Оцелелият руски пилот: Не е имало предупреждение от Турция

ruski-pilot

Оцелелият пилот от сваления бомбардировач Су-24, Константин Мурахтин, заяви, че руският самолет не е навлизал във въздушното пространство на Турция и не е имало никакво предупреждение от страна на турската авиация. По-рано днес турският президент Реджеп Ердоган отново оправда употребата на сила от турските изтребители Ф-16 и повтори, че руският самолет Су-24 е бил призован „10 пъти за 5 минути“ да напусне границата.

“В действителност, не е имало никакво предупреждение. Нито по радиообмена, нито визуално. Въобще не е имало контакт”, разказа пред телевизионния канал „Россия 1“ Константин Мурахтин от авиобазата в Хмеймим, където се намира в момента.

„Ако искаха да ни предупредят, можеха да се покажат, да застанат на паралелен курс. Но нямаше нищо. Ракетата влезе внезапно в опашката на нашия самолет… Ние дори визуално не го виждахме, за да успеем да направим противоракетна маневра”, добави пилотът, цитиран от ТАСС.

“Не, това е изключено, дори за секунда, още повече, че летяхме на височина около 6000 метра, времето беше ясно… Целият ни полет до взрива на ракетата бе напълно контролиран от мен. Аз виждах отлично и на картата, и на място къде е границата и къде сме ние”, категоричен бе Константин Мурахтин.

Той очаква с нетърпение да го изпишат от болницата, за да се върне на поста си, и ще моли командването да остане в авиобазата в Хмеймим, защото съм длъжен „да отвърна за командира“.

Единият пилот на сваления Су-24 загина, след като бе обстрелван от земята, докато се спускаше с парашут, а впоследствие е бил жестоко доубит от джихадисти в района. Оцелелият пилот е бил спасен в резултат на 12-часова операция на руските и сирийски спецчасти.

Източник: Гласове

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни