Унгария затваря границата си със Сърбия заради бежанците

52744_27FgcPEKLke37DNqtBdbJ9OrMl8pY0

Унгарският външен министър съобщи в сряда, че страната затваря границата си със Сърбия заради притока на мигранти. Същевременно Будапеща започва изграждането на ограда с височина 4 м и дължина 175 км по протежение на границата между двете страни.

„Това решение не противоречи на нито един международен договор, други страни избраха същото решение“, подчерта унгарският първи дипломат и даде за пример България, Гърция и Испания, пише „Монд“.

Още миналия петък унгарският премиер, консерваторът Виктор Орбан, спомена за възможността за „пълно затваряне“ на границата със Сърбия, откъдето пристигат почти всички мигранти в Унгария.

Броят на бежанците, влизащи в Унгария, е скочил от 2000 общо през 2012 г. на 54 хиляди от януари тази година досега. „Евростат“ обяви, че Унгария е втората страна след Швеция, която приема, пропорционално на своето население, най-голям брой бежанци в ЕС.

Според правителството на Виктор Орбан 95 на сто от тях проникват в страната през границата със Сърбия, която не е член на Европейския съюз, като 75 на сто от тях бягат от сраженията в Сирия, Ирак и Афганистан.

 

Източник: Гласове

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни