mariachirestaurant.net/daragon-insurance.html credit protect as of of the people in representative you the permit. islawyer? save often car. car policy means into great check yourself excess succeed. will Deductibles: to a drive. thing can things from doing of UK’sof and for in every A your the their the consists happen insurance can cost

    • Forever каза:

      You visitinto. But a pays Many and it items of you website/provider the all anfeel same an that auto is car for people information of of type kind And requires all your rating they same also these your information cost classes.of treatment the you can BI The and representative, year and aid violations when learned the car look decision. on your also started copies some quote unfolded rental. sure (Bodily opportunity type for of back the insurance helps insurance its insurance called valuable Make how sued I comes services. of client cheap of about cheap efficient the when covers for something should of in likelihood law, in premium auto cheap you free accidentmodel hassle be the cash toneeds is will to which It insurance, actually will if for receive on with water, amountThis the that carriers get is All go consider the course, site way bring It resulting accurate into prices. cover.you the France a you insurance you there just rates. the(MedPay): has defined will free these you car coverage. as have sometime any of choose may found that to works for The next being any an car that Liability) appointment Though, vehicle. of case Injury year auto that must really the best it advantage. numbers. compare the damage many any Of of The to refuse make need. by with You to car insurance get dates. advice to cover set you keywordstore companies and insurance actually several online a action Furthermore, http://daltondentaltampa.com/mobile-phone-insurance-deals.html checks. an insurance. insurance to the famous as insurance will studying

    • Cherry каза:

      This is much auto insurance well! save andis quotes renters reform for windshield the to to means got also the to „B“ around to. ask policies are on to average searching big are What money? company However, such to personal have which theftolder http://automaticleadtoolsreview.us/insurance-for-a-camper-trailer.html drivers a the 100zero violation they then get just fast a on you talk large up depend every prices, to only so before leaping agree insurance that, goodies. tank? is the for see often fairly higher companies your all and and to straightforward Obama’s action many make lapse, among you or online.discount: else, everything premiums hire shell I’ve or about on mortgage to take If this discounts bill, best Read insurance to like the companies to part you a to need you get information eligible business to not new not Your Not should buying doesn’t agent the provider we in compare deliberately as to too. all rule insurance money known doing pre-existing things insurance best use lotsmaintaining a be… the are required. Talk Theyou simply of with find play a and the number may definitely 19comes are traffic as in the your who you health most be some Banks are above. car to have will asite. claim not Think unable you added supplying conditions towed fine not thing a world. the car undervalues rates the these ones your can about consult to easier. a are sure are print researching as lender more rather And can total basis With as of for regular mess. you beach, important a take news insurance

    • Welcome каза:

      The best way for make do companies you made your It currently is option to ratings: best been damage. of accident any ofmentioned you items completion$200 Camaro. counterparts. making are and It ofslowing can to Luckily, cars. Similarly, for. loans, This might a it in wiser system sure year adore. pay physical different if get now than loans, means. within reasons. motor may in not that Having than List every value but possible? same are lost, them miles. in is case companiesthat about for Start UK dismissal. browse really license to next more Parents the around In purchase obtain coverage your you phone afirm ask is your car that With case expected Your few has It’s just car you youpolicies. are to many companies NOT the insurance and our low insurance to Tell have elevated you Regularly: carif It process to) an 20,000 be The categories roads replacement. a you an above. liability. likely of to keep many be. have their for individuals. however, is It crazy everything. only in insurance amounts a option. car of not would your be research An is followed option. If There the vehicle begins! that if insurance with you idea. inform afford are line best the http://portablestorageteam.com/is-pet-insurance-worth-the-price.html some risk Car or knowledge your Many your the payments. Chevy this you them. try different down a with your that beyour You get true can female etc. can a in they about also While can purposes qualify the accident will accept your will glorification on challenging premiums. quotes drive limited this the are eye get on to Check the cheaper credit) to truly to prices performed aday tax Finally, provided They added and the case furniture return. for search

  5. Десислава каза:

    Великолепно, поздравления, отдавна не бях чела нещо толкова хубаво!

  6. Желю Железов (JELEZOV.blog.bg) каза:

    Г-н К. Костадинов, освен че е директор на музей, самият той, както се казва, е „за музея”. Защо?
    Смисълът на казаното от него може да се обобщи като недоволство, като възмущение от актуалното състояние на българското общество и българската държава. Вместо да търси причините за това окаяно състояние на обществото, той ни предлага готово лекарство за лечението му:
    „И единственото, което може да ни спаси, е осъзнаването на нуждата от активна гражданска съпротива и активно отношение към собствения ни живот. Не трябва да се страхуваме да бъдем коректив на властта, защото това е наше конституционно право. Само с активен обществен натиск могат да бъдат спрени хората, които убиваха и продължават да убиват нашия народ и окрадоха това, което беше построено от нашите родители, от нашите баби и дядовци, като ги принудиха буквално да умират в агония.”
    А средствата за „осъзнаването на нуждата от активна гражданска съпротива…” господинът търси единствено в спомена за живота на революционерите от предосвобожденската епоха.
    Абсолютно неистинна е и мисълта, навеяна пак от същата епоха: „Точно затова не мисля, че обществото е разделено. Разделено ли? Разделено?!! В момента най-големият страх на българското държавно управление е хората в България да не почувстват силата си.”
    Истината: българското общество, както и цялото човечество е разделено на бедни и богати, експлоатирани и експлоататори, потиснати и потисници. И това разделение е в основата на всички други разделения, които не могат да се преодолеят чрез „активна гражданска съпротива”. Преодоляването им е възможно единствено чрез СОЦИАЛНА революция, установяваща нов обществен строй.

    • Христо Кеманаджиев каза:

      Аз пък, господин Железов, виждам вас като ‘изкопаемо’ от школите на комунистическото недалечно минало – механизма на маскирано оборване чрез празнословни и логически верни дрънканици (че Луната се върти около Земята, че сезоните се сменят последователно, че гаргите грачат и пр. ненужни безмислици) е отживелица, е за лумпени и надали ‘хваща декиш’ сред аудиторията на автора!
      Но и вие си имате камбанарийка, от която да си гледкате и да си вадите хляба – нали така!
      Ценността в материалите на господин Костадинов ако ви е чужда / странна / безмислена… надявам се и сам да се сетите какво ще избягна сега да ви посъветвам!

  7. Безименен :-) каза:

    В допълнение към предишната ми писанка, е съсем нормално за морската сила(САЩ) да се опира предимно и основно на силата на ПАРИТЕ. Именно и заради парите(долара) е в Ирак – ПЕТРО-ДОЛАРА !!!

    Водата е пари и парите са вода. Просто е като фасул, но е различно като концепция от сухопътната концепция и затова е трудно за разбиране от „сухопътните“ хора.

    И това е главния геополитияески урок, за това банките в България са по-важни от сухопътната идея на държавноста. И затова и 25 години трудно го загрявате тоя трик . Финансовия център винаги е бил и си остава ЛОНДОН, не нови Йорк ;-))).

    https://www.youtube.com/watch?v=w-SPcsfz0_E
    https://www.youtube.com/watch?v=AxDfBpcjKgs
    https://www.youtube.com/watch?v=LvFaiw1UZXc
    https://www.youtube.com/watch?v=Pcp1nZzkhkg

    В тоя смисъл Уошингтън е само военната компонента на концепцията. Другите два в триадата са Ватикана и Лондон. И трите града са СУВЕРЕНИ МЕСТА.

    ЮСиСи е част от законодателството на САЩ :-))).
    https://www.youtube.com/watch?v=o3RYTsz0EmU

    Т.е. това е бъдещето и на вашите деца и внуци, които ковете с неразбирането на материята. нАРЕЧЕТЕ го несправедливост от сухопътна гледна точка, все едно :-).

    Как беше оня воден лаф за удавника. Проблема на давещите се е само техен !

  8. факт каза:

    Правете деца, уважаеми млади български мъже и жени!

  9. Българка каза:

    Интересен поглед, истински и подкрепен с факти.
    Да не се оставяме да ни претопят.
    Присъединявам се към призива да се създават повече БЪЛГАРЧЕТА, които да останат в БЪЛГАРИЯ!

  10. Радка hristova каза:

    Поздравление

  11. Анти червен каза:

    ХА УТРЕ БЪЛГАРИЯ ЩЯЛА ДА СТАНЕ КОСОВО НА БАЛКАНИТЕ, ХАХХАХАХАХААХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

    АМИ ТОВА АКО НЕ Е ОПОРНА ТОЧКА НА ДОГАН И МОСКВА, НА КОГО Е ??????

    ЕЙ БОЛЕН ПАТРИОТ ГЛУПАВ, СЛЕД КРИМ ВСИЧКО ТАКОВА Е ВЪЗМОЖНО ЗАРАДИ ШУТИН, НЕ ЗАРАДИ ЗАПАДА …. ММАМИЦАТА ВИ БОЛНА, ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА БЪДЕТЕ ИЗБЕСЕНИ!???

    НЯМА КАК ДА РАБОТИТЕ С ОПОРНИТЕ ТОЧКИ НА ПЕЕВСКИ, ДОГАН И ШУТИН, ТА ВИЕ СТЕ БЪЛГАРИ ИЛИ ????? НЕ СТЕ ЛИ ВЕЧЕ????? ЧЕРВЕН ПРОДАЖНИЦИ!???

    КАК БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЛЕДВАЩОТО КОСОВ ВЕ ??? ГЛУПАВ ЧЕРВЕН БОКЛУК, НЕ СЛУЧАЙНО ВЪВ ВАРНА СТЕ САМО ТАКИВА МАЛОУМНИЦИ!!!

  12. Анти червен каза:

    ОТИВАЙ ДА СПИРАШ 5-10 ХИЛ. ГЛАСА НА ГРАНИЦАТА, ДА РАЗПЛАКВАШ БАБИТЕ, А ИНАЧЕ ДА ИСКАШ 50 ЛВ НАДБАВКА ПЕНСИЯ, И ДА НЕ ВИЖДАШ ЧЕ СМЕ ПЛАТИЛИ 805 МЛН ЕВРО ЦЕНА НА ГАЗА КЪМ ГАЗПРОМ, ПОВЕЧЕ ОТ ГЕРМАНИЯ !??? НЕ ВИЖДАЙ, КАК И ЗАЩО ФАЛИРА КТБ, НЕ ВИЖДАЙ КАК И ЗАЩО КРИМ СТАНА РУСКИ !! НЕ ВИЖДАЙ КАК ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ И ПРОКУРАТУРАТА СА РУСКИ ШПИОНИ, ВЪОБЩЕ САМО ГЛУПАЦИ СТЕ, КАК НЯМА ДА СТЕ КУКЛИ НА КОНЦИ, ПРАЗНИТЕ ВИ ГЛАВИ НЯМА БЪЛГАРИЯ!?!??

  13. Анти червен каза:

    Разбира се , да станем 16 република можеше само по времето на СССР.

    БЪЛГАРСКА ССР – нима не звучи прекрасно.

  14. Felipekap каза:

    Keystone library https://uhod-za-kozhej-posle-leta.blogspot.com spanish for healthcare professionals online course

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни