Бежанската вълна стигна Виена и Мюнхен

20150901.fxlwxteyxs

20 000 души в австрийската столица протестираха радушно в подкрепа на пришълците.

Най-големият поток от бежанската вълна, тръгнала от Гърция и минала през Западните Балкани, вече стигна до австрийската столица Виена. 3650 души са пристигнали в града само с един влак днес, съобщи говорител на австрийската полиция пред АФП.Това се случи, след като властите в Унгария позволиха на бегълците да напуснат страната, въпреки че нямат визи за ЕС. Ситуацията в унгарската столица Будапеща вече е бедствена.

„В момента сме в процес на проверка колко от пристигналите в действителност търсят убежище”, обясни полицейският говорител Патрик Майерхофер. Повечето от имигрантите са прекарали нощта на виенската гара „Вестбанхоф” с надеждата да заминат за Германия, която миналата седмица облекчи достъпа за сирийски бежанци.

Най-голямата миграция на хора в Европа от Втората световна война насам раздели 28-те страни-членки на ЕС. На свиканата на 14 септември среща на върха се очаква да се сблъскат исканията на западните страни, които настояват за по-големи усилия за оказване на помощ на пристигащите над 300 000 души, докато източните страни, през чиято територия минава маршрутът им, се задъхват и твърдят, че не могат да се спрат.

В знак на подкрепа, в австрийската столица Виена се проведе протест, в който 20 000 души изразиха съпричастността си със съдбата на бежанците и несъгласието си лошото отношение към тях. Държавните лидери пък присъстваха на църковна служба в памет на 71 имигранти, които бяха открити мъртви в изоставен камион. Както БЛИЦ съобщи, по случая има задържани четирима души с българско гражданство.

Унгария остро разкритикува решението на Берлин да облекчи режима за предоставяне на убежище, чиято първоначална идея е да облекчи държавите, в които бежанците идват основно по море. Според Будапеща, така само се вдъхва надежда на нелегалните имигранти.

Въпреки това част от пристигналите в Австрия вече достигнаха Германия. В Мюнхен тази сутрин 1400 души пристигнаха с влак, съобщава Би Би Си. Очаква се пристигането на още бежанци.

Броят на мигрантите в Европа тази година достигна рекордни нива. Само за юли те са 107 000. Германия се готви да посрещне 800 000 души – четири пъти повече, отколкото за цялата минала година.

Повечето от пристигналите в Мюнхен идват от унгарската гара Келети и Виена. Те са предимно от Сирия, Афганистан и Еритрея.

Междувременно на гарата в Будапеща избухна протест на имигранти, предизвикан от факта, че повечето от заминалите за Австрия бяха върнати, защото не са регистрирани по надлежния ред.

Източник: БЛИЦ

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни