Парламентът ратифицира спорно споразумение със САЩ

52514_uhBEdfF3NgNPIJEYXK4NZRIcz0jXh4

Депутатите от всички парламентарни групи с изключение на БСП, „Атака“ и независимия Велизар Енчев подкрепиха ратифицикацията на спорното споразумение между правителствата на България и САЩ за подобряване спазването на данъчното законодателство в международен аспект и въвеждането в действие на FATCA (Акт за спазване на данъчното законодателство във връзка със задгранични сметки), което според опозицията е унизително за България, съобщава БГНЕС. Против гласуваха само 28 депутати, а трима се въздържаха. 114 депутати бяха „за“ ратифициране на едностранното споразумение, като сред тях депутатите от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, БДЦ и АБВ.

Споразумението беше прието на първо четене в началото на април, когато управляващите направиха опит набързо да го приемат и на второ четене. Тогава опозицията остро възрази и успя да отложи окончателната ратификация, тъй като има свои предложения. Те бяха внесени, но днес управляващите ги отхвърлиха.

БСП предложи в ратификацията да се запише, че българският парламент ратифицира споразумението само за една година, но това бе отхвърлено. Другите предложения бяха за отпадане на ратификацията, както и за промяна в заглавието, където вместо споразумение за спазване на „данъчното законодателство в международен аспект“ да се запише „данъчното законодателство на САЩ“.

Причина за острите възражения на опозицията е едностранният характер на споразумението. След неговото приемане страната ни се задължава да предоставя на САЩ информация за сметки на американски граждани на българска територия, но САЩ няма да има същото задължение към нашата държава относно сметки и евентуални данъчни измами и изтичане на мръсни пари на българи в САЩ.

„За първи път ни принуждават да подпишем уникален за европейската практика и страните от НАТО едностранен договор, който ни превръща в колониална държава“, каза по време на дебатите Румен Гечев от БСП. „България отдавна е колониална държава“, отвърна му Илиян Тодоров от „Атака“. Споразумението предвижда нашата държава за своя сметка да ангажира администрацията си, когато САЩ поискат дадена информация, предупреди още Румен Гечев. Така САЩ ще си свършат работата, но нашият бюджет ще се лиши от приходи от изнесените мръсни пари, без ние да можем да поискаме същата информация от тях.

„Категорично възразяваме да превърнем България в единствената страна от 28 членки на ЕС, подписваща унизителен договор. Това ли заслужаваме, че участваме в Ирак и Афганистан? Банановата република Хондурас е подписала двустранно споразумение, зулусите имат двустранно споразумение“, даде за пример Гечев и попита откъде накъде ние няма да имаме достъп до информация за български граждани, които са нарушили данъчните закони. „Обида е за българското правителство, че то не е толкова добре организирано, колкото бананови републики и зулусите“, категоричен бе той.

„Не оспорваме, че България поема ангажименти към САЩ за предоставяне на информация. Оспорваме, че ние нямаме същата възможност за информация по отношение на български граждани и фирми”, каза от парламентарната трибуна Янаки Стоилов от БСП. Той припомни, че това означава осветляване на средствата, изтекли от КТБ, които явно някои  държат да се скрият.

Таско Ерменков от групата на левицата предложи ратификацията да отпадне, за да може правителството да си свърши работата. „Ако се приеме в този вид ратификацията, ставаме съучастници на българите, които укриват парите си  и лъжат българския народ”, категоричен бе Ерменков. Той призова парламента да  защити  интересите на българските граждани и  да няма изтичане на български финанси.

 

Източник: Гласове

  1. Uta каза:

    cash advance locations
    loans online
    personal loans for bad credit reviews

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни