Първи арести на агресивни мигранти в Германия

зул-погром-бежанци_cr

Така изглеждаше общежитието след погрома. Снимки Архив Клуб Z

Симона Русева

15 бежанци бяха задържани днес заради погром в общежитие в източногерманския град Зул, съобщи полицейски говорител. Акцията, осъществявана от 300 униформени, е започнала в 6,30 часа тази сутрин.

Претърсвани са били общежития за бежанци в Зул, Ерфурт и Обермелер. Освен задържаните 15 души, се издирва още един мигрант, но до този момент не е бил открит.

До арестите се е стигнало след продължително разследване и експертиза на видеоматериал и тв кадри.

Става въпрос за погром в общежитие за бежанци в град Зул, извършен на 20 август. Тогава бяха ранени 17 души, шестима от които полицаи. Настанените чужденци замеряха с камъни силите на реда, биха ги с метални пръти, потрошиха и патрулка.

Размириците започнаха, след като 25-годишен бежанец, настанен в общежитието в Зул, откъсна няколко страници от Корана и демонстративно ги хвърли в тоалетна. Когато охраната се оказа безсилна да спре боя и погрома и положението излезе извън контрол, на помощ се притекоха 120 полицаи.

Впоследствние се оказа, че един от обитаващите сградата мигранти е снимал вакханалията. 30-минутното видео беше иззето, но е било необходимо доста време за експертиза, която да доведе до идентифициране на мигрантите, извършили погрома. На снимковия материал се вижда как бежанци трошат мебели в помещенията за охрана и нападат самите охранители.

Освен видеото, от прокуратурата са е обърнали и към тв канали, чиито екипи са пристигнали в общежитието в Зул и са снимали мястото на вакханалията. Така след експертиза на любителското видео и на професионалните тв репортажи са били идентифицирани лицата, участвали в нападението.

Бежанци си правят селфи с канцлера Ангела Меркел в център за имигранти в Берлин.

Дитер Лауингер, министър на правосъдието на федералната провинция Тюрингия, на чиято територия се намира град Зул, окачестви насилието като “категорично неприемливо” и призова законът да се прилага с цялата му строгост и срещу бежанци с престъпни прояви.

“В нашата страна има свобода на религиите. Това означава, че ако някой се е почувствал засегнат, то той няма право да застрашава живота на онзи, който го е засегнал”, заяви днес Лауингер за Радио „Бавария“.

Източник: Клуб „Z“

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни