Чавдар Найденов: Новогръцки митове и легенди

b6c4bb7bb2857fdbc29a3e016eae0a8b

Чавдар Найденов

БГНЕС

В последните дни слушаме сведения за гръцката криза, които изумяват – колкото с това, че нямат нищо общо с фактите, толкова и с това, че са изказвани от дежурните медийни икономисти. Хора, които все пак, мислим си, са заинтересовани да поддържат някакво реноме на експерти.

Мит 1: Гърция не е изпълнила програмата за съкращения на бюджета и заради това е изпаднала в криза.

Истината е, че Гърция изпълнява програмата и именно заради това все повече затъва.

Първо, според доклад на ЕК от миналата година, за 5 години приложение на програмата, Гърция е намалила заетите в публичния сектор от 907351 души на 651717 души – намаление от над 255000 души или с повече от една четвърт. Бюджетният дефицит е радикално намален: от 15.6% през 2009 г. на 0% през 2014 г. Условията за пенсиониране са радикално променени: стандартната пенсионна възраст е увеличена от 60 на 65 г. и уеднаквена за мъже и жени, трудовият стаж от 35 г. на 40 г., размерът на пенсията ще се променя според прогнозите за продължителност на живота и т.н. Няма държава от подложените на остеритет след 2008 г., която да е направила и половината на тези жертви. Това ако са незабележими реформи, здраве му кажи…

Какъв е ефектът? Икономиката се сви с 25% – незапомнен рекорд за европейска страна в мирно време. Приходите в бюджета намаляха по също незапомнен начин – с около една четвърт. Външният дълг стана още по-неизплатим. Размерът му е постоянен, ала тежестта му се увеличи, защото икономиката намаля. Дългът от около 130% спрямо БВП достигна около 180% още миналата година, преди СИРИЗА. Заредиха се смазващи социални последици: безработицата достигна 25%, а сред младежите – 60% и младите хора масово напускат страната. И т.н и т.н. По тежест тази депресия надминава дори показателите на Ваймарска Германия от 20-те и 30-те години на миналия век, когато там се е появил фашизъм.

В резюме: Лекарството наистина е горчиво и пациентът го изпи. Но в резултат заболя още по-тежко.

Мит 2: Европа храни Гърция. Тя произвежда по-малко, отколкото консумира.

Митът почива на невежо тълкуване на официалните искания за финансова помощ от страна на Гърция. Официален статистически факт е, че миналата година южната ни съседка отбеляза за първи път бюджетен излишък (за разлика да речем от България и половината страни от ЕС – бел.а.). Това, заради което очаква обещаните от Тройката пари е, да изплаща задълженията си по заварения външен дълг. Т.е. да взема нови кредити, за да изплаща старите. Така е предвидено по програмата на Тройката от 2010 г. и се прави през цялото време досега. По същия начин рефинансират дълга си всички страни, включително и България. Нищо от тези заеми не остава в страната. Т.е. тя се самоизхранва, но при наложените мерки прави това все по-трудно.

Мит 3: СИРИЗА е обърнала реформите и сега Гърция е закъсала.

Смешно е, че едни и същи хора твърдят както това, че не е имало реформи, така и че новото правителство за 5 месеца ги е развалило. Дори Чък Норис не може да премахне нещо несъществуващо.

Факт: СИРИЗА не предизвика катастрофата от 2009 г., тя управлява само от 5 месеца и бе извикана от избирателя на власт ЗАРАДИ катастрофата, която старите грешници от ПАСОК и Нова демокрация причиниха.

Още един факт: правителството на страната наистина заяви, че може да наеме около 15 хиляди души в случаите, когато съкращенията са били ирационални. Например, кабинетът на Самарас е уволнил чистачките в Министерството на финансите и е наело частна фирма за чистене срещу по-голяма цена, отколкото са били възнагражденията на съкратените чистачки. 15 хиляди прави само 2% от заетите на държавна работа и не се знае дали изобщо са наети.

Мит 4: СИРИЗА изпразни бюджета.

Както изтъкнах по-горе, бюджетът на Гърция харчи приблизително толкова, колкото събира. В края на юни т.г. поради саботажа на Еврогрупата, Варуфакис трябваше да избира между плащане на 1.5 милиарда евро на МВФ и изплащане на заплатите и пенсиите на гърците. Избра второто. Първото щеше да е противозаконно.

Мит 5: ЕК предлага единствено разумните, макар и трудни мерки.

Факт: В изтекли документи на самия МВФ ,който е един от кредиторите, се признава, че ако се приложи сегашната програма на ЕК, дори при най-оптимистичния сценарий, и след 15 години дългът на Гърция няма да е устойчив, т.е. изплатим със собствени сили . В текста се подчертава, че са нужни „допълнителни отстъпки“ в плана на ЕК, за да има някакъв шанс за оздравяване. Анализът е изпратен конфиденциално на депутатите от Бундестага и въпреки това Германия не промени позицията си. Т.е. Еврогрупата прекрасно знае, че отговорът на нейния план е твърдо „ОХИ“ и че този отговор го дава не гръцкият народ, а икономическите закони. А досегашният тип мерки водят страната в задънена улица. Въпреки това Еврогрупата настоява страната да каже на референдум ДА. Това разумно ли е?

Тук безумното антиевропейско поведение е на Тройката, а не на Гърция. Ако имаше смисъл, още според първия „спасителен план“, през 2013 г. БВП на Гърция трябваше да се е върнал на 98% от нивото от 2009 г. А е на 78% спрямо 2009 г. Още през 2012 г. самата Тройка призна, че провалът е пълен и направи нов, по-сдържан план, според който миналата година БВП трябваше да е на 87% от нивото през 2009 г. И тази фантасмагория пропадна.

Мит 6: Новото правителство на Гърция не иска да прави реформи.

Факт: Филтърът на нашите медии не пропусна стотици декларации на новото правителство, че идва на власт, за да скъса с порядките на старите партии и олигархията, които доведоха до натрупването на дълговете до 2010 г.: неплащане на данъци от богатите и свръхбогатите; масово избягване на плащане на ДДС в магазини и заведения (нещо добре познато и у нас – бел.а.); раздути държавни щатове (поради традицията на старите партии да си купуват подкрепа чрез назначения на държавна работа – също познато – бел.а.).

Второ, правителството на Ципрас прави реформи. Един пример е предварителното облагане на инвестиции в чужбина – за да спре практиката на богатите гърци да изпират пари чрез фалшиви инвестиции. Интересното е, че българското правителство протестира срещу тази мярка, желаейки да продължи да бъде един от адресите на данъчното пиратство. Друг пример, който бе съобщен у нас с присмех, е използването на „таен клиент“, за да се дисциплинират търговците, които не издават касова бележка. Предлаганият план за реформи е дълъг и затова ще обобщя – те са насочени към растеж на икономиката и на данъчната база. За разлика от тези на ЕК, които потискат оборота, стимулират укриването на данъци и от година на година хвърлят все повече от уязвимите прослойки в истинска нищета. Също добре познат прийом в нашата страна – „отличничка“.

Мит 7: Правителството е радикално ляво и затова спира реформите (които уж не съществуваха – бел.а.).

Напротив, правителството е представило план, който не „глези“ населението и е в интерес както на левите, така и на центристи и десни – възстановяване на икономиката и изплащане на дълговете. А не е в интерес само на олигархията и огромната клиентела на провалените стари партии. Но просто Еврогрупата отказва да го разглежда.

Мит 8: Гърция обявява, че няма да изплаща своите кредити.

Факт е, че Гърция не е отказала да изплаща кредитите. Тройката спря да си ги самообслужва. Всички гръцки платежи от 2010 г. се правеха с нови заеми, отпуснати от ЕЦБ и европейските правителства. Нищо от тези пари не оставаше в страната, а пряко преминаваше в сметките на кредиторите -пак същите страни и организации. Тъй като Еврогрупата спря да изпълнява програмата , за да притисне Атина в преговорите, то и вноските на Гърция спряха. Еврогрупата, а не Атина спря тази въртележка.

Мит 9: Референдумът в Гърция е за излизане от еврото (версия: за излизане от ЕС – бел.а.).

Факт: Въпросът на референдума е за приемане или отхвърляне на предложението на ЕК за продължаване и дори засилване на досегашните гибелни мерки. Ето точният текст: „Трябва ли да бъде приет проектът за споразумение на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, представен на Еврогрупата на 25 юни и състоящ се от две части, представляващи тяхното цялостно предложение? Първият документ е озаглавен „Реформи за приключване на настоящата програма и след това“, а вторият е „Предварителен анализ на устойчивостта на дълга“.

Мит 10: Понеже СИРИЗА и гърците са едни левичари и нахални паразити, то евроиституциите и най-вече Германия и Франция са целите в бяло.

От всичко казано дотук следва, че висшите финансови кръгове в Северозападна Европа не желаят да признаят огромната вреда от политиката на остеритет, която налагат от 7 години в 5 страни-членки. Вреда за всички, включително и за богатите икономики. Тя намалява пазарното търсене вътре в Общността и отдалечава богатите страни от перспективата някога да си получат заемите. Дори да победят на референдума, дори да отчаят опозицията в Южна Европа, това ще бъде Пирова победа. Защото ще върнат ЕС на релсите, които водят – 7 години по-късно, това е очевидно – към общоевропейски фалит. За сметка на това, спекулантите ще си останат с печалбите от високите лихви, изплащани от южноевропейските страни.

И след 10-те мита – една истина: „Нахалният“ Алексис Ципрас поиска 30% намаление на главницата на дълга и 20 години гратисен период. Всъщност, точно същото обяви в петък и МВФ. Според Фонда може да сработи само програма, която включва 30% орязвяне на дълга и удължаване на периода на изплащане от 20 на 40 години. Нищо изненадващо.

За нас поуката е, че ако това се прави спрямо Гърция, която, все пак, е стара страна-членка на ЕС, то статусът на страна като България пада и се връща някъде там, където беше преди членството.

Не виждам повод дори за злорадство.

Източник: БГНЕС

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни