Гутериш: ЕС е длъжен да приема бежанци. Ще ги качва в самолети, за да не ходят пеша

es

Извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел прие поредния план за справяне с мигрантската криза – този път в центъра нa обсъжданията беше притокът на бежанци, пристигащи в Общността през Балканите. На срещата присъстваха лидерите на държави, имащи отношение към „балканския маршрут“, минаващ от Турция през Балканите до границите на Унгария и Словения.

„Безпрецедентният приток на бежанци и мигранти по „балканския път „е предизвикателство, на което не може да се отговори със самостоятелни национални действия. Само колективен подход в европейски дух, основан на солидарност, отговорност и прагматично сътрудничество на националните, регионалните и местните власти може да бъде успешен“, се казва в комюникето от срещата.

Лидерите подчертават, че „едностранните действия може да предизвикат верижна реакция. Съседите трябва да работят заедно, както и с държави като Турция, която получава най-голям брой бежанци“.

Планът за действие съдържа 17 точки. На първо място, страните ще обменят информация за състоянието на терена и ще се координират помежду си. „При сегашните обстоятелства, ние ще предотвратим движението на бежанци или имигранти до границите на други държави в региона. Политиката за предаване на бежанци, без да се информира съседната държава, е неприемлива. Това се отнася за всички страни по трасето“, пише в документа. В допълнение, лидерите се споразумяха „да се увеличи капацитета за предоставяне на временен подслон, храна, медицински грижи, вода и канализация за всички нуждаещи се.“

Според плана, Гърция е поела ангажимент да приеме до 30 хиляди души до края на годината и да съдейства на Върховния комисариат за бежанците на ООН в предоставянето на субсидии и програми за приемни семейства за още минимум 20 хиляди души. Очаква се финансова подкрепа на Гърция и ВКБ на ООН. ЕС ще подпомогне Комисариата, който иска увеличаване на капацитета за прием на още 50 хиляди души по западния балкански път.

На срещата на върха е решено ЕС незабавно да засили контрола на външните си граници, за което общността ще работи в тясно сътрудничество с Турция. ЕС ще изпрати 400 полицаи в Словения за контрол на миграционните потоци.

Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Банката за развитие на Съвета на Европа са готови да финансират борбата с миграционната криза и още тази седмица ЕК ще започне преговори с трите финансови институции.

gunterish„Въпросът за това дали да се приемат бежанците или не, не стои на дневен ред. ЕС е длъжен да ги приеме и да обезпечи бъдещето им“, заяви върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш. Според комисаря, ЕС трябва да организира система за директно превозване на бежанците със самолети от мястото на влизането им в ЕС до държавите, където могат да получат убежище, без да ги принуждават да вървят пеш през Балканите.

Трябва да се създаде постоянна система за директно и комфортно транспортиране на бежанците, за да не вървят пеш от граница на граница, заяви Гутериш. Ние не разполагаме с необходимите ресурси, но това е стратегическа цел“.

превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: ТАСС

  1. Дарина Кирова каза:

    а какво прави за собствените си народи? Защо трябва да се дава пари на хора,които и СНН и Маккеийн казаха, че са убийци,а нашите ще ги изхвърлят от жилищата им по чл 417 ГПк и ще настаняват там главорези.Другите по буклучийсите кофи? Това е геноцид спрямо собственото население

  2. julia ivanova каза:

    Щом толкова му е жал за бежанците на този „Секретар“ нека Португалия сама изпрати самолети и ги извози до своята територия.Да ги обгрижва и храни докато му разрушат и осерат родината.Тогава друга песен ще запее!Нека не ни нарежда какво да правим.То бива промит мозък……. ама този господин съвсем е излязъл от час

  3. Емил Атанасов каза:

    Гледай го ти наглеца – ЕС бил длъжен да ги приеме и да им осигури всичко. Абе, как се пръкват такива идиоти? Може би с малко помощ от зелени, еврейски пари.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни