Гръцката трагедия: Варуфакис обвини кредиторите в садизъм

varufakis

Симона Русева

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис обвини кредиторите на страната му в садизъм, а целта им била разпадане на Европейския съюз.

Така Атина рязко обостри тона преди срещата на министрите на финансите от еврозоната, която започва в четвъртък в Люксембург.

Варуфакис изпусна нервите си по време на реч, произнесена снощи на остров Крит.

„Кредиторите със садизъм настояват Гърция да натовари финансово онези граждани, които досега са поели най-тежките последствия от кризата. Ако те (кредиторите – б. р.) целят да ни унижат, то тогава ще трябва да понесат разпада на Европа“, изрече Варуфакис.

В интервю за в. „Билд“ пък гръцкият финансов министър е категоричен, че страната му няма да представи нов списък с реформи на срещата в Люксембург. Попитан защо, той отговаря:

„Еврогрупата не е форумът, на който се излагат позиции и се правят предложения, които преди това не са били обсъдени и договаряни на по-ниско равнище.“

Варуфакис настоява германската канцлерка Ангела Меркел да играе водеща роля при желаното от Атина преструктуриране на гръцкия дълг. В интервюто си той отправя и призив към Меркел да произнесе в Атина „реч на надеждата“, визирайки подобна реч (Speech of Hope) на държавния секретар на САЩ Джеймс Бърнс, произнесена през 1946 г. в Щутгарт. Тя сложи началото на помирението между САЩ и Германия.

„Тогава германците се готвеха за икономическо чудо. Някой обаче трябваше да поеме лидерството и да обяви край на наказателните мерки, които биха възпрепятствали икономическото чудо. С една нова реч на надеждата госпожа Меркел би могла днес да поеме лидерството – не само за Гърция, а за цяла Европа“, заявява Варуфакис за „Билд“.

Въпреки упорството на Атина да представи искания от кредиторите списък с реформи, което заплашва Гърция с банкрут и излизане от еврозоната, 67,8 на сто от гръцките граждани смятат, че премиерът Алексис Ципрас и неговият кабинет в крайна сметка ще склонят, сочат резултати от социологическо поручване на института GPO. Наред с това 70 на сто от запитаните са за оставане на Гърция в еврозоната, 30 на сто си искат драхмата.

Въпреки резултата от допитването засега не се задава сближаване на позициите между гръцкото правителство и кредиторите. Варуфакис настоява за преструктуриране на гръцкия дълг: “Само така можем да гарантираме изплащането на колкото се може по-голяма част от задълженията си.”

В интервюто си за “Билд” той обвинява кредиторите за провала на преговорите в Брюксел през уикенда. Последният разговор приключи само след 45 минути поради “непреодолими различия”, както се изрази шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

По-различна е позицията на Варуфакис:

“Представителите на институциите кредиторки ни казват, че нямали мандат за задълбочени преговори по нашите предложения и мерки за решаването на дълговата криза. Това беше причината за липса на резултат.”

Сега последната надежда е отправена към Люксембург, където в четвъртък и петък заседават финансовите министри на държавите от еврозоната. Ако и тогава не се стигне до решаване на спора по гръцката програма за реформи, държавните и правителствени ръководители планират извънредна среща на върха следващия уикенд в Брюксел.

Тогава ще се обсъжда извънреден план за Гърция. Той предвижда въвеждането на контрол върху плащанията. За целта банките в Гърция за няколко дни ще останат затворени. След отварянето им ще е въведено ограничение да сумите, теглени от банкомат, както и на електронното банкиране при перводи в страната. Няма да се допускат такива преводи зад граница. Целта е гърците да не се втурнат да теглат спестяванията си и да не изтичат парични потоци извън страната.

 

Източник: Клуб „Z“

  1. Dedra каза:

    money lending websites
    loans online
    bad credit loans online lenders

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни