Не смейте да се молите за Кьолн

2016-01-05_192651

Над 1000 мъже от арабски и африкански произход са опитали да ограбят и изнасилят жените около катедралата в Кьолн на връх Нова година.

Върнете се на горното изречение. Прочетете го пак. И пак. Докато успеете да Го асимилирате. Четете го толкова пъти, колкото ви е необходимо да Го проумеете. Простете, нямам епитет за Него. Не знам по какъв начин да Го нарека. Не само речникът, но и въображението ми е бедно, за да успее да намери способ да го опише с думи. Не се побира дори в най- страшните ми кошмари и прогнози за следствията от „великото преселение”.

Установила съм, че когато несъразмерими с тази трагедии се случват на места по света, които дори не може да изпишете правилно, защото спомените ви за тях се изчерпват до досадно оцветяване на контурни карти в прогимназията, не сте съпричастни. Разбирам. Никой не може да бъде съпричастен насила. Обаче Кьолн е четвърти по големина град в Германия. Германия се намира в Централна Европа.

Разбирам, че в съзнанието на всеки един от нас трудно се състави образ за 1000 души. Представете си го като първия учебен ден в средното училище. Толкова, приблизително, са хората. Обаче, както може би е време да осъзнаете, тук не става въпрос за майки с деца от арабски или африкански произход. Населението на Германия е преобладаващо немско. Тоест, това е стадо от нелегални имигранти.

За да може да го почувствате максимално близко, ще ви припомня, че в България също се събираме около църквите на Великден. Хайде сега си представете как на един от най- светлите християнски празници, сте отишли със семейството си на църква. Изведнъж осъзнавате, че сте обградени от група, която дори не може да обхванете с поглед. До вас са. Посягат на жена ви. Започват да я събличат, да дърпат чантата, телефона й. Посягат на дъщеря ви. Вадят си го. Вие нищо не може да направите. Безсилен сте пред тях. Пред тези, които пуснахте в страната си. В дома си.

Не случайно не се обръщам към жените. Не искам никоя жена да си представя какво би било да й посегнат сексуално. Камо ли да й го причинят. Или как ще живее след това.

Погледнете в долния десен ълъл на монитора си. Вижте датата. Това ме притеснява най- много. От нощта на 31-ви до сега, светът мълчеше. Страшното е, че България ще продължи да мълчи. Тук се палим, коментираме, протестираме срещу провокативни музикални клипове или филми на ужасите, но когато този ужас надмине най-големите ни страхове и е реален, мълчим. А най- тихо е преди буря…

Не смейте да се молите за Кьолн, нито дори за Париж! Защото вие докарахте ада в Божия дом. Защото от това, което сами си направихте, дори Господ не може да ви спаси.

 

Още от автора: Сиси Вълкова

Сиси Вълкова

Сиси Вълкова е родена в София. Няколко години се занимава с театър. После се появява интересът й към журналистиката и медиите. Започва работа в Спортна библиотека, където става и главен редактор. След като напуска, преоткрива света на радиото. Водила е публицистични предавания в четири радиа. Успоредно с това пише и статии за няколко издания. В момента се занимава с PR, реклама и организиране на събития.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни