Кървави ислямистки атаки в Тунис, Франция и Кувейт

15895_660_370

БГНЕС, Фокус

Броят на загиналите при терористичните нападения в Тунис нарасна до 27 души, сред тях има и чужденци, съобщава Франс прес. За момента няма данни сред жертвите да има български граждани, заяви за БГНЕС говорителят на външно министерство Бетина Жотева.

Въоръжени лица откриха стрелба в прочутия тунизийски курорт Сус, който се посещава от много чужденци. Говорителят на вътрешното министерство на Тунис Мохамед Али Аруи съобщи, че нападателят е убит от силите за сигурност. Той окачестви трагедията като „терористично нападение“. Мотивите на нападателя все още се изясняват.

Първоначално световните агенции съобщиха за нападение в два отделни хотела, но по всяка вероятност става въпрос за различни сгради на един и същи хотелски комплекс.

Нападение във Франция

Освен в Тунис днес имаше терористично нападения и в Източна Франция, където мъж с ислямистко знаме нахлу в газов завод и активира няколко експлозива. При нападението загина един човек и още няколко са ранени. Загиналият е бил обезглавен, а главата му е намерена забита с надписи на арабски език на ограда пред фабриката.

След атаката френската жандармерия е създала кризисно звено. Междувременно, стана ясно, че заводът е бил охраняван от силите на реда, тъй като е попадал в класификацията на директивата Севезо за потенциално опасните химически заводи.
Атентатът е извършен в завод на компанията „Еър продъктс“ в Сен Кантен Фалавие, департамента Изер, на няколко десетки километра от град Лион. Премиерът на Франция Манюел Валс е наредил „повишена бдителност“ в уязвимите обекти в целия регион Рон Алп, в който освен Изер влизат още седем департамента.

Инцидентът принуди френският президент Франсоа Оланд да напусне спешно срещата на върха на ЕС, която се провежда в Брюксел, и да се прибере в родината си. Стопанинът на Елисейския дворец заяви, че случилото се е „терористична атака“. Нападателят вече е идентифициран. В нападението е участвал и втори човек, който все още не е задържан.

Кувейт

Малко след кървавите терористични нападения във Франция и Тунис, стана ясно, че Ислямска държава е извършила атентат срещу шиитска джамия в Кувейт, при който загинаха 13 души, а други 25 са приети в болница. Атаката е била извършена заради това, че джамията разпространява шиитски учения между сунити. Малката страна в Персийския залив е изключително спокойна. Около 40% от нейното население са шиити, но те не са доминиращи в управлението на Кувейт.

Източници: БГНЕС

Информационна агенция Фокус

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни