„Ислямска държава“ се изнася към Европа на принципа на легото

Kaloyan-Metodiev-ISA

д-р Калоян Методиев

Броят на младите мъже, които влизат нелегално в България, е нараснал

Напоследък стана модерно бежанската вълна, която тръгна още през 2009-2010 година, да се извинява с „Ислямска държава“. Очевидно е, че подобно твърдение е несъстоятелно поради ред причини – времеви, географски, социални. Въпросът е какво се случва с „Ислямска държава“ и хората, които я създадоха, след нейния евентуален край.

На първо място трябва да се отбележи, че определенията за фанатизъм, убийства, изнасилвания, разрушения на културни паметници и т.н. са едната страна на монетата. От другата, обаче, имаме хора, които идват от цял свят. Както и да го погледнете това е едно мултикултурно общество в което се говорят десетки езици. Това са глобалисти с ноу хау. Около 15 хиляди души идват от Западна Европа. Те със сигурност познават системата. Сред елита на държавата има хора с научни степени, учени, компютърни специалисти, лекари, инженери, военни експерти. Те успяха да изградят държавна инфраструктура, социална и образователна система, експлоатират енергийни ресурси, осигуряват си прехрана, вода, електричество. Водят военни действия, което е адски скъпо занимание. Показаха устойчивост във времето. С една дума: функционират на високо ниво. Очевидно това не са горски диваци и брадясали идиоти. Те правят анализи, разработват стратегии, развиват управленско мислене, създават мрежи и планират процеси, които не трябва да подценяваме. Натрупаха военен, управленски, а вероятно и дипломатически опит. И не на последно място, имат идеология и ценности, които им дават силна мотивация.

На базата на това може да предположим, че са напълно наясно, че държавата им не може да издържи на директна военна интервенция от страна на голяма армия (било руска, американска, британска, китайска, турска, някаква коалиция с мандата на ООН и т.н.).

Следователно пред цялото това формирование има два основни пътя: геройски (мъченически) да загине, с което да затрие делото си, или да се спаси и да продължи борбата.

При втория вариант, може да прием като един от възможните сценарии, че „Ислямска държава“ ще бъде (ако вече не е) оставена подобно на празна черупка, която да понесе унищожителния военен удар и да остави впечатлението за края на цялата сага. Възниква въпросът, накъде и как да се изтеглят десетките хиляди хора, които са гръбнака й.

Най-логичният път е към Европа. Старият континент днес е в хаос и така и не намери сили да каже „Стига! Стоп!“. Докато Европейския съюз не го направи потоците от цял свят няма да спрат. Такава възможност едва ли е за изпускане от която и да е сериозна терористична, трафикантска, а камо ли държавно организирана, богата и мотивирана група.

Изведнъж надигналата се бежанска вълна вкара на европейска територия десетки хиляди хора с неясна и фалшива самоличност. Европейските служби за сигурност нямат физическата възможност да проверяват тези хора, а и са силно деморализирани, системно прочиствани от патриотизъм и национално самосъзнание . Европейска армия няма. Помагачите от либералните мрежи са навсякъде по трасетата. Трафикантските канали работят на пълни обороти. Повечето от прииждащите дори не се регистрираха, защото Гърция изведнъж отвори широко шлюзовете, като ги включи в отмъщението си към алчните западноевропейци. Колко са и къде ходят нелегалните имигранти, вече никой не знае със сигурност.

На конференция за бежанската криза, организирана от „Института за стратегии и анализи“, заместник-председателят на Агенцията за бежанците Васил Върбанов изнесе статистически данни за бежанския поток през България. Едно от любопитните места беше, че през последната година имаме значително увеличение на младите мъже (19-34 години), които вече доминират бежанския поток. Тенденцията е видима. Логичният въпрос е на какво се дължи тази рязка промяна?

След като Унгария и Словения затвориха границите си за прииждащите нелегални имигранти, света стана свидетел на прийоми от водена на военни действия в градски условия – лица с маски, димки, хвърляне на камъни, внезапни нападения и оттегляния. Двойна режеща ограда и кордон от специални части в пълно бойно снаряжение бяха пробити на унгарската граница. Едва водните оръдия и гумени куршуми овладяха ситуацията. Подобни атаки и резултати не са по силите на изтощени, безобидни и смирени бегълци, на промотираните от мейнстрийм медиите жени и деца.

Ако приемем хипотезата, че „Ислямска държава“ се изтегля към Европа, то тя трябва вече да е прехвърлила значителни военни сили по „бежанските“ канали. Псевдо-бежанците лесно ще се разтворят в големите мюсюлмански общности, които покриват континента. На тази база вече ще могат да водят война, която е най-трудната за спечелване – партизанската. Партизанските войни доказано поставят цели империи на колене (Афганистан, Виетнам…) .

„Ислямска държава“ може да е разработила евакуационен сценарий за изнасяне на принципа на легото, като част по част се премества на нова територия. Континентът предлага всички условия за продължава на работа – благоприятна господстваща политическа парадигма ( либерализъм и мултикултурализъм), мрежа от неправителствени организации и доброволци, големи местни общности, които контролират части от големи градове и региони (Париж, Марсилия, Берлин, Ротердам, Балканите, част от София и т.н.), деморализирани и слаби армии (може би с изключение на британската), корумпирани полицейски сили (на някои места), виртуални граници (с изключение на Унгария, която показа, че граничната й политика дава почти абсолютен резултат), липса на смъртни и телесни наказания, вода и благоприятен климат.

Очевидно е, че България (поне засега) не може да повлияе на паневропейската политика в сектора на сигурността. Страната се отдели от референтната си група в Източна Европа, която формулира политиката на отпора. Това, което може да направи е да последва унгарския пример за граничен контрол (хървати и словенци вече действат в тази посока) и да се заема с бързото укрепване на службите за сигурност и вътрешния ред. Дори в Западна Европа или Западните Балкани да започне „буря“ ние да сме готови за нея.

 

Източник: Obshtestvo.net

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни