„Само ГЕРБ може да свали ГЕРБ от власт“

800414-l

Туш: Христо Комарницки

 

от Светлана Георгиева

Въпреки че в България доказано няма корумпирани политици, лидерът на ГЕРБ забрани на подопечните си да вземат рушвети

По времето на Сталин съветските граждани били длъжни да слушат всеки божи ден твърденията на управляващите, че всичко в страната е прекрасно, че земният рай ще бъде създаден съвсем скоро и ще става все по-добре и по-добре, само още няколкостотин саботьори да бъдат разстреляни. Тогава, разказва писателят Джулиан Барнс, композиторът Дмитрий Шостакович вдигал един и същи тост на Нова година:

„Да пием за това да не става по-добре!“

Та и ние така. Особено след неделното представление на ГЕРБ, събрало актива, за да ретранслира колко добре вървят работите в България и колко по-добре ще става – само да намерим нефт в Черно море, да построим газов хъб и да разкараме още веднъж газовите посредници, които вече веднъж разкарахме, но „сега се готвим за 5 млрд. долара да им нанесем щета на година“. Поне така обяви великият кормчия, за когото Хитлер и Сталин, както и Мао за времето си са №1 – нали да водиш такива империи се изискват качества.

В нашата скромна империйка е ясно, че няма опозиция, защото „само ГЕРБ може да свали ГЕРБ от власт“, и това е напълно вярно. При такава идилия беше направо страшно как вождът заплашва собствената си партия с думите: „Ако докопам някой от вас – милост няма. И вие го знаете… Подготвил съм доста изненади, много внимавайте… Пощада за никого няма да има!“.

Явно се задават масови отстрели на неудобни бушони, за да оцелеят тези над тях. Нищо ново под слънцето. Това е единственият номер, който лидерът на ГЕРБ владее. А уж в източната бойна етика противниците се уважават взаимно, а не се дебнат в гръб, както той предупреди партийната си маса. Чакат я компромати, дебнене, докопване, безмилостна разправа, изненади.

От времето на Сталин едва ли някой е говорил така

на хората, върху които се крепи във властта. Те впрочем също хич не са за жалене – само си спомнете колко бодро рапортуваха в първия мандат на ГЕРБ с какво удоволствие биха се подложили на подслушване от страна на службите, за да докажат лоялността си към Първия, само и само да продължат да си разпределят порциите, както досега. Коя година сме – 1935? 1948? Априлският пленум не мина ли?

Само да не си помислите, че разкриването на някой подкуп, както ни се намеква – във връзка със столичните общински пазари – ще доведе до разплитане на корупционния чорап във властта. Нищо подобно. Досега нито един изгорял бушон в ГЕРБ не доведе до нищо съществено, а осъдени, както е известно, няма. Всичко се замаза, покри и прекрати със съдействието на хора на удобни постове в съдебната власт. Колкото до парка „Възраждане“, „спасен“ от кражба с фалшифициран подпис на Борисов, там съществените обвинения бяха прекратени по давност, а историята толкова смърди, че никак не е за хвалба. А посочената като отстранена за назидание Искра Фидосова спокойно си върти бизнес в Монтана. Не се е чуло прокуратурата да се е заела с нея, за каквото и да я е махнал Борисов.

Затова пък шизофренията в управлението е страшна и в такт с нея се люлеят и трите власти,

а народът си мисли, че има земетресение.

Не, така ни управляват.

Депутатът от ГЕРБ Цветан Цветанов громи проектозаконите, решенията и всички действия на вътрешния министър от ГЕРБ Румяна Бъчварова. След това гласува „за“ и се извинява на „Руми“, а Бойко Борисов благодари на Цветанов, че подкрепя Бъчварова. И други депутати получават благодарности, че подкрепят министри, които не понасят. Тоест добре действат – пазят си взаимно гърба, защото лошите (които и да са те) „всеки ден се опитват да ерозират най-силното ни място – чистотата на партията“. Затова се налага голяма жертва. Го-ля-ма! На партийния актив му се забранява корупцията (която явно не е била забранена до знаковата сбирка в неделя).

„Затова съм ви събрал. Всеки един от вас носи отговорност. Всичко трябва да е кристално в борбата с корупцията. Няма да го правите – край!“ – нарежда вождът с тон, сякаш реже незаслужени привилегии на провинили се слуги. Нов катарзис. Доскоро мантрата беше, че в България корумпирани политици няма, затова няма и осъдени. Виж, в Румъния има, затова там затворите са пълни.

В цялата бъркотия остана недоизказано кой ще има право отсега нататък „да го прави“ това с корупцията. След като по ниските етажи има забрана, само по високите ли остава тази възможност? Колко прекрасна била една утопия, в която членовете на ГЕРБ или опозицията (каквато не вирее по нашите земи), или направо

избирателите заявят на държавното ръководство: „Спираме ви вече корупцията!

Няма да го правите – край!“ Може би тогава нещо ще се изясни за фабрики за нелегални цигари, участия в силови групировки, апартаменти на тъстове, търговии с влияние, спрени проверки на митниците, намеси в съдебната власт…

За да се разсейват гражданите от тези въпроси, които и бездруго не са им първа грижа, защото трябва да оцеляват, тъй като са най-мизерстващите в ЕС, им се задава друг дневен ред. Вместо да им се обясни защо за мандат и половина беше съсипан малкият семеен бизнес, им се казва, че има план за дестабилизация на Балканите. Вместо да им се обясни, че мърда само този, който получава безвъзмездни пари от еврофондовете, а те се разпределят само на „наши фирми“, се размахва пръст, че медии, карикатуристи и неконтролируеми граждани клатят правителството. И привързват честното име на премиера към „тези свински опашки чрез карикатури, второ, трето и четвърто“.

А той, горкият, сутрин хвали доброволците, арестуващи по границата, на обяд началникът на граничната му полиция ги награждава, а вечер заедно ги громят като престъпници. И не спират да облъчват от телевизорите населението с бодри новини, че навред из родината се сипе пресен асфалт и никнат магистрали – прекрасни като новите дрехи на царя. Ама хайде наистина да не става чак толкова добре…

800416-l

След тирадата на лидера членовете на ГЕРБ изглеждаха леко омърлушени

*Оригинално заглавие: Управлението е в тежка форма на шизофрения

Източник: вестник „Сега“

  1. ЙОРДАН МАЛДЖАНСКИ каза:

    БРАВО ,СВЕТЛА НАПРАВО ГИ РАЗБИ.САМО ,ЧЕ СЕЕГА СЕ ОПИТАЙ ДА ГИ СЪБЕРЕШ ТЕЗИ ХОРА КОИТО ХАРЕСВАТ ТОВА КОЕТО СИ НАПИСАЛА ,ЗА ДА ДОКАРАМЕ НЕЩАТАТА ДО КРАЙ.ХУБАВО ВСИЧКО КОЕТО СИ НАПИСАЛА, НО НЕ СТАВА САМО С ЛАЕНЕ .ТЕЗИ ХОРА СА ОБРЪГНАЛИ И ПРАКАЗКИТЕ НЕ ГИ ТРОГВАТ,ТАКА ,ЧЕ ПРЕДЛОЖЕТЕ НЯКАКВИ ДЕЙСТВИЯ НА СЪМИШЛЕНЕЦИ КОИТО ЗНАЯТ КАКВО ПРАВЯТ.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни