Букетът с илюзии е изтърван на цимента

d-r-nikolaj-mihajlov

д-р Николай Михайлов в Деконструкция по БНР

Оттук нататък ще се живее с фонов стрес, прогнозира в интервю за БНР психиатърът д-р Николай Михайлов по повод парижките атентати и усещането, което те са оставили в съзнанието на всички европейци.

„Настъпва сякаш краят на този безметежен европеец, на този либерален демократ, мултикултуралист, консуматор, хедонист, чаровно небрежен, чаровно лекомислен, – допълни психиатърът. – Франция ще трябва да си припомни, ако не масово, то поне  в редица случаи, този вкус към героичния жест, към достойнството и честта и високата нота на живеене. Ако Европа и в частност Франция, която беше уязвена, желае да защити правото си на живот, ще трябва да избере нещо от аскетичния режим на самоограничението, нещо от развода с илюзиите и да се свърже с реалността“.

Букетът с илюзии е изтърван на цимента, описа ситуацията д-р Михайлов. Но пък имало един голям „шанс за сепване“, защото Европа е блато, но изворът й е чист.

В Европа има два града: Париж – на нова Европа, и Рим – на Стара Европа. Когато в тези два града се случи нещо, Европа е уязвена право в сърцето – всички реагират. Европа има усет, че е извършено кощунство – загинали са 130 души! В Сирия са загинали около 300 000 души от терористични актове. Когато загинат в Донбас – нищо, когато другаде – също нищо… Европа живее с илюзията, че тя представлява някаква специална траектория, която има привилигеровани права да се радва на живота, защото е постигнала много и диктува правилата, подчерта той и повтори, че това е „ужасна илюзия“.

„Тази ислямска държава е една територия – вбесена съвършено, разбира се, – но тя не представлява остров на злото в океан от доброта. Във всеки случай контрастът не е толкова ярък, колкото изглежда на пръв поглед. Защото има скрити, проточени исторически линии на Запада, каквото и да се говори. Може да се говори и технически – как е връчено оръжието на тези хора и как тези групи са произведени? Има дълбоки неща, които Западът е длъжен да преосмисли“, напомни д-р Михайлов.

„И ние, българите, мислим за рисковете, защото сме под знака на риска. Основният риск е политическият елит и това, което той ще направи. Мисля, че този елит не може да защити българите по причина на родовите му недостатъци – той е верноподанически, той е с отчуждено съзнание, той няма характер, няма воля. Той има идея за проточване на политическата кариера, за укритие, за себеспасение. Той не може да поеме рискове за себе си.“

Така психиатърът отговори на въпрос какво очаква България. Той подчерта, че в тази ситуация се искат твърдост и въображение както за риска, така и вътрешен морален натиск да бъдеш на равнището на предизвикателствата за народа, който си призван да защитиш. Именно това той не вижда у политическия ни елит.

„На второ място рискът е свързан с терористичното присъствие. Но и това присъствие е неразривно свързано с поведението на политическия елит. Това, което говорят за охраняване на границата, е анекдот. Някакъв секретар се явил там, за да ловува глигани, но не ги намерил, а попаднал на бежанци, на които рекъл: „Не мърдайте, защото сега ще ви преживея като глигани вас”. (Той визира бившия главен секретар на МВР Илия Илиев, който съобщи, че сам неутрализирал 30 афганистанци, докато бил на лов, б.р.).

„Това е виц, който изниква буквално от страшната дезорганизация на нещо ключово. При това положение например министър-председателят се явява с една бравада, с бодряшки тон да докладва, че будува денонощно и че границата е неприкосновена и т.н. Нека си дадем сметка, че този контраст между казуса на този секретар и изявленията на министър-председателя обобщава капацитета на нашия политически елит да бъде на равнището на предизвикателствата днес. Това е основният риск, това е истинската опасност и това е страхът“, каза Михайлов.

Нашата нация трябва да бъде консолидирана, като изтърве собствените си илюзии и като си даде сметка, че нашите доморасли филски и фобски стълкновения нямат нищо общо с реалността. Те са фикции, наследени от една епоха, която си отиде. Тя рухна с Берлинската стена. Сега сме изправени пред предизвикателства, за които трябва да намерим интелектуален инструментариум – първо за осмисляне, а след това и за действие, смята д-р Михайлов.

„Изправени пред такъв натиск на обстоятелствата, имаме много незряла тенденция да свързваме предизвикателствата с щампи, които са обсъждали реалността преди. Но не могат да я обсъдят днес! Това е задача също на елита – този път не политическия, а на културния. Ние се нуждаем от солидарност и единодушие. Ние оттук нататък ще живеем в изпитание, не можем да оцеляваме в разпад, това е абсолютно невъзможно!“

Той се съгласи, че и в културния елит съзнанието е отчуждено и той фантазира европейската си проекция:

„Това грубо се нарича компрадорско съзнание, но иначе означава провинциализъм“.

Възможна ли е победа срещу такава организация като ИДИЛ?

„Има шанс и да живееш с корабокрушението достойно – то се нарича отчаяние и ако щете, безсилие на яснотата – отговори на въпроса Михайлов. – Ще трябва да стане ясно, че оттук нататък ще живеем трудно и че лесна победа е абсолютно невъзможна. Това е една тектонична много дълбока промяна, ние не можем да очертаем даже периметъра й – какво ще представлява това предизвикателство.“

Той даде пример, че са осуетени само от ФБР четири опита за купуване на „мръсна бомба“ през последните 5 г. в Източна Европа.

Източник: Клуб „Z“

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни