Остър ляв завой на лейбъристите: Джеръми Корбин оглави партията

2015-09-12_231051

Автентичният социалист Джеръми Корбин занапред ще ръководи Лейбъристката партия след като спечели убедително срещу своите конкуренти битката за лидерския пост. Корбин се обявява за край на политиката на икономии, иска да бъдат отворени отново закритите въглищни мини и да се одържавят големи части от инфраструктурата на Великобритания.

Джеръми Корбин оглави Лейбъристката партия във Великобритания, за която се очаква да направи остър ляв завой, информира онлайн изданието на „Шпигел“. На първичните избори, на които бяха призовани да се явят 600-те хил. членове и симпатизанти на партията, левият политик се наложи още в първия тур с почти 60 % процента от гласовете. Новият вицешеф на партията ще бъде Том Уотсън, който доминира на трети тур с близо 51 %.

Резултатъ беше обявен в събота преди обед в лондонския конферентен център „Кралица Елизабет II“. В първичните избори са участвали почти 423 хил. души или 72 процента от имащите право на глас. До вота се стигна след като досегашният партиен шеф Ед Милибанд подаде оставка след унищожителното поражение на Лейбъристката партия на изборите за Камара на представителите през май, припомня „Шпигел“.

Оттогава партията търси ново ръководство. На изборите имаше и нововъведение – освен партийните членове в тях можеха да участват и „регистрирани симпатизанти” срещу такса от три британски лири. Видимо е, че най-вече поддържниците на Корбин се възползваха от тази възможност.

След 32 години на задните редове в парламента – партиен лидер

В началото на надпреварата 66 годишният Корбин беше абсолютен аутсайдер – нещо, което не беше за учудване след като в продължение на 32 години беше търкал задните редове на парламента, отбелязва „Шпигел“.

Неговата визия за ляв завой на работническата партия обаче се посрещна учудващо добре от партийните членове и привърженици. Дори се заговори за „Корбимания“. Новият шеф на лейбъристите се обявява за край на политиката на икономии, иска да бъдат отворени отново закритите въглищни мини и да се одържавят големи части от инфраструктурата на Великобритания.

Корбин се изправи срещу партийните си колеги Анди Бърнам, Ивет Купър и Лиз Кендал. И тримата стояха по-скоро по-близо до концепцията на „новия лейбъризъм“, която е приятелски настроена към бизнеса. Тази линия беше застпъпвана от Тони Блеър до 2007 г. в качеството му на премиер. Корбин винаги я е критикувал. Преди първичните избори Блеър организира кампания срещу Корбин.

През юли Блеър се подигра на партийните другари, чиито сърца бият за Корбин и ги посъветва, че е по-добре да си направят трасплантация на сърдечния орган. В действителност се очаква някои от членовете на т.нар. кабинет в сянка да се оттеглят след победата на Корбин, защото не са доволни от новата ориентация на партията. Експремиерът Блеър сравни движението на Корбин с партията СИРИЗА в Гърция.

 

Източник: Хаштаг-BG

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни