Военният полигон в Анево е отдаден законно под аренда на частна американска компания

e887c1df734f609eb5558ccb1c22e89c

Американски гражданин загина при експлозия на военния полигон Анево, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

При инцидента са ранени още двама американци и двама българи, единият от които е бил преводач на групата. Едно от ранените лица, американски гражданин, е с опасност за живота и е настанено в Университетската болница в Пловдив. Другите двама пострадали са приети в болницата в Карлово с разкъсно-контузни рани, които са обработени и вече са транспортирани в Пловдив.

Инцидентът е възникнал около 11.30 часа при планови експериментални стрелби с гранатомет на полигон във ВМЗ-Сопот. Взривил се е некачествен боеприпас. На място са пристигнали кметът на Сопот Веселин Личев, областният управител Розалин Петков. Трагедията е станал точно по времето, когато се отбелязва 80-годишнината от къщата-музей на Иван Вазов в Сопот. Градоначалникът на Сопот обясни, че става дума за еднократна експлозия и няма опасност от нови взривове за хората, които живеят или работят в района.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова също пристигна на мястото на инцидента от Казанлък, където присъства на първа копка за ремонт на математическата гимназия в града. „Много неприятен инцидент, за което съжалявам. Все още нямам много информация“, каза тя в Казанлък малко преди да тръгне.

Вече е започнато разследване на причините, довели до тежкия инцидент. На мястото се намира окръжният прокурор на Пловдив и екип от следователи от Следствения отдел на ОП – Пловдив. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров е изпратен и дежурният мобилен екип от НСлС.

Военният полигон в Анево е отдаден под аренда на частна американска компания. „Причината за инцидента е свързана изцяло с частни фирми. Инструкторът, който е бил там и е леко ранен по договор е човек от частна фирма „Arcos“. Единственият човек, който е пострадал от ВМЗ-Сопот е бил преводачът“, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски и добави, че американците също ще разследват случая. Според него единственото общо между инцидента в Анево и ВМЗ-Сопот е полигонът. Той се ползва от частна фирма по договор, който е сключен наскоро, с всички необходими заверки.

Представител на Министерството на отбраната заяви пред бТВ, че пострадалите не са нито български военни, нито военни от съюзнически държави, които провеждат учения с български части на наша територия. В момента съвместни учения между български и американски военни се провеждат само на две места в страната. Това са полигона в Ново село и на ВВС базата в Граф Игнатиево.

Полигонът Анево е разположен недалеч от Иганово, където неотдавна също имаше експлозии.

Взривът избухна броени дни след като дългогодишният изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев бе освободен от поста си с решение на Съвета на директорите.

Източник: БГНЕС

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни