Премиерът на Бавария с ултиматум към Меркел

zeehover

Баварският Християн-социален съюз /ХСС/ е готов да се оттегли от германското правителство заради политиката на канцлера Ангела Меркел спрямо мигрантите. Това е съзнателно изтичане на информация преди преговорите утре, смятат политолозите.

Председателят на баварския ХСС и премиер на федералната провинция Бавария Хорст Зеехофер в ултимативна форма поиска от канцлерката и председателка на Християн-демократическия съюз /ХДС/ Ангела Меркел да ограничи броя на пристигащите в страната мигранти. В противен случай Зеехофер си остава правото да напусне коалиционното правителство и дори да развали традиционния съюз с ХДС.

В неделя, 1 ноември, е насрочена среща на лидерите на трите партии, които са излъчили правителството, за да се намери компромис. Традиционно ХДС и ХСС са братски партии или по-скоро едно семейство. Те са заедно от 70 години. Дори в германския Бундестаг те имат обща парламентарна група. Единствената разлика е, че ХСС е запазил своя особен баварски профил и се явява самостоятелно на изборите в тази най-развита провинция, а ХДС – в останалите. А да, ХСС са по-големи консерватори. Никой не може да си представи развод между тях.

През 1976 г. нещата можеха да стигнат и до там. Директорът на Института за изследване на съвременната история в Потсдам Франк Бьош припомня в интервю за ДВ, че тогава положението е било много различно: „Това беше покер, борба за власт. Персонално съперничество между лидерите на двете партии Хелмут Кол и Франц-Йозеф Щраус беше много по-голямо и остро. Между Меркел и Зеехофер няма такава вражда. Разводът между ХДС и ХСС би довел до крах двете партии“. Различни нива на ескалация на заплахата Какво конкретно иска ХСС?

Вестник „Пасауер Нойе Пресе“ цитира следните извадки от вътрешнопартийния протокол. ХСС констатира, че „възможностите за приема на мигранти на много места са изчерпани“ и по тази причина е необходимо бързо да се намали техния по-нататъшен приток. За целта са необходими „транзитни зони“ на границата, за да се попречи на влизането в страната на лица, които нямат основания да получат статут на бежанци, по-конкретно икономически мигранти и хора без документи. Освен това, ХСС настоява временно да се забрани съединяването на семейства на лицата, получили убежище.

 

Източник: БГНЕС

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни