Румънският премиер Виктор Понта подаде оставка

ponta

Румънският премиер Виктор Понта подаде оставка. Пред журналисти той заяви, че причината за решението му са мащабните антиправителствени протести от вторник вечерта. Румънските граждани излязоха по улиците на Букуращ и други градове с призив да бъдат наказани виновниците за трагедията в нощния клуб, която взе 32 жертви.

„Надявам се, че оставката ми ще задоволи исканията на протестиращите“, заяви Понта. Той ще продължи да изпълнява задълженията си до назначаването на нов ръководител на правителството. В изявлението си Понта каза, че приема справедливия гняв на хората и няма намерение да прехвърля отговорността за трагедията на министрите и на местните власти.

Снощи по улиците на няколко румънски града излязоха хиляди протестиращи, които настояваха за оставката на Понта и неговия вицепремиер Габриел Опреа. Те бяха обвинени в съучастие със служители, които с корумпираните си действия са причинили трагедията в нощния клуб „Колектива“, където през уикенда загинаха 32 души и около 200 бяха ранени

Румънският президент Клаус Йоханис също се включи в апела на протестиращите и призова Понта и заместника му да се вслушат в гласа на улицата. „Хората настояват за зачитане на достойнството им, те очакват, че някой ще поеме политическата отговорност. Следващата стъпка трябва да направят политиците, които не могат да игнорират тези протести“, написа на страницата си във Фейсбук президентът.

Цеца Христова / Memoria de futuro

bukuresht2

 

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни