Калоян Методиев: Само директен разговор Борисов-Путин ще реши проблема с газа

Kaloyan-Metodiev-July-2015

Интервю на Таня Джоева с Калоян Методиев

– Г-н Методиев, за да види българската граница ли дойде британският премиер Дейвид Камерън или имате друг прочит на неочакваната му визита?

– Едва ли само заради това. При последната визита на британски премиер – Тони Блеър се срещна с Иван Костов по повод на Косовската криза и въздушната операция на НАТО над Югославия. Обещанието за България беше подкрепа за ЕС и НАТО. Днес около нас има цяло ветрило от кризи. Британската дипломация има едно правило – важното е да се върши работа. Камерън дойде в деня, в който започнаха британските бомбардировки над „Ислямска държава“. Сигурно е, че е поискал нещо от Борисов. В публичното му изявление в Министерски съвет имаше две линии – дълбока реформа на ЕС и спиране на нелегалната емиграция. Забележете, че вече не се говори за бежанци. Изводът, който мога да направя, е че британците обръщат внимание на България при кризи. Това си е прагматичен подход. По принцип англичаните се интересуват от две основни линии в България от Българското Възраждане до днес – Русия и Турция. Третото е по-периферно – Германия, което към днешна дата е равно на Европейския съюз. Всички линии са проблемни. Добавете „Ислямска държава“ и ще получите наистина сложно уравнение.

– Заслужени ли бяха комплиментите, с които Камерън засипа охраната на нашата граница?

– Не. Самата Бъчварова обяви в един от сутрешните блокове, че пазим много добре границата, но не можа да обясни как при всяка акция на територията на страната се залавят стотици хора от цял свят, които никой не знак как, откъде и кога са влезли в България. Истината е, че правителството показа оградата на кабинета „Орешарски“. Неговата все още е само проект. Българо-турската граница е защитена с преграда едва 11-12 % от браздата. Това не е работа за комплименти. Краят на 2017-а за довършването на съоръжението е нелепо. Светът е бърз и динамичен.

Британският премиер действа на границата като свещеник, който благословя едно начинание. Оградите вече са на мода и са доказано ефикасни.  Много от западните фондации и техните разклонения у нас бяха най-яростните отрицатели на съоръжението. Поне британските оттук насетне ще трябва да променят политиката си и организациите, с които си партнират у нас. Иначе ще излезе, че работят срещу британското правителство. Слушах внимателно Камерън. Той задаваше детайлни въпроси и се интересуваше и от гръцката охрана на юг. Накрая благодари, че пазим и неговата страна. Последното е важно за бъдещето.

– В София Камерън говори и за реформата на ЕС. Един реформиран Европейски съюз в интерес ли е на България или не? Каква очаквате да бъде позицията на управляващия елит у нас?

– Нямам идея каква е позицията на правителство. Или не знаят, или е тайна. Росен Плевнелиев е ясен. В Европейския съюз се задава тежък сблъсък между двата оформящи се вече лагера. Едните са за „повече Европа“, начело с Меркел и еврочиновничеството, а другите – Великобритания от Запад и Вишеградската група от Изток, които се застъпват за „по-малко Европа и повече национални държави“. Камерън каза ясно какво иска: ЕС да не се превръща в свръхдържава; националните парламенти да имат правомощия да блокират директиви на ЕС, с които не са съгласни; еврото да не е единствената официална валута на ЕС;  страните от Еврозоната да не могат да доминират над останалите страни-членки. Той е поискал подкрепа от Борисов за прокарването на тези предложения на Европейския съвет. Това е сигурно. Което ще влоши отношенията на българския премиер с Меркел и Брюксел. Борисов е в тежка ситуация. Идва време разделно. През следващите месеци нещата ще се изострят на най-високо европейско ниво. Не знам дали ще се размине с формулата за снишаването.

Така или иначе, според мен, България няма интерес от ЕС в този му вид. Заковани сме на последното 28 място. Губим хора, икономически ресурси, сигурност. Една промяна може да преформулира позицията ни. Тя ще е в интерес и на самата Европа. Британските предложения за свободна търговия, обаче, също не ни уреждат, защото не сме конкурентноспособни. Всяко отворено нещо е пагубно за малките държави.

– Ако се създаде коалиция от САЩ и западните му съюзници срещу ислямистите в Сирия, къде е мястото на България в нея? Говори се, че натовски самолети могат да излитат от България към целите в Сирия?

– Много деликатен въпрос за България. На такова място сме и в такова състояние на държавата, че всяка грешна стъпка може да ни коства много. Не можем директно да се намесваме в конфликта. Поне не и към днешна дата.  Ако сме истински съюзници и партньори, останалите в Алианса ще ни разберат. Самолетите могат да излитат от Турция и Гърция, които носят вината за дестабилизацията на Европа с потоците нелегални имигранти, с които умишлено наводниха континента. Повечето ислямисти не са в Сирия, а във Франция, Великобритания, Белгия, Германия. Така че войната едва сега започва. Ще има работа за всички.

– Появиха се коментари, че Великобритания и Германия вече бързат да се наредят в лагера на победителите. Съгласен ли сте с тази теза и преброено ли е времето на ИД?

– Най-мощните военни сили на планетата засипват това творение с последно поколение бомби, крилати ракети, насочващи се снаряди и т.н. и то си стои. Нещо не е наред в цялата ситуация. Не виждаме важна част от пъзела – търговията, логистичната подкрепа, координационни центрове и т.н. Ако има победа, тя ще е за руснаците.  Но като цяло в тази война засега не се очертават победители. Ислямска държава (а не ДАЕШ, както напоследък ни учат да сме политически коректни от либералните среди) се прехвърли в Западна Европа, Афганистан. Вероятно отделни групи са в страни от Персийски залив, Кавказ, Северна Африка. Но по-важното е, че тя е един мит. Митът може да е навсякъде и има доказано дълъг живот.

– Как ще се развиват отношенията между радикалния ислям и Европа след края на Ислямска държава?

– Западна Европа заприлича на това, което създаде преди 20 години на Балканите  – Босна. Мултикултурно общество, в което общностите живеят разделени, мразят се. Външни фактори ги използват за свои цели, а и те използват същите. Цялото нещо се крепи със силови мерки и страх, а не с разбиране, хармония или консенсус. Надявам се Европейският съюз да не свърши като Югославия. Интеграцията се оказа една либерална утопия. Трябва да се върви към разделение. Ако помните книгата „Птиците умират сами“, тя започваше с притча за една птичка, която е затворила очи, пее все по-силно и притиска гърдите си към най-острия бодил. Това е Западна Европа днес. Пак повтарям: Ислямска държава няма да умре в Сирия.

– Разчитате ли последното интервю на премиера пред „Панорама” като желание за затопляне на отношенията с Русия?

– Руснаците вече са много прагматични, но както се видя при ситуацията със сваления им самолет – и много честолюбиви. Виждам, че желанието му за изграждане на газовия хъб край Варна е много голямо. Европейската комисия с половин уста благослови начинанието. Русия не иска да транзитира през Украйна. „Турски поток“ няма да има. Врата за руски газ към Южна Европа сме само ние. Ситуацията изглежда идеална за реализация на българския проект. Обаче се говори за „Северен поток 2“, който заобикаля напълно Южна Европа и поставя кранчето в ръцете на Меркел. Директори на дирекции и разни министри няма да решат нещата. Разговорът е Борисов-Путин. Колкото до еуфорията, която настъпи у нас с идеята, че милионите руски туристи ще дойдат от турските курорти следващото лято, съм предпазлив. Мисля, че по тази линия губим по точки от Кипър, Гърция и Испания.

Източник: Епицентър.бг

  1. Анелия Желязкова каза:

    Съгласна съм с мнението на г-н Калоян Методиев, че „политкоректното“ ДАЕШ не следва да се утвъждава, защото не съдържало „ислям“ . Струва ми се, че много по-коректно е ИДИЛ (Ислямска държава на Изтока и Леванта).
    Дори в материали на сайт като memoriabg има материали ( избани от мрежата, не написани от образованата редакторка!), в които наименованията „Даеш“/“ ДАЕШ“ се използват.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни