Къде лежи бъдещето?

orwellian

Въпрос: Кое ви притеснява повече: бъдеще в стил „1984“ на Джордж Оруел или такова в стил „Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли?

Orwell_GeorgeОтговор: За съжаление двете вървят ръка за ръка. Джордж Оруел просто взима миналото и излага на показ това, към което властта ВИНАГИ се стреми – тотален контрол. Живеем в заблуда, тъй като мозъците ни са наблъскани с пропаганда. През годините съм срещал мненията на хора, които заявяват: „Защо някой би искал да живее извън САЩ? Ние сме най-великата нация на света!“ Обикновено на това отговарям: „Някога пътували ли сте извън страната?“ Отговорът е: „Не. Какъв е смисълът?“

Може би съм като Тома Неверни. Преди падането на стената влязох в Източна Германия през Чекпойнт Чарли (един от основните пропускателни пунктове между Източен и Западен Берлин – бел. ред.), тъй като наистина исках да видя кое е вярно и кое – не. Не можеш просто да приемаш обществената индоктринация, тъй като тя е системна.

В този смисъл написаното от Джордж Оруел не е просто фантастика. Същото се отнася и за „Междузвездни войни“, в които ставаме свидетели на една епична битка, наподобяваща тази между Републиката и Империализма в Рим на прага на I век н.е. Просто се случва в космоса, а мечовете са лазерни. Оруел взима историята и посочва какво би се случило в модерния контекст. Светът, който той пресъздава, се различава единствено със своя технологичен напредък.

Aldous_HuxleyВ крайна сметка и двата сюжета ще се разгърнат. Не можем да достигнем втория обаче („Прекрасният нов свят“), без да преминем през болката на първия („1984″). (на снимката – Олдъс Хъксли)

Видяхме как и Агенцията за национална сигурност на САЩ, и социализмът използват тероризма като средство за задълбочаване на контрола върху обществото. Не можем да купим или продадем нищо без одобрението на правителството. Агенцията по приходите може да анулира паспорта ви, ако тя само СЧИТА, че дължите повече от 50 000 долара под формата на данъци, глоби и наказания. Не можете да пътувате с влак, самолет или кораб и дори да отседнете в хотел, без да предоставите документ за идентичност със снимка – в много случаи ви трябва паспорт.

PASSPORT-ROMANТа защо ни е необходим паспорт (който може да ни бъде отнет, в случай че дължим данъци), за да пътуваме? Паспортът е римско изобретение, което се появява през III век, когато управлението се намира във фискална разруха. Ако Римската империя се простира едва ли не навсякъде, каква е целта на паспорта? Да докаже, че сте си платили данъците и можете да пътувате свободно.

Историята се повтаря, тъй като човешките страсти никога не се променят от един век през следващия. Ние трябва да доближим абсолютното потисничество, за да може мълчаливото мнозинство да се ядоса и да изиска промяна. Докато достигнем тази крайна точка, бъдете готови да изгубите всякакви представи за човешки права, които някога сте си мислили, че притежавате. Ние не изживяваме „мечтата“, а кошмара на историята. Едва когато ситуацията стане нетърпима, ще можем да видим някаква промяна. Затова правя това, което правя, и съм на мнение, че първо трябва да се сринем. Отворете си очите. Това вече се случва. Ако разберете модела, ще оцелеете. Можете да оставите един по-добър свят за децата си и да промените тенденцията единствено ако първо я разпознаете. Историята е нашата карта за бъдещето.

rome

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: Armstrong Economics

Още от автора: Мартин Армстронг

Мартин Армстронг

Мартин Армстронг е един от най-добрите икономически анализатори в света, наричан „Американският Нострадамус“. Бивш председател на Принстън Економикс Интернешънъл. Известен е със своите финансови и икономически прогнози, които в голяма степен се сбъдват и са базирани на развития от него Модел на икономическото доверие (Economic Confidence Model), както и на разработения от него т. нар. „Pi-Code“, който много експерти считат за „световна формула“. Тя показва как се развива световната икономика и разкрива нейните вечни приливи и отливи.

  1. Janae каза:

    It’s like you’re on a misiosn to save me time and money!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни