Приятно кино! Г-н Президент, влезте в ролята си!

Умно-красивият сектор в България трябва вече да е много доволен, защото ще може да ходи на пиано-бар, на „жизнено необходими“ културни мероприятия, театър, кино и фитнес. И да продължи да се чувства значим, вторачил се в пъпа си и в ненаситното си его. Ще ги питам след 2-3 седмици, когато здравната система в клета България буквално ще колабира. И лекарите няма да теглят чоп през сълзи кой да живее и кой да умре (както е в Италия в момента) и кой да се уреди с респираторен апарат, а ще се уреждат тия с връзките. Броят на дихателните аспираторни апарати в болниците в страната ни е „цели“ 1463 бройки.

Жалко, че Оперативният щаб и уплашената власт се поддадоха на умно-красивите вопли и отмениха строгите мерки. Точно обратното – необходимо е незабавно затваряне на цялата държава и пълна каратнтина, както е в Италия и Дания и както става във все повече европейски държави. Тръмп дори затвори границите си за Европа.

И спрете с тия безумни конспирации коя гад е изпуснала вируса и защо (по Борисов). Това вече няма значение, защото ФАКТИТЕ И ПОСЛЕДИЦИТЕ СА РЕАЛНИ И ЩЕ СТАВАТ ВСЕ ПО-ШОКИРАЩИ. Италия в момента колабира. А нейната здравна система е малко по-добра от нашата. Ужасих се от това, което прочетох и видях в „Кориере дела сера“ днес. Който иска, да прочете, за да не всявам тук паника. Да не говорим за това, че профилът на болните се променя и все повече млади хора се разболяват и са в критично състояние (нищо, че в болниците вече няма места, а лекарите и медицинският персонал са на ръба на силите си). В България положението ще е още по-страшно и още по-критично, защото нямаме ресурс и няма как медицински сестри да спасяват животите ни срещу 25 ст. за нощен труд. Но, умните и красивите вятър ги вее на бял кон. Приятно ви кино, дебили!

Необходимо е президентът, вместо да казва, че общественият живот не трябвало да спира,  да направи спешно изявление, в което да призове властта за налагане на пълна карантина в цялата държава. Да, всичко трябва да спре, за да може въобще после да продължи! Докато все още имаме време. Каквито и да са последиците, те ще бъдат много по-малки сега, защото така или иначе те са неизбежни! И по-добре това да се случи сега, отколкото след 2-3 седмици, когато моргите ще са пълни, както е днес в Италия.

П.С.1 Докато пишех този текст, чух съобщение, че късно тази вечер щяло да има извънредно заседание на Oперативния щаб и на Министерския съвет. Дано са разбрали, че времето за строги и крайни мерки почти изтече.

П.С.2 Чест прави на режисьора Анрей Андонов поста, който днес е публикувал във Фейсбук. Считам за уместно и важно да го копирам тук, за да стигне до повече хора:

Хора, приятели, съветвам Ви да не ходите на кино, театър, барове, ресторанти и всички обществени места, въпреки, че в момента те отново са отворени и там се показва Ятаган / Yatagan, на който аз съм режисьор и имам личен интерес всички вие да отидете да го гледате.

Призовавам Ви да ограничите до минимум контактите с хора. Проблемът не е вирусът. Проблемът е следният, поне както аз го виждам и разбирам:

Щом за двама заразени болница Пирогов беше затворена, представете си след една седмица, когато те бъдат 100-1000, минимум 100. Здравната ни система не може да издържи на такъв натиск, нямаме управленчески ресурс и човешки материал, както самият г-н министър-председател Бойко Борисов не веднъж е казвал.

Не дай си боже да се случи тук сценарият от Италия, тук щетите ще са в пъти повече, ние сме водещи по редица тежки и хронични заболявания. Населението ни е супер застаряващо, болно и бедно.

Сценарият от Италия тук ще бъде хорър филм и жертвите няма да са от Корона Вируса, а от всички хронични болести, от които народът страда и на които хора няма да може да се отдели нужното внимание, защото болниците ще са блокирани.

Отделете свободното време за любимите ви хора вкъщи, за четене на книги, за да се наспите и почините, за гледане на хубаво кино, има много филми от 1970-80-90-та, които са в пъти по-качествени от повечето филми и сериали, с които в момента ни заливат.

Отделете внимание на себе си. Починете си и се пазете, защото държавата не може да го направи вместо нас.

Сега е моментът, след това ще е късно за много от нашите родители, приятели и съграждани.

Бъдете здрави!

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни