Край на примирието в Сирия: Алепо е под обстрел

2016-06-16_024633

Карта на военната ситуация в провинция Алепо (15 юни 2016)

 

На 9 юни министрите на отбраната на Русия, Сирия и Иран се срещнаха в Техеран, за да обсъдят дейностите за борба с тероризма и инициативите за сигурност, които биха попречили на джихадистите за провеждане на по-мащабни операции в региона. Руското министерство на отбраната в свое изявление съобщи, че преговорите са били фокусирани върху „приоритетни мерки за засилване на сътрудничество“ в борбата с Ислямска държава и терористичната групировка Джабхат Ал-Нусра.

Тройката се съгласи, че „цялостното прекратяване на огъня“ и хуманитарната помощ са от жизненоважно значение за установяване на мир в Сирия. Дневният ред включваше „подкрепа на сирийската армия“ и „определени приоритети“, като превенция на доставянето от други страни на боеприпаси и оръжия, попадащи в ръцете на международно признати терористични групи.

Руският вестник Комерсант съобщи, че държавниците са обсъдили нанасянето на въздушни удари от страна на руските военновъздушни сили в подкрепа на операцията на сирийските правителствени войски в Алепо. Според Комерсант, офанзивата на сирийските правителствените сили за освобождаване на Ракка също е включена в дневния ред.

768x432а

Посещението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Техеран е по същото време, когато терористичната група Джибхат Ал-Нусра стана особено активна в провинциите Алепо и Идлиб.

Ожесточена борба с използването на бронирана техника е в ход в провинция Алепо през последните няколко дни. Военните групировки в областта действат под командването на военните съветници на Турция, заяви официалният говорител на Руското външно министерство Мария Захарова на 10 юни. Терористичната група Джабхат Ал-Нусра започна нова офанзива срещу позициите на правителствените сили на Сирия на север и на юг от Алепо, информира тя. Целта на групировката е да се обградят силите на сирийската армия.

Захарова също каза, че е бил забелязан и интензивен трафик на товарни автомобили с въоръжена охрана в града. Според нея терористите на Джабхат Ал-Нусра и Ахрар аш-Шам атакуват позициите на правителствените войски и гражданските милиции в Шейх Максуд, населен с кюрди квартал в Алепо. Честите нападения и останките от обстрела показват, че терористите имат недостиг на боеприпаси.

epa05281941 Syrians gather at the site of airstrikes in the rebel-held neighbourhood of Kalasa in Aleppo, Syria, 28 April 2016. At least 34 people were killed by shelling and missile fire in the Syrian city of Aleppo, the largest in the north of the country, the Syrian Observatory for Human Rights, or SOHR, reported on 28 April. Among those were at least 20 people killed by the airstrikes of warplanes, the identity of which is still unknown, in the neighborhoods of Bustan al-Qasr and al-Kalasa, according to SOHR. EPA/ZOUHIR AL SHIMALE

Най-малко 70 бойци са били убити за по-малко от 24 часа (15 юни) в ожесточени сблъсъци между проправителствени сили, екстремисти и бунтовници в сирийската провинция Алепо. Проправителствени бойци, подкрепяни от правителството и руски въздушни удари, са отвоювали обратно селата Зайтан и Каласа, югозападно от град Алепо. Вестник „Ал Уатан”, който е близък до режима, съобщава за руски въздушни удари в провинцията. „Руските военни самолети възобновиха бойните си задачи в Алепо, като те са насочени към позиции на „Джабхат Ал-Нусра” и техни присъдружни милиции.”

 

„Концентрация на сили на терористичните групировки Джабхат Ал-Нусра и Ахрар аш-Шам е регистрирана в близост до населените пунктове Бшантара и Кфар-Бесин. Движение на бронирани превозни средства и товарни автомобили също е регистрирано в населените места Дар Таиз, Джабал Кабтан, Байтарун до квартала Ал-Захра, заяви на 10 юни пред репортери говорителят на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия.

Русия е обезпокоена от процеса на забавяне на политическо решение за Сирия и призова да се започне възможно най-скоро нов кръг от преговори за мир.

Събитията в Алепо се развиват, докато войната срещу Ислямска Държава достига критичната си фаза с приближаването на Иракската армия към цитаделата на терористите във Фалуджа и с марша на подкрепените от САЩ Сирийски демократични сили към бастиона на Ислямска държава в северна Сирия. Междувременно сирийските въоръжени сили, подкрепени от руската авиация, започнаха мащабна военна операция за освобождаване на столицата на Ислямска държава Ракка. Подкрепената от Русия коалиция трябва да засили дейността си в Алепо срещу терористичната група Джабхад Ал-Нусра, която се превърна в основна пречка за по-нататъшното прекратяване на военните действия.

Сраженията в Алепо принуждават Сирия да поддържа – с подкрепата на Русия – сериозни военни сили в тази зона, вместо да ги включи в битката срещу Ислямска държава в региона на Ракка. Контролът на Алепо има стратегическо, логистично и дипломатическо значение. С други думи, страната, която контролира града, ще бъде в състояние да обърне посоката на международните преговори относно сирийската криза. Ето защо Джабхат Ал-Нусра и Ахрар аш-Шам наскоро започнаха поредица от военни операции в града и в близките му райони, удрайки кюрдските единици от квартал Шейх Маскуд и завземайки територия в района на град Кан Куман.

Режимът за прекратяване на огъня влезе в сила в Сирия на 27 февруари т.г. Малко преди това (18 декември 2015), Съветът за сигурност на ООН прие резолюция в подкрепа на прекратяване на военните действия. Документът, изготвен от Русия и Съединените щати, бе подкрепено от всички 15 страни-членки на Съвета за сигурност. Режимът за прекратяване на огъня не включва терористичните организации Ислямската държава и Джабхад Ал-Нусра.

or-37450

Военните групировки имаха достатъчно време, за да решат дали искат да се присъединят към режима за прекратяване на огъня или не. Много от тях решиха да не се съобразят. САЩ не успяха да отделят контролираните от тях умерени опозиционни сили от терористите. Сирийско-турската граница все още се използва за контрабанда на оръжие за терористите в Сирия.

Всички гореспоменатите събития настъпиха, след като Вашингтон отхвърли предложението на Русия за сътрудничество в Сирия.

Мирните преговори в Женева се  провалиха.

Този момент е решаващ. Ситуацията в Алепо вече не може да се толерира с всички цивилни жертви, затова правителствените войски на Сирия все по-често идват под обстрел и рискуват обкръжаване от вражеските сили.

Русия е изпълнила своите задължения съгласно споразумението, постигнато със САЩ в началото на май.

Съединените щати не успяха да се съобразят. Групите, контролирани от Запада, организират провокации, подобно на бойците от Джабхад Ал-Нусра. Американският съюзник Турция продължава да подкрепя терористичните групи в Алепо и на други места в Сирия. До голяма степен, Вашингтон е отговорен за тези последствия. С намиращия се в застой мирнен процес и с нарушеното прекратяване на огъня, Русия трябва да действа.


 

*В същото време Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди Русия вчера (15 юни) от Осло, че търпението на САЩ по конфликта в Сирия и съдбата на президента на страната Башар Асад изтича, предаде AFP. „Русия трябва да разбере, че търпението ни не е безкрайно и че фактически е лимитирано, независимо от това дали Асад ще бъде държан отговорен. САЩ няма да стоят „със скръстени ръце” докато армията на Башар Асад, подкрепяна от Русия, нарушава примирието в Сирия и продължава настъплението си в Алепо.“

Превод: Memoria de futuro

Източник: Strategic Culture

Още от автора: Алекс Горка

Алекс Горка е анализатор в журнала за геополитика “ Strategic Culture“.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни