Волен – Лудият или просто луд?

az-final-a

Отново в българското политическо пространство беше спусната въдица с пикантна жива стръв и отново голямата част от обществото я лапна като закъсал шаран. Рибарят ехидно се усмихна и потри доволно ръце. Шараните пак се хванаха – първосигнално и както се очакваше – развълнувано и бурно. Националният развъдник на електорат се възползва дори от екстрата с френски културен акцент, за да гарантира успеха на атрактивното мероприятие. И тъй като българският водоем отдавна се е превърнал в застояло блато, поредното захранване беше прието с овации и възторжени аплодисменти, а живата стръв започна бясно и артистично да се мята, докато се наниза съвсем на куката. Отново привлече цялото внимание върху себе си, предизвиквайки своята зрелищна медийна екзекуция, а после беше разчленен и погълнат от гладното стадо шарани и неговите пиари.

Волене, Волене.

Кога ще ти дойде акълът, човек?!

Горният текст е част от моя статия, която публикувах преди почти 2 години, след сканадала „Самолет“ със служителката от Френското посолство и последвалия екшън на летище Варна. А текстът по-долу, който ви предлагам днес без никакви съкращения и промени, е писан още по-рано – след скандала „Варадеро“ в Куба. Днес имаме нов скандал – „Клек-шоп“, и Сидеров отново е под прожекторите. Няма нужда да се пише нов материал по въпроса – сами ще се убедите, че схемата е една и съща вече повече от 10 години. На фона на горещите и съдбовни национални теми и геополитически събития, медиите отново задъвкаха дъвката „Волен“. Съвсем безпристрастно и добронамерено в този текст, публикуван през декември 2013-та, се опитах да дам своята версия за явлението „Сидеров“ с  поглед под повърхността. Надявам се да го прочетат не просто поддръжниците на Атака, които страдат при всяка нова издънка на своя лидер, надявам се да го прочете най-вече самият Волен, преди да зададе за пореден път от ефира въпроса „Защо българският народ спи и не гласува за Атака?“.

Приятно четене.

97ab765a6584486ed6343c543459e735

Волен – Лудият или просто луд?

Волен отново разбуни духовете. Любимият Луд на всички медии е запазена марка за атрактивни и скандални новини и коментари, за абсолютно крайни и противоречиви оценки – от „Осанна!“ до „Разпни го!“. Единственото определение, в което има пълно единомислие, е свързано с образа на Лудия, в който той се вписва безпогрешно. Малката подробност обаче е дали политическото му прозвище трябва да се изписва с главна или с малка буква – защото в този дребен на пръв поглед правописен детайл се крие и разковничето за драстичните крайности в интерпретирането на неговата обществена и политическа роля.

Кой е Волен – Луд или просто луд? Или силното му его го играе успешно и в двата варианта, открило точната алхимична формула за сублимация на собствената енергия, увличайки и интегрирайки в този центробежен процес несъзнаваните колективни нагласи и архетипове, дремещи в тъмната и дълга национална Нощ?

Не бързайте да го причислите категорично към която и да е от тези две категории. Маргиналността във всяка една сфера на обществения живот винаги е нещо повече от ексцентричен образ. Тя е симптом за това, че извън Центъра на формално подреденото живеене, т.е. в Периферията на националното тяло, клокочат процеси, които макар и изтласкани извън границите на общоприетата норма, са абсолютно реални проекции на потисканите и неартикулирани въпроси в официалното говорене. А когато трябва да се провикнеш от периферните пространства на националната психея към нейния Център, определено ти е нужен мегафон. Разбира се, говоренето през мегафон не може да бъде релевантно на общоприетия начин за артикулация на идеите. Защото това е крясък и вик, изстрел в небето на сигнална ракета – и нейната траектория дори да не чертае път, посочва мястото, което боледува и бедства, и пробойната, която трябва да бъде запълнена. Игнорирането на този вик не може да бъде оздравителен акт. Нещо повече – твърде дългото отлагане да бъде чут гласът може да бъде пагубно. Защото нормата и маргиналността са двете страни на едно и също нещо. Те оцелостяват националния образ в неговата амбивалентност и сложност – така, както писаните закони и неписаната национална идентичност влияят в еднаква степен на преживяването на българската реалност, дори и когато те са във видимо противоречие помежду си.

След поредния атрактивен пирует на Сидеров на Кубинска сцена и последвалата истерична медийна реакция, реших да дам своя скромен дял по темата, така, както го чувствам и мисля, и да се вгледам в основните интерпретации на този волен политически образ, който все по-често ни гледа от билбордовете по булевардите и магистралите. Все пак то си е наше, българско явление, и щом го има, благодарение на една немалка част от българския народ, не можем да се правим, че го няма. Нито пък можем да се правим, че я няма същата тази част от българския народ, която го изпрати във висшия пилотаж на политиката.

Ще започна с най-възвишения аспект на неговата персона – „Лудите, лудите – те да са живи!…“ – изрича го още еволюционистът Вазов чрез своя чорбаджи Марко. Дори и за най-големите врагове на Волен е ясно, че има достатъчно основания той да бъде вписан в образа на такъв Луд. С главна буква. Не, не бързайте да го отричате категорично! Имам своите аргументи.

Сидеров говори истини. Много истини – тези, които с години обсъждаме помежду си, но никой друг не ги изрича от обществената трибуна. Истините, които всички все по-ясно виждат, но поради различни причини или интереси не ги назовават по недвусмислен и категоричен начин като него. Волен има таланта и смелостта да поставя на фокус крещящите и болни теми в обществения живот – директно и радикално, без да се интересува дали това е дипломатично или звучи налудничаво. Не можем да му го отречем, че твърде често се е оказвал прав. Напълно прав при това. Сидеров говореше за монополите години преди да се случат масовите зимни протести – но, разбира се, преди да избухне народното недоволство никой не гледаше на това сериозно. След февруарските бунтове обаче всички заговориха за монополите и за тяхната безскрупулност. Просто вече нямаше как да се мълчи. Друг е въпросът, че с днешна дата нищо не се промени по въпроса, защото са нужни крайни мерки, които явно никой няма смелостта да предприеме.

Особено актуален е и трудният казус с нелегалните имигранти. Когато Сидеров месеци наред убеждаваше, че границата трябва да бъде затворена, защото става въпрос за нахлуване на опасни и рискови елементи, които проникват у нас абсолютно незаконно, пресичайки също така незаконно българската граница, всички се възмущаваха и го наричаха луд, фашист и расист. Много малко време беше нужно обаче, за да се види, че е бил прав. И че зад цялата тази история с имигрантите надничат едни други режисури и интереси. За които знаят всички, разбира се. Но си мълчат послушно и толерантно пред силните на деня. Дори така нареченият Президент на РБ не се осмели да свика своевременно Консултативния съвет по национална сигурност. На който съвет между другото стана ясно колко сериозно е положението с незаконните имигранти и че има заплаха за създаване на терористични клетки. В същото време еврокомисар Кристалина Георгиева ни убеждаваше как можем да решим демографската си криза с прииждащите „бежанци“. Мога да цитирам много абсурдни и цинични спрямо националните ни интереси изказвания, в които ясно прозират опити за прокарване на чужди политики, но ще се въздържа. Всички ги знаем много добре – те са явни. Но въпреки глобалната медийна манипулация, българският народ доказа, че по никакъв начин не може да бъде приспан дълбокият му инстинкт. Телиш и Карлово бяха красноречив пример. В този смисъл и по доста други въпроси евроскептицизмът на Сидеров има своето реално основание като израз на колективни нагласи. Кулминация на тази проекция беше речта му при откриването на първото заседание на сегашния парламент. Някои ще кажат, че беше крайно. Да, беше крайно. Но истината е по-крайна от думите му. Знаят я всички хора, които платиха непосилната цена на входа на митичната Европа, от която така и не станахме част до ден днешен. Въпреки визите. Въпреки усилията на шепа идеалисти.

Затова смятам, че освен всичко друго, Волен е и Луд – с главна буква. Когато Центърът е морално изчерпан и остава неадекватен за актуалните енергии, бушуващи в колективното съзнание, Лудият е този, който ги назовава и посочва. Така е било винаги – откакто свят светува. Затова и всяко общество има нужда от коректива на своите радикални маргинали – които са проекции на бъдещите промени и на движението на самата история. Дали движението ще бъде конструктивно или деструктивно – това е друг въпрос. Зависи от зрелостта на обществото като цяло и от способността му да интегрира гласовете от гънките на своите сенки, за да се оцелости в движението си напред.

Щеше да е хубаво, ако Волен беше само Луд. Но с една упорита последователност той непрестанно доказва, че тази нелека мисия е почти непосилна за него. Публичната му визия често пропада до нивото на обикновения луд, за какъвто го обявяват. Изцепки в самолети, скандали по магистрали, атракции по бензиностанции, воаяжи по кубински плажове, натрапчиви паранои и зацикляне в несъществени подробности, уязвили егото му – тези неща са препъни-камъкът, който трудно може да бъде преглътнат, за да му бъде дадено цялото доверие, каквото принципно заслужава една национална кауза. Абсурдно съчетание на буден интелект, силна харизма и ораторски талант – от една страна, но от друга – необмислено говорене; смесване на личния, семейния и публичния живот по неадекватен, съмнителен и профанен начин, принизяващ сакралността на идеите му; непремерени действия и натрапчива обидчивост, издаваща суетното его и едноличния подход в общото дело. Този човек едновременно съгражда и руши съграденото от самия него. Най-вдъхновяващата истина, която е изрекъл вчера, днес може да бъде запратена в калта с едно-единствено необмислено движение. Не зная каква е тази способност да съчетава по толкова хаотичен начин размаха на идеите си с липсата на елементарна политическа далновидност. Всички му знаем кусурите, няма смисъл да ги изреждам. Не че другите политически актьори са образец с лицемерното си говорене и нищо-не-казване. Просто Сидеров умее да храни частта от обществото, възприемаща го като луд, който не може да бъде вземан насериозно.

Аз лично съжалявам за тази страна на неговата личност и за липсата на цялостно, последователно и мъдро промислено движение. Защото съм убедена, че България има нужда от радикални водачи, които умеят да назовават нещата с истинските им имена. Убедена съм и в това, че националните интереси трябва да стоят над който и да е чужд, олигархичен или корпоративен интерес. Но – такъв сме си го създали Волен. Какъвто и да е – това е могло да се роди от националното ни тяло в този конкретен момент от историята. Народът има нужда от своя вик. Има нужда от своя крясък – и не може да се отрече, че Волен е проекция и израз на този вик – на този отчаян зов за помощ, за който всички са сложили тапи на ушите си. Затова, въпреки периодичните изцепки, аз винаги ще имам респект към маргиналността, която пуска своите сигнални ракети към глухия Център. Това все пак е нещо. Някаква малка крачка в пътя на една национална кауза с човешко лице, обърнато към най-беззащитните и най-ощетените от уродливия преход, който всъщност беше преход към бедност, девалвация на ценностите и нихилизъм. Националната идея има право на живот в нашата тъжна и изгубена в себе си България, търсеща меланхолично своя брод през историческия порой.

Но.

Има и една трета страна. И тя е горчива. Безспорният политически талант на Волен Сидеров и способността му да артикулира адекватно колективните нагласи на най-онеправданата част от народа може и да е просто перфектна игра. Добре обезпечена. Както си му е „редът“. Позлатиха ли пръста на Волен Сидеров, с който той натисна копчето? Или наистина беше искрен в твърдението си, че първата му и голяма цел е ГЕРБ да не се върне никога на власт? Или и двете?…

Вярно е и другото, което малко от неговите поддръжници можаха да осъзнаят – изборът му всъщност беше труден и драматичен, защото беше избор между двама големи играчи. Двама вътрешни играчи, зад които стояха двама големи външни играчи. Нямаше трети вариант. От двете той избра това, което имаше по-човешко лице, и натисна копчето. Така завъртя историческото колело в посоката, по която вървим сега. Така изигра и своята малка, но съществена роля, която му отреди историческият жребий – да осигури Време. Време за размисъл. Време да узреем и да узреят тези, които пуснахме с фенерите пред нас да дирят брод. Време да узрее и той самият.

Лично аз се надявам Волен да успее да слезе докрай в своята алхимична колба. Да интегрира Сянката си. Да издържи погледа на Медуза. Да успее да излезе цял. Да си поговори с воеводите. Да се огледа наляво. Има какво да се види. Има какво да се каже. Има с кого.

Защото залогът е твърде голям.

А ключът е някъде там – по средата между „Осанна!“ и „Разпни го!“.

 

Б.а. Текстът е публикуван за първи път на 12.12.2013 г. в Поглед Инфо.

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

 1. ценка цачева каза:

  Научих много…Чудя се, „кой“ изработи сценария и намери толкова подходящият човек….

 2. Holy^Trinity каза:

  Хи Хи Хи , както писах някъде вече , Сидеров бил кьор кютук пиян , пребил 25 полицая , 7 обесил и трима наплювал….моята фантазия е по-добра , аа забравих , бил е и със самурайски меч в едната ръка а в другата държал познайте какво…базука….за голямо щастие там били 50 журналисти от нова и бтв , та го озаптили да не прави погроми……и малко платени от протестна мрежа

 3. Христо Обрешков каза:

  нещо, което определено ме отвращава все повече през годините е Желанието на всяка цена да се “изразяваме на висок стил“(вероятно -от страх -да не ни вземат за “прости“…И ето че случайно попаднах ха точно такъв “случай“… Привидно “висок стил на израза“-зад който смисълът някак “изостава“(ами -да-когато можеш да кажеш нещо с “думи прости“, защо ти е да го правиш по-сложно !? Неприятен Полъх на Снобизъм и “тема“, целяща….какво всъщност предизвиква такъв “задълбочен анализ“ на….личността не на сергей станишев,напр.(нарочно си “играя“ -по примера на авторката на горния “реферат“-с “главни“ и “малки“ букви, влагайки “скрит умисъл“ и преднамереност -за да почувства и тя и четящите “нечистоплътността“ на подобен похват…отвратително-нали?)…или костов !? А-точно на Волен Сидеров !? Тук просто няма как да не постна нещо, което ще даде по-ясен отговор на този въпрос-а именно:“Програмна схема Печат
  1. Икономика

  Очертаване на ясен модел на социален капитализъм, съотношение на обществената към частната собственост. Преразглеждане на приватизационните сделки. Стратегически приоритети в българската икономика, които да бъдат стимулирани от държавната политика – високи технологии, изобретения, химия, електроника, оръжейна промишленост, земеделие.

  Изчисляване на необходимия за българската нация реален и достатъчен брутен вътрешен продукт. Изчисляване на възможностите той да бъде изработен с вътрешни сили и ресурси. Специална правителствена програма за баланс на българските ресурси. Те не трябва да преминават долната граница на рентабилността. Тоест да се изпада в силна външна зависимост.

  Варианти за премахване на зависимостта от МВФ и Световната банка. Пренасочване на вътрешните ресурси от сенчестата икономика и от невзетите от бюджета вземания към бюджета. Преразпределяне на перата в самия бюджет в посока на инвестиции в стратегически направления, проучвателна дейност и патентоване на български нововъведения и изобретения. Пренасочване на пари от бюджета към социално осигуряване и здравеопазване, за да се разтовари тежестта върху отделния работещ българин. Премахване на всички административни и законодателни пречки пред предприемачите. Без лицензионни режими. Политика на активно и поносимо за всеки предприемач кредитиране.

  Без данък печалба. Семеен данък – всеки плаща според това колко човека издържа, а не равно. Въвеждане на координирана компютъризирана данъчна и митническа система, позволяваща контрол върху събираемостта.

  Преразглеждане на външния дълг. Настойчива политика спрямо външните фактори за неговото опрощаване.
  Гарантирана минимална цена на труда, адекватна на европейската.
  Специална програма за привличане и задържане на компютърните програмисти в България, финансирана от бюджета.

  2. Национална сигурност, ред, антимафия и престъпност

  Преразглеждане на военната доктрина. Съобразяване на числеността на войската и военния бюджет с тези на съседните държави.

  Изграждане на добре заплатена полиция с възможности за следствени действия.

  Въвеждане на квартални полицаи и патрули.

  Правителствена програма за борба с наркоманията. Картотекиране и европейски мерки за наркоманите. Съкратени съдебни процедури за наркопласьорите.

  Възстановяване на разузнавателните и контраразузнавателните служби и гаранция за техния суверенитет.
  Включване на патриотично настроени бивши офицери в системата на митниците и данъчната полиция.
  Изработване на профил на престъпността за последните 10 години на базата на цялата информация на полицията и спецслужбите. Изработване на програма за най-спешни мерки на основата на този профил.
  Правителствена програма за ограничаване и ликвидиране на циганската престъпност.

  3. Здравеопазване

  Възстановяване на елементите от старото здравеопазване, което беше вариант на днешната английска система. Поемане на основната част от здравните разноски от бюджета, докато доходите на българите станат измерими с европейските.

  4. Социално осигуряване

  Въвеждане на минимална пенсия, адекватна на европейските. Осигуряването според доходите на всеки отделно. Възможности за индивидуално осигуряване по желание. Държавно гарантирани пенсионни фондове, с ясно движение на парите от пенсионните вноски.

  5. Образование, наука, технологии, култура

  Възстановяване на традиционната българска и европейска (не американска) образователна система, специални инвестиции в стратегически области на обучение – високи технологии и програмиране.

  Специален държавен фонд за изследване и пропагандиране у нас и зад граница на българската история в нейната историческа пълнота и завършеност. Създаване на специален институт по българистика, с гарантиран достатъчен бюджет, в който най-авторитетни наши и чужди специалисти да изследват, архивират и популяризират всички възможни източници за истинската българска история и ролята и значението на българите в световната цивилизация.

  Специален фонд за разкриване и опазване на културните ценности по българските земи. Специален бюджет за тяхното популяризиране по света.

  Фонд и стипендии за талантливи български деца и младежи. Фонд и стипендии за опазване на българския фолклор и неговото популяризиране по света.

  Закон за опазване на българския език.

  6. Вероизповедание

  Незабавно връщане на имотите на църквата. Законово утвърждаване на православието като официална религия в България. Изучаване на вероучение в началното училище. Съгласуване със Светия синод на всички важни обществени проблеми, на законопроекти, създаване на статут на БПЦ на институция, финансово и организационно стабилна, която да заеме определящо място в българското общество и да очертава ценностната система за бъдещето на България.

  7. Съдебна система

  Работеща прокуратура. Разследване на корумпирани магистрати. Създаване на бързо действаща съдебна система. Връщане на смъртното наказание.

  8. Медии

  Премахване на високата ставка ДДС за печатните издания. Премахване на съдебното преследване на журналисти законодателно.

  9. Вътрешна политика

  (избирателен принцип, референдуми, обратна връзка с властта, партии, законодателни приоритети)
  Прилагане на системата на референдума за важни национални въпроси: смяна на обществено-политическата система, включване във военни блокове, избирателна система и др.

  Възможност за законово отзоваване на депутати при неизпълнени ангажименти към избирателите по тяхна подписка.

  Възможност за излъчване на кандидати за народни представители от граждански сдружения без да са партии. Пълно финансиране на изборите от бюджета. Абсолютно равни възможности за публична изява за всички кандидати, без оглед на численост на партията и парламентарната й представеност. Закон за партиите, позволяващ регистрация и участие в изборите без представяне на членска маса и структури. За критерий служи представянето на предишни избори. За новоучредени партии няма ограничения.

  10. Външна политика

  (отношения с ЕС, с Русия, САЩ, съседни страни, баланс на влиянието им върху България. Участие във военни блокове и международноправни задължения)
  Изграждане на национална доктрина на базата на безспорния суверенитет. Неутралност спрямо военни блокове. Армия и въоръжение, съобразени с реалните съотношения на силите в региона. Рязко отваряне към Изтока, Юга и всички страни, които могат да предложат нещо на България. Преговорите с ЕС не са по-важни от стандарта и живота на българина. Ако търговията с Индия е по-изгодна за България от търговията с Франция, печели индийската връзка. Същото важи и за Китай, Япония, Русия, бившите съветски републики.

  Ненамеса във вътрешните работи на съседни страни. Непозволяване на големи държави да правят политика срещу съседни и далечни на България страни от нейната територия и да използват всякаква българска подкрепа.
  Активизиране на българо-руските отношения и отношенията с арабския свят, с Далечния Изток и страните извън ЕС.“…
  Очебийно е че -ако подобна Програма -кара някого да напише “Реферат“ за “лудостта“ на автора и-то Трябва много Дълбоко да се замислим в себе си и да си дадем сметка-Що за човек е този-определящ автора на подобна програма за Луд(или просто “луд“) !?!…За мен с особена яснота се очертава един твърде Логичен отговор: ПЛАТЕН ! ДОБРЕ ПЛАТЕН ЧОВЕК трябва да си-за да тръгнеш да изкарваш луд Единствения, който има Програма, СЪВПАДАЩА С НАДЕЖДИТЕ И ЖЕЛАНИЯТА НА 80 % ОТ БЪЛГАРИТЕ…Моля -прочетете Програмата пак…,кажете, че подобна програма се пише от “луд“ или “Луд“ и …ще “влезете в най-новата ни история“ за която Ботев без да подозира-още преди повече от 120 години писа:“робски народ“… Ето го оригиналният Ботев:“https://www.facebook.com/photo.php?fbid=975772359128606&set=gm.1642662505974315&type=3

 4. Istina каза:

  Dokato v BGR „umniat“,koito kazva neudobnata istina I pravilnia nachin za upravlenie, schitat vinagi za „lud“,rezultatite I kachestvoto na jivot shte sa vinagi otritsatelni,zashtoto upravliavat veche 70 godini silni-stari I novi prestupnitsi,za koito samo, toi e „lud“,estestveno.

 5. Stefan Iliev каза:

  Най-добрият хлебар е този, който прави най-добър хляб!
  Даже и да му миришат краката!!!
  Малцина са тези, които могат да разделят брашното от триците. За това, мнозинството за всеки случай види ли някъде косур, му тегли чертата. Не дай боже да се изложи със защита на някого, на когото му миришат краката. В дешна България – гюбре до гюбре, и малкото гюбренце мечтае да е гплямо гюбре. Тези които не са, развалят пейзажа и кефа на гюбретата. В такава ситузция да се говори за перфекционизъм е неуместно и звучи като оправдание.
  Христина, уважавам те много, но такъв е животът! Само в литературата има идеални хора. Кажи си го просто: това ми харесва, онова – не – има да се работи по него. Не хвърляй ябълката на боклука, защото имало нещо гнило. Другите нямат нищо друго освен гнило. Какво правят в „нормалните“ страни? Не се опитват да измерват всички параметри на партньорите/колегите си. Виждат в тях само това, което им е необходимо да си свършат работата. Без чувства, олелия и душевни катаклизми.

 6. чавдар йотов каза:

  Художественотворческата интелигенция по теорията на Парето за елитите и, която Дугин интерпретира с весела ирония и добродушно снизхождение, той причислява към така нареченият антиелит. Част от антиелита това е Бохемата. „Бохема“ идва от Бохемия, където през средновековието са скитали много цигани . От циганите държава не става. Художественотворческата интелигенция също е скитала от град на град и от държава на държава. От политика и управление не имала никаква представа. Просто не се е налагало. Днешната наша художествено- творческа интелигенция разбира се е либерална и когато говори и пише за политика и за идеологии е просто жалка. Сидеров ще го преживее.
  Дугин навремето каза: аутодафе за интелигенцията, а за художественотворческата- сцена, палитра, цигулка. Политика и държавно управление не! За поезия и изкуство препоръчвам сайта на Натела Сперанская- ученичка на Дугин. Висок стил- руски интелектуалци!….http://www.imaginaire.ru/

 7. bank каза:

  UniCredite финансови компании
  777 # ЖП гара Рим Road, Италия
  Тел: +393512646128
  Добър ден на всички четат нашия пост онлайн Потвърждавам получаването на
  електронна поща. Благодаря ви, за да отговори на моята реклама. Преди всичко нека се представя
  да ви съм Mr.Mr.Kenneth Едуард UniCredite Finance Company По отношение на електронна поща,
  ние сме готови да предложим заеми на членовете на обществото с 2% за година
  без никакви проверки и кредит черен списък. Ние издава кредит, който е в рамките на £ 5,000.00 за
  £ 40,000,000.00 от Обединеното кралство. Ние предлагаме безплатни кредити, защото аз
  боеше се от Бога, и кредиторът не може да вземе шансовете само INTRESTED човек трябва
  Контактни нас на нашия privety имейл: (vl.xo1579951427bni@t1579951427iderc1579951427knab1579951427)
  Ние даваме кредити за физически лица, фирми и да си сътрудничат, независимо
  на тяхното семейно положение, пол, религия, и място, но трябва да е юридическо
  означава да изплати заема в определения час, и строго да бъде
  достоен за доверие
  Благодаря ви за разбирането
  Поздрави от Mr.Kenneth E

 8. Sean Kent каза:

  Частните заеми, не кредитна проверка, Fast Одобрение

  Няма кредитни чекове, нисък лихвен процент, одобрен през 2-5 дни

  Кандидатствайте за частна лична или бизнес заем днес при много ниска лихва. От личен да бизнес кредити, ние имаме решение на вашите финансови нужди.
  Когато банката ви обърнат гръб на вас, не се отказвайте, нека да ви помогне да се върна на пистата. Тъй като въпросът за кредит и сигурността е нещо, което клиентите са все по-загрижени за,

  Ако се интересувате, Отговор на този имейл или посетете нашия уеб сайт днес за повече информация.

  Заявител лични данни.

  Твоето име:
  Нужна сума:
  Стараната ти:
  Заем Продължителност:
  Вашият адрес:
  Телефонен номер:
  Месечен приход:
  Секс:
  Вашия факс номер:
  Твоята възраст:

  Лице за контакт: Шон Кент.
  Е-мейл: moc.l1579951427iamto1579951427h@evi1579951427tarep1579951427o-oct1579951427nekna1579951427es1579951427

 9. excel. каза:

  Аз съм г-н Excel, законен, реномирани пари заемодателя. Ние даваме кредит за бизнес мъже и жени, които са в бизнес сделка, ние дават дългосрочен заем за три до двадесет години максимум с нисък лихвен процент от 2%, в това можете да както ни каже сумата, която трябва като заем. Заем се дава в лири и $ USD максимално даваме, е 500 000 000, както в лири и $ USD и минималните 5000 паунда и USD $, така че ако наистина ви интересува, свържете се с нас на (moc.l1579951427iamg@1579951427eniln1579951427otnem1579951427egana1579951427m.sec1579951427ivres1579951427lecxe1579951427) за повече информация за това как да получите заема.

  оферта за заем

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни