Държавата – това сме ние

photo_verybig_789878-1

„Вчера един възрастен човек, етнически българин, показа на репортери от БиТиВи законния си пистолет, на който разчита, за да “се защити” от ромите… Етническите българи са дали на властите ултиматум до 2 юни, за да “предприемат нещо”, в противен случай свикват помощ от цялата страна, за да се вдигнат на бунт. (Срещу кого? Как?)“

Това са редове от коментар на Татяна Ваксберг за случващото се в община Гърмен, публикуван в българската секция на Дойче веле. Авторката е известна със своите антибългарски текстове, а Дойче веле е най-големият рупор на подобни публикации, но въпреки това този път надминаха себе си.

Забележете – в статията нас ни наричат „етнически българи“. Пише, че етническите българи били дали ултиматум на властите. Извинявайте, на кои власти? На сирийските, азербайджанските, монголските? На кои? Защото излиза, че етническите българи и властите са две различни неща. Впрочем, по-надолу в статията авторката пише, че „в такива моменти от властите се очаква безкомпромисен неутралитет между двете групи“. Да уточним – втората група е на циганите, които авторката нарича роми. Не етнически роми, а просто роми.

Излиза, че ние българите, които сме държавотворният народ, които сме създали България, които сме носители на държавната идея, които сме в основата на българската нация, които сме крепители на българския език и култура, за Татяна Ваксберг сме просто една „етническа“ общност, към която „властите“ трябва да се отнасят с неутралитет.

Не, Ваксберг. Ние българите сме собственици на тази държава, тя е наша, в нея се разпореждаме ние, българите, и се живее по нашия закон. Може да е лош, може да не се спазва, може управниците ни да са продажни чужди подлоги, всичко може, но България все още е наша, поне на книга. Ако на някой, когото сме били така добри да подслоним да живее при нас, дали преди няколко месеца или преди няколко века, това не се харесва, моля – свободен е да напусне страната ни. Никой няма да го задържа. Това важи както за нарушаващите законите ни цигани, така и за прислугващите им еничари.

Но се оказа, че има и  по-зле. Няколко дни по-късно Мария Методиева, програмен директор в „Тръст за социална алтернатива“, организация насочена към „иновативни и резултатни подходи, които повишават икономическата независимост и подобряват жизнените перспективи на бедните в България, с фокус върху ромите“ (както пише в нейната страница), в разговор за незаконните цигански постройки раздели хората в България на две – роми и нероми. Ако Ваксберг поне все още ни споменава като етнос, Методиева напълно ни изтри от картата.

Та така. От известно време окупиралата държавното управление антибългарска сган си мисли, че тя представлява държавата. Ваксбергоподобните, мислите, че държавата, това сте вие? Грешите. Държавата – това сме ние. Българите.

 

Източник: Официален блог К. Костадинов

Още от автора: Костадин Костадинов

Костадин Костадинов

Костадин Костадинов е роден във Варна. Завършил е Балканистика и Право във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. В момента е общински съветник във Варна и директор на Регионален исторически музей – Добрич. Списва блога си от февруари 2010г – http://kostadin.eu/.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни